Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Bu besinler güneşin zararlarından koruyor
        • 1

          Hatalı beslenme nedeniyle antioksidan alımı azalıyor ve bu da dokuların hasar görmesine, kırışıklık, kızarıklık ve yaşlanma belirtilerine sebep oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan, “Tek başına yeterli olmasa da beslenmemize de dikkat ederek cildimizde oluşan güneş hasarına karşı korunmanız mümkün” diyor.

          İşte güneş hasarından koruyan besinler!

        • 2

          Yaz mevsiminde ciltte çoğunlukla güneş lekeleri, alerjiler ve kırışıklıklar çıkmaya veya çoğalmaya başlıyor.

        • 3

          Ceyda Erenoğlu'nun, HT Magazin ekindeki köşe yazısına göre cilt kuruluğu ve uzun süre güneşte kalmaya bağlı olarak deri hasarı ve soyulmalar olabiliyor. Bunların sebebi hassas ciltler, yanlış saatlerde korunmasız olarak güneşe çıkmak ve hatta hatalı beslenme bile olabiliyor.

        • 4

          KAYISI

          Beta-karotenden en zengin meyvelerden biridir. Karotenoidler güneşin fazla ve zararlı ışınlarından korunmaya yardımcı oluyor. Bu etkilerini derinin UV ışını geçirgenliğini azaltarak gösteriyorlar. UV ışınlarının neden olduğu cilt kızarıklıklarına, alerjilere karşı koruyucu etkiye sahipler. Günde 4 kayısı güneşten korunmanıza yardımcı olabiliyor.

        • 5

          DOMATES

          Likopen açısından oldukça zengin bir sebze. Likopen, UVA ve UVB ışınlarının olumsuz etkilerine karşı hücrelerin korunmasına yardımcı oluyor. Kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 12 hafta süreyle 55 gram domates püresi tüketen kadınların güneşe karşı deri korunumunun yüzde 30 arttığı belirlenmiş. Salatalarda ve kahvaltıda mutlaka domatese yer verin.

        • 6

          ÇİLEK

          Yüksek C vitamini içeriğiyle vücudu ve cildi, hücre hasarına karşı koruyor. Kollajen yapımını uyararak UV ışınlarına bağlı kırışıklık oluşmasını önlüyor.

        • 7

          BÖĞÜRTLEN

          Hem A hem de C vitamini içeriyor. Antioksidan özellikli vitaminleri bolca içermesiyle doku hasarını önlüyor, deri geçirgenliğini azaltıyor. Günde 8-10 adet böğürtlen tüketimi antioksidan alımınıza katkı sağlıyor.

        • 8

          ÇEKİRDEKLİ SİYAH ÜZÜM/KIRMIZI ÜZÜM

          Antioksidan özellik gösteriyor. Güneş ışınlarının zararlı etkileri nedeniyle oluşabilecek kanser riskini azaltırken, cilt lekelerinin önlenmesinde ve azaltılmasında katkı sağlıyor. Günlük 1 su bardağı üzüm, UV ışınlarına karşı koruyabiliyor.

        • 9

          KURUYEMİŞLER

          Badem, ceviz ve fındık hem sağlıklı yağlarla (çoğunluğu Omega 3) hem E vitaminiyle hem de quercetin ile vücudu ve cildi destekliyor. Vücutta inflamasyon (iltihaplanma) karşıtı etki göstererek güneş ışınlarının inflamatuvar etkisini azaltıyorlar. C vitamini kaynağı meyvelerle tüketildiklerinde de tam anlamıyla cilt dostu besinler haline geliyorlar. Quercetin ile kolajen oluşumunu destekleyerek sıkılaşma sağlıyor ve kırışıklıkları önlüyorlar.

        • 10

          YEŞİL ÇAY

          UV ışınlarına bağlı gelişebilecek kanser riskini azaltıyor. Kırışıkları engelleyici özellik gösteriyor. Günde maksimum 2 fincan yeşil çay tüketmek bu etkinin oluşturulmasına yardımcı olabiliyor. Tansiyon yükseltici etkisi nedeniyle hipertansiyon problemi olanlar tüketmemeli.

        • 11

          SOMON

          Somon ve diğer yağlı dip balıkları Omega 3 açısından oldukça zengin. Bu sağlıklı yağ asidinin özelliklerinden biri de inflamasyon azaltıcı etki göstermesi. Ayrıca kolajenlerin zarar görmesini önleyerek kırışıklıkların oluşmasını önlüyor.

        • 12

          ZEYTİNYAĞI

          İçeriğinde hem Omega yağ asitleri hem de E vitamini barındırıyor. Bu da hem inflamasyon azaltıcı hem de kırışıklık önleyici etki göstermesini sağlıyor. E vitamini de cilt hasarını büyük oranda engelliyor.

        • 13

          SU

          Tüm besinlerin yanı sıra cildinizin asıl dostunun su olduğunu unutmayın. Gerek kışın zorlayıcı şartlarından gerek yazın güneşin zararlı ışınlarından korunmak için önceliğiniz her zaman su tüketimi olmalı. Cildinizin daha parlak görünmesi, kırışıklıkların ve kurumaların oluşmaması için günlük en az 2 litre sıvı tüketimi gerekiyor. Asıl sıvı ihtiyacınızı kilo başına 30-40 ml su tüketmeniz gerektiğini düşünerek hesaplayabilirsiniz.

        • 14

          GÜNDE EN FAZLA 3 PORSİYON MEYVE TÜKETİN

          Hava sıcaklıkları nedeniyle soğuk içeceklere yönelirken tercihiniz kola ve gazoz gibi gazlı içecekler olmamalı. Nadiren ev yapımı limonata ve taze sıkılmış portakal suyu içebileceğiniz gibi çoğunlukla meyvelerin kendisini yemeyi tercih etmelisiniz. Yaz meyveleri genellikle en çok sevilen meyveler oluyor ancak sınırsız tüketim zararlı sonuçlar oluşturabiliyor. Günde en fazla 3 porsiyon kadar meyve tüketilmesi yeterlidir.

        • 15

          DONDURMA ÇOK SIK YENMEMELİ

          Soğuk yiyecek özellikle de dondurma tüketiminin en çok arttığı dönem yaz dönemi. Her ne kadar dondurmanın sütlü tatlıyla benzer olduğu ve ara öğünlerde tüketilebileceği söylense de rafine şeker içerebildiği için çok sık yenmemesi gerekiyor. Light dondurmaları daha sık tercih edebilirsiniz.

        • 16

          YANINIZDA SAĞLIKLI ALTERNATİFLER BULUNSUN

          Yazın özellikle sahillerde fast food tüketimi artabiliyor. Bunu azaltmak için sağlıklı alternatifleri yanınızda bulundurmanızda fayda var. Ev yapımı, yulaflı, tuzlu-tatlı kurabiyeler, meyve, kuruyemiş, protein bar, hemen tüketebilecekseniz küçük bir sandviç/ tost gibi besinleri yanınıza alabilir veya dışarıdan temin edebilirsiniz. Öte yandan, kızartmanın önerilmeyen bir pişirme yöntemi olduğunu unutmamalısınız.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa