Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Uygulama Türkiye koronavirüs günlerinde bu uygulamaları indiriyor! Haberler - Teknoloji Haberleri
        • 1

          Skype:

          Görüntülü görüşme denilince ilk aklan gelen uygulamalardan olan Skype, koronavirüs salgını ile birlikte iOS’undan, Android’ine; Mac’inden Windows’una en çok indirilen uygulamalar listesinde ilk sıralara yükselmiş durumda.

          Uygulama en fazla 50 kişiyle sesli konferans veya video konferans yapılmasına imkan sağlıyor. Konum paylaşma, arka plan bulanıklaştırma, 300 MB’ye kadar dosya gönderme, çağrı ve anlık iletilerde gerçek zamanlı çeviri aracı, Skype’ın öne çıkan bazı özellikleri.

        • 2

          Zoom:

          Geçen haftaya kadar çok az kişinin bilip kullandığı bir uygulama olan Zoom, şu anda ise hem dünyada hem de Türkiye’de uygulama mağazalarında ilk sıralara çıkmış durumda. Koronavirüs nedeniyle evden çalışma ve uzaktan eğitim zorunluluğun ortaya çıkması bulur tabanlı çalışan bu uygulamaya olan talebi de oldukça artırmış durumda.

          iOS ve Android mobil uygulamalaır bulunan Zoom Cloud Meetings adlı bu uygulamanın internet tarayıcı desteği de bulunuyor. Zoom, 100 kişiye kadar katılımla yüz yüze görüntülü toplantı yapma imkanı sunuyor. Uygulamanın ücretsiz versiyonunda grup toplantıları 40 dakika ile sınırlandırılıyor.

        • 3

          Hangouts:

          Google tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulaması Hangouts, (diğer adıyla Google Hangouts) iOS, Android uygulamalarının yanısıra internet tarayıcıları Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox tarafından da destekleniyor.

          Grup sohbetlerinde en fazla 150 kullanıcının katılabildiği Hangouts’ta görüntülü görüşmelere ise en fazla 10 (Gmail, G Suite Basic) veya 25 (Business, Eğitim) kişi katılabiliyor.

        • 4

          Teams:

          Evden çalışmanın giderek zorunlu hale geldiği bu günlerde, özellikle ekip olarak yapılan işlerin uzaktan koordineli bir şekilde yürütülebilmesi için de yine online araçlar yardıma koşuyor. Bu online uygulamaların başında gelen ve Microsoft tarafından sunulan Teams ile Windows, Mac, iOS ve Android cihazlar üzerinden uzaktan toplantı yapılabiliyor.

          Web üzerinden de kullanılabilen uygulamanın ücretsiz versiyonunda sohnetlerde 300 kullanıcıya kadar destek veriliyor. Microsoft Teams ile 250 kişiye kadar kapasitesi olan çevrimiçi toplantıların ve görüntülü konferans toplantılarının yanı sıra 10 bin kişiye kadar kapasitesi olan çevrimiçi etkinlikler düzenlenebiliyor.

        • 5

          FaceTime:

          Apple’ıjn görüntülü görüşme uygulaması FaceTime’ın birden fazla kullanıcıyı aynı anda iletişim kurmasını sağlayan Grup faceTime özelliği de bulunuyor. Grup FaceTime görüşmesi, doğrudan FaceTime uygulamasından veya Mesajlar uygulamasındaki bir grup yazışmasından başlatılabiliyor. O anda konuşan kişinin kutucuğu otomatik olarak büyüyor, böylece kimin konuştuğunu takip edilebiliyor.

          Grup FaceTime görüntülü aramaları, iOS 12.1.4 veya iPadOS yüklü iPhone 6s veya sonraki modelleri, iPad Pro veya sonraki modelleri, iPad Air 2 veya sonraki modelleri, iPad mini 4 veya sonraki modelleri, iPad (5. nesil) veya sonraki modelleri ya da iPod touch (7. Nesil) cihazlarıyla yapılabiliyor.

          Grup FaceTime görüşmesi yapmak için FaceTime'ı açın ve sağ üst köşedeki artı düğmesine dokunun. Görüntülü görüşme yapmak istediğiniz kişilerinizin adını, telefon numarasını veya e-posta adresini girin. Ardından FaceTime aramanızı başlatmak için Sesli veya Görüntülü'ye dokunun.

        • 6

          Messenger:

          Facebook’un anlık iletişim uygulaması Messenger da özellikle bugünlerde sanal da olsa sosyalleşmek için önemli bir seçenek. Bu özellikle Android, iPhone veya iPad’teki Messenger uygulamasında bir kişiyle görüntülü sohbet etmek için: Sohbetler kısmında, görüntülü sohbet etmek istediğiniz kişiyle yaptığınız bir konuşmayı açın ve ardından görüntülü arama simgesine dokunun.

          Bir grupla görüntülü sohbet etmek için ise sohbetler kısmında, görüntülü sohbet etmek istediğiniz kişilerle yaptığınız bir grup konuşmasını açın ve görüntülü arama simgesine dokunun. Windows’ta ise görüntülü sohbet etmek istediğiniz kişi veya grupla konuşma başlatıp, ardından görüntülü arama simgesine tıklayın.

        • 7

          WhatsApp:

          Anlık mesajlaşma denilince ilk akla gelen uygulama hiç şüphesiz ki WhatsApp. Dünya genelinde 2 milyarı aşkın kullanıcısı olan WhatsApp’ta bulunan bir özellik var ki ta da bugünlerde çok işe yarayacak cinsten. WhatsApp’ta Görüntülü Grup Araması özelliği de bulunuyor. Ve bu özellik en fazla 4 kişinin WhatsApp kullanarak birbirleriyle görüntülü görüşme yapmasını sağlıyor.

          Bir grupta görüntülü grup araması yapmak için görüntülü arama yapmak istediğiniz gruba gidin. Yeni Arama simgesine dokunun. Aramaya eklemek istediğiniz kişilerinizi aratın veya seçin. Görüntülü Arama simgesine dokunun.

          Aramalar sekmesinden görüntülü grup araması yapmak için ise aramalar sekmesine gidin. Yeni Arama > Yeni Grup Araması’na dokunun. Aramaya eklemek istediğiniz kişilerinizi aratın veya seçin. Görüntülü Arama simgesine dokunun.

          Bireysel sohbetten görüntülü grup araması yapmak için ise şu yolu izleyebilirsiniz: Görüntülü arama yapmak istediğiniz kişilerden biriyle aranızdaki sohbeti açın. Görüntülü Arama simgesine dokunun. Kişiniz aramayı kabul ettikten sonra Katılımcı Ekle’ye dokunun. Aramaya eklemek istediğiniz başka bir kişiyi aratın veya seçin. Ekle’ye dokunun.

        • 8

          BiP:

          Turkcell’in iletişim platformu BiP uygulaması da görüntülü sohbetler için kullanılabilecek bir alternatif. iOS, Android ve web üzerinden erişilebilen bu uygulama ile 10 kişiye kadar yüksek çözünürlüklü (HD) grup görüntülü görüşme yapılabiliyor. Mobil, web ve tablet üzerinden konferans araması yapmaya olanak sağlayan uygulama, diğer operatörlerin kullanıcılarına da açık.

        • 9

          House Party:

          İnsanlar dışarıyla daha az hatta neredeyse hiç çıkmayınca, evde eğlencenin de yolları aranmaya başlandı. İlk başta ilginç gelebilir ama bu uygulama son günlerde kullanıcıların en popüler uygulamaları arasına girmiş durumda.

          iOS, Android ve Mac uygulamalarının yanısıra Chrome eklentisi de bulunan House Party, bir yüz yüze sosyal ağ uygulaması. Sloganı “Değer verdiğiniz insanlarla vakit geçirin” olan uygulamayla görüntülü grup sohbetinin yanısıra birlikte oyunlar da oynanabiliyor.

        • 10

          Online Sipariş:

          Milyonlarca insanın eve kapanmasıyla birlikte pek çok AVM ve perakende markası da koronavirüsün yayılma hızını azaltmak için tedbir olarak mağazalarını kapattı. Hal böyle olunca da özellikle gıda ve temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanması için de tek altermatif online alışveriş kaldı.

          Bu alanda cep teelfonunuza indirip kullanbileceğiniz başlıca online market ve sipariş uygulamaları ise şunlar: İstegelsin, Getir, Migros Sanal Market, CarrefourSA Online Market… Hatta bu uygulamalara son bir haftada gelen güncellemelerle “Kapıya Bırak”, “Temassız Teslim Et” gibi özellikler de eklendi.

        • 11

          Egzersiz ve Sağlık:

          Gencinden yaşlısına toplumun tüm kesimlerinin eve kapanmasının gereklilik haline geldiği ‘korona’ günlerinde, egzersiz yapmayı da unutmamak gerekiyor. Bunun için iOS ve Android işletim sistemli mobil cihaz kullanıcılarının indirebileceği pek çok sağlıklık yaşam, fitness ve meditasyon uygulaması mevcut.

          App Store ve Google Play’in sağlık ve fitness kategorisinde son birkaç günde Türkiye’deki kullanıcılar arasında en popüler olan bazı uygulamalar ise şunlar: Freeletics, Meditopia, Yoga Go, Fitwell, Seven - 7 Minute Workout, Wakeout, Calm...

        • 12

          EBA:

          Koronavirüs nedeniyle eğitime ara verilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 23 Mart Pazartesi günü ilkokul, ortaokul ve liseler için uzaktan eğitim uygulamasına başlayacak.

          Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden gerçekleştirilecek olan bu uzaktan eğitim programında dersler EBA TV, http://www.eba.gov.tr/ ve EBA mobil uygulamaları üzerinden takip edilebilecek. EBA’nın iOS ve Android platformları için geliştirilen mobil uygulaması da App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebiliyor.

        • 13

          E-Devlet:

          Koronavirüs ile mücadelede ‘evde kal’ çağrılarına en çok dikkat edilmesi gereken şu günlerde aslında çoğu resmi işinizi online olarak yapabilmek mümkün. Bunun için Türkiye’nin e-Devlet kapısı üzerinden toplam 649 kurumun hizmetlerine çevrimiçi erişilebiliyor.

          46 milyon kayıtlı kullanıcısı bulunan e-Devlet’te 2524’ü mobil olmak üzere toplam 5023 hizmet sunuluyor. Bu hizmetlere https://www.turkiye.gov.tr/ adresinin yanısıra iOS ve Android cihazlar için App Store ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilen e-Devlet uygulaması üzerinden erişilebiliyor.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa