Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Son dakika ıspanak zehirlenmesi! İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden açıklama geldi

        İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" denildi.

        Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

        YABANCI OTTAN KAYNAKLI

        "İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir. Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir.

        REKLAM

        "YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

        Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir."

        İŞTE ZEHİRLENMEYE SEBEP OLAN OTLAR

        Tarım ve Orman Bakanlığı ekiplerinin yaptıkları incelemede, ıspanak demetleri arasına karışan yabancı otların zehirlenmeye neden olduğu belirlendi. Laboratuvarlarda yapılan testlerde zehirlenmeye neden olan yabancı otların fotoğrafı da ortaya çıktı.

        ZABITALAR PAZARDA

        İstanbul’da yaşanan ıspanak zehirlenmeleri nedeniyle pazarlarda sıkı denetim uygulanmaya başladı. Ümraniye Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri pazarlarda ıspanak ve diğer bitki ürünlerini inceledi.

        İstanbul’da çok sayıda kişi birtakım şikayetlerle hastanelere başvurmuş, vatandaşların yedikleri ıspanaktan zehirlendikleri ortaya çıkmıştı. Zehirlenme vakalarının ardından İstanbul’da bazı bölgelerdeki pazarlarda sıkı denetim uygulandı. Ümraniye’de bulunan bir pazarda da çeşitli bitkilerde denetimler gerçekleştirildi. Ümraniye Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri pazarda satılan ıspanaklar ile diğer bitki ürünlerinde de incelemelerde bulundu. Ispanakların herhangi bir tehlike arz edip etmediğini inceleyen ekipler, aynı zamanda farklı otların da ıspanaklara karışıp karışmadığını inceledi.

        Bazı vatandaşlar aldıkları ıspanakları çöpe attıklarını belirtirken bazıları ise ıspanak almaya devam edeceklerini söyledi.

        Pazarda denetim yapan zabıta amiri, “Pazarlarda ıspanakların içerisinde yabancı ot olup olmadığının denetimindeyiz. Eğer olursa yasal işlem yapıyoruz denetimler sık sık devam edecek.Şu ana kadar herhangi bir yabancı ota rastlamadık” dedi.

        GÜZELAVRAT OTU NEDİR?

        Güzelavrat patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. "Atropin" maddesi bu bitkinin halüsinojenik özellikleri olan oldukça zehirli yemişleri boyunca olan yapraklarından elde edilir.

        1,5 metreye ulaşabilen çok dallı kalkerli toprakları seven bir bitkidir. Yaprakları almaşlı kalın ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri beş sepal ve petalli ters çan şeklindedir. Meyveleri koyu siyaha yakın renkli ve tatlıdır. Bitkinin tamamı çok zehirlidir.

        İlk zehirlenme belirtileri göz bebeklerinde büyüme, ağız kuruluğu, taşikardi, idrar tutukluğu ve halüsinasyondur. Bu belirtileri yaşadığınız andaacil olarak hastane gitmek ve yediğiniz bitkiyi yanınızda götürmeniz önerilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa