Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Son dakika! ABD, Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırım kararını açıkladı - Haberler

        ABD yönetimi, Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Suriye'ye yönelik operasyonunu hedef alarak, 3 bakan ve 2 bakanlığı yaptırım listesine aldığını açıkladı.

        YAPTIRIM KARARNAMESİNİ İMZALADI

        AA'nın haberine göre; Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Donald Trump, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanlıklarına Türkiye'deki bazı kurum ve kişilere yaptırımlar getirmeleri için yetki veren başkanlık kararnamesini imzaladı.

        Açıklamada, "Başkan Trump, bilhassa Türkiye hükümetinin son dönemde Suriye'nin kuzeyinde yaptığı askeri müdahale olmak üzere Suriye içindeki ve bu ülke ile ilgili alanlardaki durumun, DEAŞ'ı yenme kampanyasını baltaladığını, sivilleri tehlikeye attığını ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini düşünüyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

        REKLAM

        Açıklamada, Hazine Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte belirleyeceği, Suriye'de barış, güvenlik, istikrar ya da toprak bütünlüğünü tehdit eden mevcut ya da daha önce görev yapmış bazı Türk hükümet yetkililerinin ABD'deki mal varlıklarına el konulabileceği kaydedildi.

        Açıklamada ayrıca, Suriye'de ateşkesi engelleyen, Suriye'ye gönüllü olarak dönmek isteyen kişileri korkutan ya da engelleyen, Suriyeli mültecileri zorla geri döndürmek isteyen, Suriye'de siyasi çözümü destekleme çabalarını engelleyen ya da kesintiye uğratan eylemleri destekleyen ya da yapan kişilerin de yaptırımlardan etkileneceğinin altı çizildi.

        Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı'nın belirlediği finansal kurumlara da kısıtlama getirilebileceği kaydedildi.

        HAZİNE BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

        Öte yandan yazılı bir açıklama yapan ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye'nin "Barış Pınarı Harekatı" kapsamında Suriye'ye yönelik operasyonuna ilişkin yaptırım kararlarını duyurdu.

        Açıklamada, Türkiye'nin YPG/PKK'ya yönelik operasyonunun DEAŞ'la mücadeleyi tehlikeye attığı ve bölgede istikrarsızlığa neden olabileceği ileri sürüldü.

        REKLAM

        Bakanlık açıklamasında, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yaptırım listesine alındığı bildirildi.Açıklamada ayrıca, Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın da yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

        Buna göre yaptırım listesine eklenen kişi ve kurumların varsa ABD'deki mal varlıkları dondurulurkenbu kişi ve kurumların ABD ile finansal işlemler yapmalarının da engellendiği belirtildi.

        POMPEO'DAN AÇIKLAMA

        ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da söz konusu yaptırımlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

        Pompeo, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulundukları" gerekçesiyle, Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez'e yaptırım uyguladıklarını açıkladı.

        Açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör unsurlarına yönelik düzenlediği askeri harekatın durdurulması için söz konusu yaptırım kararının alındığını belirten Pompeo, Türkiye'nin ABD ile Suriye konusunda müzakere etmesi gerektiğini ifade etti.

        TRUMP'TAN YAPTIRIM TEHDİTLERİ

        Trump, açıklamadan kısa süre önce Twitter'dan kararnamenin içeriğini paylaştı.

        Başkan Trump, "Çelik tarifeleri, Mayıs ayındaki indirimden önceki seviye olan yüzde 50’ye çıkarılacak. ABD aynı zamanda, Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen, Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereleri de hemen durduracak" bilgisini paylaştı.

        Trump'ın paylaştığı kararnamede,"Bu başkanlık kararnamesi, ABD'nin Suriye'de insan hakları ihlalleri, ateşkesi önleme, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleme, mültecileri zorla geri döndürmeye çalışma, Suriye'de barışı, güvenliği ve istikrarı tehdit etme eyleminde bulunmuş olabilecek kişilere de güçlü yaptırımlar uygulamasına olanak tanıyacak" ifadeleri yer alıyor.

        TÜRKİYE'YE SİVİLLERİ KORUMA MESAJI

        Kararname'de Trump yönetiminin göreve geldiği ilk günden bu yana ABD'nin güvenliği için çalıştığı ve DEAŞ'ı yüzde yüz yok ettiğine işaret edilirken, "Türkiye bu kazanımları tehlikeye atmamalı. Türkiye aynı zamanda Suriye'nin kuzeyinde sivillerin, bilhassa da savunmasız etnik ve dini azınlıkların korunmasını öncelik haline getirmeli. Sivillerin ayrım gözetmeksizin hedef alınması, sivil altyapıların yok edilmesi, etnik ve dini azınlıkların hedef alınması kabul edilemez" değerlendirmesinde bulunuluyor.

        Suriyeli mültecilerin eve dönüş sürecinin güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde olması gerektiğine vurgu yapan kararnamede, "Türkiye'nin askeri müdahalesi sivilleri tehlikeye atıyor, bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a açıkça, Türkiye'nin eylemlerinin insani krizi tetiklediğini ve savaş suçu olabilecek şartlar oluşturduğunu söyledim. Türkiye, dini ve etnik azınlıklar da dahil sivillerin korunmasını garanti etmeli ve şimdi ya da gelecekte, bölgedeki DEAŞ teröristlerinin tutuklanmasından sorumlu olmalıdır. Ne yazık ki, Türkiye, saldırısının insani etkilerini azaltıyor gibi görünmüyor" deniyor.

        TÜRKİYE'YE 'EKONOMİK' TEHDİT

        Kararnamede DEAŞ'ın yenilgiye uğratılması sebebiyle Amerikan askerlerini Kuzey Suriye'den çektiğini belirten Trump, çekilen ABD askerlerinin DEAŞ'ın tekrar bir araya gelmesini engellemek ve bölgedeki gelişmeleri gözlemlemek amaçlı başka bir bölgeye konuşlandırılacağını ifade etti.

        Trump, geriye kalan DEAŞ militanlarının etkisiz hale getirilmesi için küçük bir birliğin Suriye'nin güneyindekiEl Tanf bölgesinde kalacağını kaydederek, "ABD, Suriye'deki bu kötü eylemleri mümkün kılan, kolaylaştıran ve finanse edenleri hedef almak için ekonomik yaptırımları agresif bir şekilde kullanacak. Türk liderler bu tehlikeli ve yıkıcı yolu izlemeye devam ederse, Türkiye ekonomisini hızlı bir şekilde yok etmeye hazırım" değerlendirmesinde bulundu.

        TWEET YAĞMURU

        ABD lideri Trump, kararname öncesinde de Suriye'deki Amerikan varlığı ve Türkiye'nin operasyonuyla ilgili tweet'ler atmayı sürdürmüştü.

        Neredeyse gün aşırı birbiriyle çelişen mesajlar veren Trump, son tweet'lerinde de Ankara'ya yönelik yaptırım mesajını yineledi.

        İşte Trump'ın gün içinde Twitter'dan attığı mesajlar:

        "TÜRKİYE İLE SAVAŞA GİRMEMİZ GEREKTİĞİNİ Mİ DÜŞÜNÜYOR?"

        "200 yıldır birbirleriyle savaşan insanların arasındaki başka bir savaşa girmeyeceğiz. Avrupa'nın DEAŞ mahkumlarını alma şansı vardı, ancak bunun maliyetini üstlenmek istemediler. 'Bırakalım ABD ödesin' dediler. Kürtler, bizim müdahil olmamız için bazılarını serbest bırakabilir. Türkiye veya pek çok DEAŞ'lının geldiği yer olan Avrupa ülkeleri onları kolaylıkla yeniden yakalayabilir, ancak ellerini çabuk tutmak zorundalar. Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor. İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye ile savaşa girmemiz gerektiğini mi düşünüyor? Asla bitmeyen savaşlar bitecek!. Bizi Ortadoğu kargaşasına çekenlerle, şu an orada kalmamızı isteyenler aynı."

        "AVRUPA ÜLKELERİ REDDETTİ"

        Akşam saatlerinde sosyal medya hesabından açıklamalarını sürdüren Trump; Fox muhabiri Katie Pavlich'in "Avrupalılar, kredileri içinDEAŞ sorunuyla başa çıkmak istemedi. Bu durumda olmamızın nedeni bu. Şimdi, Merkel nihayet ayağa kalktı ve Türkiye'ye geri çekilmelerini söylüyor. Avrupalıların çok fazla sorumluluğu yok mu?" şeklindeki sözlerini hatırlattı ve "Teşekkür ederim Katie, DEAŞmahkumları geldiklerini Avrupa ülkelerine teklif ettim ve birçok kez reddedildi. Muhtemelen ABD'nin her zaman olduğu gibi yüksek bir maliyet getireceklerini düşündüler" ifadelerini kullandı.

        "DEAŞHilafetininyüzde 100'ünü mağlup ettikten sonra, birliklerimizi büyük ölçüde Suriye'den çıkardım" diyenTrump; tweet'inde, "Suriye ve Esad Kürtleri korusun ve Türkiye ile kendi toprakları için savaşsınlar. Generallerime dedim ki; 'Suriye ve Esad için, düşmanlarımızın toprağını korumak için neden savaşalım?' Kürtleri korumak için Suriye’ye yardım etmek isteyen herkes buyursun etsin. Bu Rusya da olabilir, Çin de, Napoleon Bonaparte da. Umarım başarılı olurlar, biz 7 bin mil uzaktayız!" ifadelerine yer verdi.

        MEKSİKA SINIRINA ODAKLANACAK

        Trump bir sonraki tweet'inde, "Bazıları ABD’nin 7 bin mil uzaktaki düşmanımız Beşar Esad tarafından yönetilen Suriye’nın sınırını korumamızı istiyor. Aynı zamanda Suriye ve kim yardım etmek isterse, Kürtleri korumak istiyor. Bense Amerika Birleşik Devletleri’nin bir parçası olan güney sınırımıza odaklanmak isterim. Bu arada (göçmenlerin) sayıları azaldı ve duvar inşa ediliyor" dedi.

        ABD lideri son olarak Türkiye ve PKK'nın uzun yıllardır çatıştıklarını hatırlatarak, "Kürtler ve Türkiye uzun yıllardan bu yana savaşıyor. Türkiye PKK'yı teröristlerin en kötüsü olarak tanımlıyor. Diğerleri gidip bir taraf için savaşmak isteyebilir. Bırakalım çatışsınlar" diye tweet atmıştı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa