Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Sigorta Bireysel Emeklilik Türkiye'de yatırım dağılımı değişiyor - Sigorta Haberleri

        Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, ‘Büyüyen Pazarlar Varlık Dağılım Trendleri 2020’ raporunu yayınladı. Bu yıl Türkiye ve Hindistan olmak üzere iki yeni ülkenin dahil olduğu raporda, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru, Güney Afrika, Hong Kong, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Tayvan ve Tayland’ın aralarında yer aldığı 16 pazar değerlendiriliyor. Raporun sonuçlarına göre; 2014 yılından günümüze kadar analiz yapılan dönem içinde büyüyen pazarlardaki varlık dağılımlarındaki değişiklikler ve geçen yıl gerçekleştirilen raporda ön plana çıkan uzun vadeli eğilimlerin, düzenleyici faktörlerin yanı sıra piyasa koşullarının da etkisiyle de daha değişken ve alternatif araçlar yönünde değişiklik göstermeye devam ediyor.

        REKLAM

        HİSSE SENEDİ YATIRIMLARI ARTIYOR

        Sabit getirili yatırım araçlarındaki düşüş ile birlikte, hisse senedi yatırımlarının toplam varlıkların arasındaki oranı yüzde 32’den 37’ye yükseldi. Ayrıca ülkelerdeki yatırımlara yönelik önemli önyargılar devam ederken, özellikle hisse senedi bazında yabancı varlıklara yatırım eğilimi de artış gösteriyor. Mercer’ın ‘Büyüyen Pazarlar Varlık Dağılım Trendleri 2020’ raporuna göre; gelecekte de devam etmesi beklenen trend olarak ‘alternatif yatırımlar’ portföylerde ağırlık kazanıyor. Ayrıca rapor, sürdürülebilirlik / ESG, yönetişim ve ücretlere artan odaklanmayı gözler önüne sererken, bu eğilimlerin pazara göre büyük ölçüde değiştiği ve uygulandığı pazar eğilimlerinin devam ettiği görülüyor.

        REKLAM

        TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM VAR

        Türkiye'de 6.8 milyon gönüllü ve 5.3 milyon otomatik katılım planı sahibi yatırımcı, yaklaşık 20 milyar dolarlık fon büyüklüğüyle toplam 407 emeklilik fonuna yatırım yaptı. Türkiye'deki ekonomik dalgalanmalar ve kısa vadede yüksek faiz oranları nedeniyle fon büyüklüğünün büyük bir bölümünü yerel sabit getirili menkul kıymetler oluşturuyor. Yüzde 67’nin üzerinde bir oranda sabit getirili ve kısa vadeli nakit yatırım araçlarına dayalı bir varlık dağılımı görülüyor. Ancak son yıllarda yatırım dağılımı daha az muhafazakar olan Türk hisse senetleri, kıymetli maden fonları (temel olarak geleneksel bir yatırım aracı olarak altın) ve kamu kiralaması sertifikaları yönünde artış gösteriyor. Son dönemde uygulanmaya başlayan fon dağılım önerileri ve katılımcıların risk seviyelerine göre otomatik olarak yapılan fon dağılımı değişiklik uygulamalarıyla (robo-advisory) daha uzun vadeli ve farklı yatırım araçlarına yönlenen dağılımlarının artmasını bekleyebiliriz. Devlet, işverenlerin ve bireylerin uzun vadeli tasarruf yapmasını teşvik etmek için reformlar yapmayı düşünüyor.

        REKLAM

        DİSİPLİN SÜRMELİ

        Yatırımcıların çevresel, demografik, teknolojik ve jeopolitik riskler gibi küresel piyasa endişelerine yanıt verirken, daha yüksek getiri elde etmek, maliyetleri en aza indirmek ve daha iyi yönetişim yapıları uygulamak için büyük bir baskı altında olduklarına dikkat çeken Mercer Türkiye Bireysel Emeklilik Danışmanlığı ve Brokerlık Direktörü Serap Özalp, “Alternatif varlıklara yapılan yatırımlar, yüzde 3.7'den yüzde 4.5'a yükselen yavaş bir ivmede ilerliyor. Daha fazla yatırımcının, daha yüksek getiri ve artan çeşitlilik arayışıyla bu durumun devam etmesi muhtemel. Mevcut koronavirüs pandemisinin neden olduğu yüksek düzeyde değişikliklerin yaşandığı bu dönemde, bu zorluklara cevap vermek daha da önemli hale geliyor. Yatırımcıların, yatırım hedefleri ve risk toleransıyla tutarlı bir varlık tahsisi planına sahip olması çok önemli. Piyasanın stresli olduğu dönemlerde, uzun vadeli yatırımcıların varlık dağılımında disiplini sürdürmeleri gerekiyor. Bir yandan da potansiyel senaryoları ve portföy risklerini değerlendirmek ve gelecekteki fırsatlara hazırlanmak için de iyi bir zaman olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

        REKLAM

        LATİN AMERİKA MUHAFAZAKAR

        ‘Büyüyen Pazarlar Varlık Dağılım Trendleri 2020’ raporuna göre; ortalama yüzde 65 sabit getirili araçlara yatırımla Latin Amerika’nın, diğer ülkelere kıyasla daha muhafazakar olduğu görülüyor. Yüksek yerel faiz oranları nedeniyle yüzde 73 ile Brezilya, yüzde 70 ile Meksika ve yüzde 65 ile Arjantin bölgedeki en yüksek sabit getirili araçlara dağılım oranına sahip ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Orta Doğu ve Afrika bölgesinde büyük bir sofistike yatırımcı havuzu olsa da, bu yatırımcıların fon dağılımlarına ilişkin halka açık veriler sınırlı kalıyor. Güney Afrika yüzde 58,4 ile bölgede en yüksek hisse senedi yatırım oranına sahip.

        Raporun sonuçlarına göre; Asya bölgesindeki yatırımlar her ülkede farklılıklar gösteriyor. Hindistan yüzde 93 ile en yüksek sabit getirili yatırım araçları dağılım oranına sahipken, Tayvan’da yatırımların yüzde 20’si nakde dayalı araçlar olarak görülüyor. Bunun aksine, büyük ölçüde yaşam tarzı ve bağımsız özkaynak fonlarına ‘Zorunlu İhtiyat Fonu’ seçimleriyle Hong Kong, yüzde 65’lik hisse senedi yatırımıyla Asya’daki en yüksek paya sahişp ülke konumunda. Japonya, Güney Kore, Malezya ve Tayvan yüzde 37 ile yüzde 43 arasında oranlarla hisse senedine yatırım yapan ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Güney Kore’de yüzde 12 ve Tayvan’da yüzde 10’luk oranlarda alternatif yatırım araçlarının tercih edildiği gözlemleniyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa