Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Son dakika! Türkiye Varlık Fonu, Turkcell'in en büyük hissedarı olacak - Teknoloji Haberleri

        Türkiye Varlık Fonu (TVF), Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin yüzde 26.2 oranında hissedarı oluyor. TVF'den yapılan açıklamaya göre, Telia Company, LetterOne, Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve ilgili taraflar ile imzalanan sözleşmeler ile TVF, Turkcell'in en büyük ortağı durumuna gelecek.

        ZİRAAT'E TEMİNAT OLARAK VERİLMİŞTİ

        Söz konusu satın alma öncesi Telia, Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding şirketinde yüzde 47.1 paya sahip. Turkcell Holding'in geri kalan payları ise Çukurova Holding ve Rus milyarder Mikhail Fridman’ın Alpha Holding aracılığıyla ortak olduğu LetterOne (L1) şirketine ait. Ancak Çukurova Turkcell'de sahip olduğu payları Ziraat Bankası'ndan aldığı krediye teminat olarak vermişti. Firmanın yüzde 49'u ise halka açık.

        9 ÜYEDEN 5'İNİ BELİRLEYECEK

        Açıklamada, satın almanın ardından yeni dönemdeki ortaklık yapısına ilişkin şunlar kaydedildi:

        "TVF, toplam yüzde 26.2 içerisindeki yüzde 15'lik imtiyazlı hisseleriyle Turkcell Yönetim Kurulu'ndaki 9 üyeden 5'ini belirleyebilecek ve şirketin yönetim kontrolüne sahip en büyük hissedarı olacak. Telia, Turkcell'deki yüzde 24.02'lik dolaylı hisselerinin tamamını 530 milyon dolar karşılığında satarak Turkcell'den çıkış yapacak. LetterOne, şirketteki payını toplamda yüzde 24.8'e çıkararak en büyük azınlık hissedar haline gelecek.

        Turkcell Holding ortak girişimi sona erecek, Çukurova Holding ise dolaylı hisselerini satarak Turkcell'den çıkış yapacak. Yönetim kurulundaki 4 üye TVF imtiyazı olmaksızın seçebilecek ve bu sayede azınlık hissedarlar daha fazla güç kazanacak. Turkcell’in mevcut temettü politikası sürdürülecek. Turkcell, hem Borsa İstanbul hem de New York borsasında işlem gören tek Türk şirketi olmaya devam edecek."

        ÇEYREK ASIR SONRA ÇIKTI

        Bu açıklamayla beraber şirketin kuruluşundan bu yana hissedar olan Çukurova Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ve Telia 26 yıl sonra ilk kez Turkcell ortaklığından ayrılmış oldu.

        Turkcell Ana Sözleşmesi'nde yapılacak değişikliklerin Genel Kurul'da onaylanması ve ilgili düzenleyici kuruluşlardan gerekli izinlerin alınmasının ardından sürecin 2020 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

        17 YILLIK YILAN HİKAYESİ

        Hissedarlar arasında uzun zamandır süregelen ve firmanın piyasa değeri ile performansına olumsuz yönde etki eden anlaşmazlıkların çözülmesini sağlayan satın almayla birlikte Turkcell'in ortaklık ve yönetim kurulu yapısı sadeleşerek daha istikrarlı ve şeffaf hale gelecek. 2003 yılında Çukurova'nın zamanında sahibi olduğu Pamukbank'ın kontrolündeki Turkcell hisselerinin TMSF'ye devrinden bu yana Turkcell'in ortaklık yapısıyla ilgili sürekli bir belirsizlik yaşanıyordu.

        Turkcell'in piyasa değerinin 10 yıllık seyri (milyar dolar):

        HİSSELERDE SERT YÜKSELİŞ

        Dün itibarıyla Turkcell'in piyasa değeri dolar bazında 4.8 milyar dolar. Dolayısıyla Telia'nın yüzde 24'lük payı yaklaşık 1.1 milyar değerinde. TVF 530 milyon dolarla bu bedelin neredeyse yarı fiyatını ödemiş olacak.

        Turkcell ilk olarak 2000 yılında 17 milyar dolarlık piyasa değeriyle halka arz edilmişti.

        Bugün ise TVF açıklamasının ardından Turkcell hisselerinde yüzde 10'luk yükseliş yaşandı.

        "BİRİNCİL GÖREVİMİZ, TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ŞİRKETLERİNE YATIRIM YAPMAK"

        Açıklamada görüşlerine yer verine TVF Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Sönmez, günümüzde giderek artan bağlanabilirlik ve teknoloji talepleriyle birlikte Turkcell'in pandemi sonrası dönemde daha da büyümesinin beklendiğini bildirdi.

        Sönmez, TVF'nin birincil görevinin, Türkiye'nin stratejik şirketlerine yatırım yapmak olduğunu belirterek, "Türkiye’nin lider dijital operatörü Turkcell'in bu potansiyelini en etkin şekilde ortaya koyması için bu yatırımı yapıyoruz. Yeni dönemden Turkcell’in performans odaklı yapısının ve kurumsal yönetişiminin daha da güçlü hale gelmesi için TVF olarak tüm desteğimizi sunacağız. Ülkemizin geleceği adına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        1.6 MİLYAR DOLARLIK BORCU ÜSTLENDİ

        Zafer Sönmez, bunun yanında ayrıca yaptığı açıklamada Turkcell'den pay alımı anlaşması kapsamında Çukurova Holding'in 1.6 milyar dolar banka borcunu üstleneceklerini ve bu borcu refinanse edebileceklerini söyledi. Çukurova Holding 2015 yılında Turkcell hisselerini geri alabilmek için bu hisseleri teminat göstererek Ziraat Bankası'ndan 1.6 milyar dolar kredi almıştı. Çukurova daha sonra bu borcun ana para ödemelerinde gecikmeye düşmüştü. Sönmez anlaşma sonrasında, gazetecilere yaptığı açıklamada üstlenecekleri 1.6 milyar dolar borcun yeniden finanse edilmesihakkında nihai bir karar almadıklarını ancak refinansmanın bir seçenek olduğunu ifade etti. Sönmez, "Turkcell'deki işlem ile ortaklar arasında 15 yıllık hukuki mücadele son bulmuş olacak. Bu işlemle artık bütün ortaklar aynı çıkarları güdüyor olacak" dedi.

        Hissedarlar tarafından yapılan duyuruların ardından Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan da Twitter üzerinden bir açıklamayı yaptı. Erkan, mesajında şu ifadeleri paylaştı:

        "Şirketimizin ortaklık yapısında önemli bir değişime ve sadeleşmeye sebep olacak bir anlaşma üzerinde hissedarlarımızın mutabık kaldığı açıklandı. Bu işlemin sonuçlanması ile dijital dönüşümün global öncülüğüne doğru yürüyüşümüz güçlenerek devam edecek. Turkcell ailesine, milletimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Türkiye'nin Turkcell'i olarak var gücümüzle çalışmaya devam..."

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa