Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Güvenli Alışveriş Takımı için en çok parayı Türk taraftarlar harcıyor - Güvenli Alışveriş Haberleri

        UEFA Şampiyonlar Ligi sponsorlarından ödeme teknolojileri kuruluşu Mastercard’ın futbolun ekonomiye ve şehirlerin gelişimine katkıları konusunda yürüttüğü araştırmalar, hem taraftarın futbola bakışı hem de ekonomiye etkisi konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

        Mastercard’ın, Avrupa’da futbolun ön planda olduğu ülkeleri kapsayan ve Türkiye’nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda, Rusya, İsveç, Portekiz, Yunanistan, İsrail, Çekya, Romanya ve Polonya’da 10 bin 500 futbolseverin katılımıyla gerçekleştirdiği “12. Adam” araştırmasına göre, Avrupalı futbolseverler İngilizleri en tutkulu taraftar seçerken, onları İspanyollar ve İtalyanlar takip etti.

        EN ÇOK TÜRKLER HARCIYOR

        Araştırmaya göre tuttuğu takımın bir maçını izlemek için en çok parayı veren futbolseverler Türkler oldu. 12. Adam araştırmasına göre Türkler tuttukları takımın bir maçını izlemek için bugüne kadar ortalama en fazla 2 bin 800 TL harcadıklarını belirtirken, bu alanda en cimri taraftarlar ise 705 TL ile Çekler olarak belirlendi.

        '7 SAATLİK YOLCULUĞA HAZIRIM'

        Türkler, ayrıca takımı UEFA Şampiyonlar Ligi’nde finale kalırsa bu maçı seyretmek için bir bilete yaklaşık 20 bin TL vermeye ve 7 saat yolculuk yapmaya hazır. Türk futbolseverler takımları için maddî manevî fedakarlığa hazır olduğunu belirtmesine rağmen, yüzde 55’i ise piyangodan büyük ikramiyeyi kazanmayı, takımının final maçını izlemeye tercih ediyor.

        TÜRKLER 13, RUSLAR 17 YAŞINDA TAKIMINA KARAR VERİYOR

        Araştırma, futbolseverlerin 10 yaşına gelmeden tuttukları takımı belirlediklerini, bunu yaparken de çoğunlukla doğdukları şehrin takımının olması veya takımın o yıllardaki başarısı gibi kriterleri dikkate aldıklarını gösterdi. Türklerde bir takımı tutmaya başlama yaşı ortalama 13 olurken Ruslar ortalama 17 yaş ile tuttuğu takıma en geç karar verenler oldu.

        ‘EZELİ RAKİBİNİZİN TARAFTARIYLA ÇIKAR MISINIZ?’

        Araştırmada yer alan “Ezeli rakibinizin taraftarıyla çıkar mısınız?” sorusuna ise 10 bin 500 futbolseverin yüzde 11’i “Kesinlikle hayır” cevabını verdi. Türk taraftarlar yüzde 12.7 ile Avrupalı taraftarlar arasında 2. sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 51.1’i ise “Ezeli rakibimin taraftarıyla çıkmam kesinlikle problem olmaz” dedi.

        ‘BALAYI MI, YOKSA FİNAL Mİ?’

        Avrupalı futbolseverlerin yüzde 10’u takımlarının UEFA Şampiyonlar Ligi finaline kalması durumunda balayını bile erteleyebileceklerini söylerken, Türk futbolseverlerin yarısı tuttukları takımın finale kalması durumunda en çok planlanmış tatillerinden vazgeçebileceklerini belirttiler.

        Mastercard’ın daha önceki yıllarda sosyal medya kullanımına yönelik 16 ülkede 5 binden fazla taraftar ile gerçekleştirdiği “Sosyal Fanalitik” araştırması, Türk taraftarların gerçek hayat ya da dijital dünya farkı gözetmeksizin her zaman, her yerde takımlarını yürekten desteklediğini ortaya koydu.

        MAÇ İZLERKEN EN ‘SOSYAL’İ TÜRKLER

        Araştırmaya göre bir maçı TV’de canlı olarak izleyen İspanyol taraftarların yüzde 24’ü, İtalyan taraftarların yüzde 15’i, İngiliz taraftarların yüzde 33’ü, Türk taraftarların ise yüzde 84’ü sosyal medya paylaşımları yaparak takımlarını dijital dünyada da destekliyor.

        Rapor ayrıca taraftarlar arasında en popüler sosyal medya kanalının yüzde 63 ile Facebook, en yoğun kullanıcıların ise 45-54 yaş grubu arasından olduğunu gösterdi. Bu alanda ortalama yüzde 8 kullanım oranına sahip olan Twitter’ı, Türk tarafların yüzde 27’si takımlarını desteklemek, eleştirmek ve son gelişmelerden haberdar olmak için kullanıyorlar.

        STADYUMDA WI-FI VE TEMASSIZ ÖDEME OLMAZSA OLMAZ

        Yine Türk taraftarların yüzde 71’i galibiyeti sosyal medyada da kutluyor. Bu sebeple futbol taraftarlarının yüzde 69’dan fazlasının stadyumlarda Wi-Fi olmasını istemesi hiç şaşırtıcı değil. Avrupa genelinde taraftarların yüzde 31’i ise stadyumlarda temassız işlem seçeneği olmasını istiyor.

        MAÇ GÜNÜ HARCAMALAR İKİ KATINA ÇIKIYOR

        Mastercard için University Campus of Football Business kurucularından Paul Fletcher’ın mevcut ve inşası devam eden futbol stadyumları bulunan Avrupa şehirlerinde, stadyum çevresinde oturan 2 bin kişi ile yürüttüğü araştırma ise ortalama bir stadyumun, bulunduğu şehrin ekonomisine 585 milyon Euro’ya varan katkı sağladığını gösterdi.

        Araştırma kapsamında, UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ne ev sahipliği yapan Londra, Milano ve Kiev’in harcama verileri de incelenirken, buna göre, maç günü yapılan harcamaların, bir önceki sene aynı dönemde yapılan harcamaların iki katı olduğu görüldü.

        800 MİLYON EURO’LUK FUTBOL ŞEHRİ GELİYOR

        Aynı araştırmada yapılan analizler doğrultusunda oluşturulan öngörüler, artık stadyumların şehirlere değil şehirlerin stadyuma göre inşa edileceği ön görülüyor.

        Sonuçlar, 50 yıl içerisinde, Avrupa’nın mevcut büyük havalimanlarından birine yaklaşık 80 dakikalık mesafede yaklaşık 800 milyon Euro’luk yatırım ve son teknoloji kullanılarak hastaneden okula, ulaşım ağından alt yapısına kadar tam teşekküllü bir futbol şehrinin kurulmasının muhtemel olduğunu işaret ediyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa