Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk "Aspirin gebe kalmayı kolaylaştırıyor"

        Çağımızın hastalıklarından kısırlık, her 100 çiftten 15’inde gözüküyor. Kadınların vücudundaki kronik iltihabik hastalıkların da kısırlığa neden olabildiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, “Araştırmalar tedaviye aspirinin eklenmesinin hamilelik şansını yüzde 35 oranında artırdığını gösteriyor” dedi.

        1 YIL KORUNMAMANIZA RAĞMEN HAMİLE KALAMIYORSANIZ...

        Günümüzde çevresel koşullar, yediğimiz katkı maddeli yiyecekler, obezite başta olmak üzere üreme sağlığını olumsuz etkileyen pek çok neden ve hastalık mevcut. Görülme sıklığı hızla artan kısırlıktan şüphe edilmesi için 35 yaşın altındakilerin 1 yıl, 35 yaşın üzerindekilerin 6 ay süre ile korunmasız düzenli aralıklarla cinsel ilişkide bulunması ancak hamileliğin oluşmaması gerekiyor. Bu sorunu yaşayan çiftlerin mutlaka doktora başvurmaları ve gerekli testleri yaptırmaları tavsiye ediliyor.

        REKLAM

        GEBELİK ORANINI YÜZDE 35 ARTIRIYOR

        Kısırlığa neden olan hastalıklar arasında, enfektif olmayan kronik iltihabik hastalıkların da olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Çağcıl Yetim, “Kadınlarda görülen enfektif olmayan kronik iltihabik hastalıklar spermlerin geçişini zorlaştırabiliyor ya da bu iltihap spermlerin doğrudan ölmesine neden olabiliyor. Vücuttaki iltihap nedeniyle kanda miktarı artan proteinin yani CRP’nin seviyesinin yükselmesi hamile kalma şansını düşürüyor. Kısırlığa yol açabilecek yükseklikteki CRP seviyesi 1.95 mg/l ve üzeri olarak tanımlanıyor. Araştırmalar, kadınlarda yüksek bir iltihap durumu söz konusuysa, günde bir adet 100 mg’lık aspirin alımının gebelik oranlarını yüzde 35 oranında artırdığını ortaya koyuyor. Hatta gebelik planlandığından yaklaşık altı ay öncesinden aspirin kullanımına başlanırsa başarı oranı artıyor” diye konuştu.

        REKLAM

        İLTİHAP HAFİFE ALINMAMALI

        Yard. Doç. Dr. Yetim, doğal yolla hamile kalamayan kadınlarda, kısırlık sebebini araştırmak amaçlı yapılan tetkiklerde eğer iltihap şüphesi varsa CRP kan testinin eklenmesi gerektiğinin altını çizdi. İltihabın kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini belirten Yard. Doç. Dr. Yetim, böyle bir durum söz konusuysa tedaviye bir an önce başlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa