Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan ayında kilo verilir mi?

        Bu ay, insanın kendini disipline etmesi ve nefis kontrolü sağlaması, sağlıklı alışkanlıklar edinilmesi, sigara gibi bazı kötü alışkanlıkları bırakmaksı için fırsat olarak değerlendirilebilir.

        İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Ramazanda uygulanacak beslenme kurallarının normal zamanlarda uygulanan beslenme kurallarıyla aynı olduğuna dikkat çekerek, "Doğru oranda karbonhidrat, yağ ve protein içeren dengeli bir beslenme şekli uygulanmalı; su, vitamin ve mineral yeteri kadar alınmalıdır. Bağırsakların yemeklerden alınan besinleri emmesinin takibinden yani sahurdan 8 saat sonra oruç süreci başlar" dedi.

        REKLAM

        KOMPLEKS KARBONHİDRAT TÜKETİMİ ÖNEMLİDİR

        Ramazan'da oruç tutarken sağlıklı kalmanın önemli olduğunu vurgulayan Dr. Atilla Bektaş, oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı: "Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratların vücutta enerji için kullanılan şekli glukoz, depo şekli ise glikojendir. Oruç esnasında, vücut önce karaciğer ve kaslarda depolanan glikozu (glukojen), enerji elde etmek için kullanılır. Glikoz tükendikten sonra ikincil olarak enerji sağlamak için yağları yakmaya başlar, bu da kilo kaybına sebep olur. Ancak çok uzun süre aç kalındığında ya da sahur ve iftarda yeteri kadar kalori almadığında; vücut nihayetinde enerji elde etmek için kaslardaki proteini parçalamaya başlar. Günler ve haftalar süren oruçla vücudun enerji elde etmek için proteini kullanmaya başlaması 'açlıktan ölmek' denilen şeyin teknik tanımıdır.

        Açıkçası bu sağlıklı bir durum değildir. Bu durumda insan çok zayıf ve bitkin olmakta, kaslarda protein kaybı meydana gelmektedir. Vücudun yapı taşı olan proteinlerin enerji ihtiyacı için yakılması sonucunda bıraktıkları atık maddeler (metobolitler), yorgunluğa, şuurda bulanıklığa, kas kramplarına, bulantıya neden olur. Bu protein yıkımının devam etmesi halinde vücut tükenmeye doğru gider. En az günlük 150 gr karbonhidrat alınımı gerekmektedir.

        REKLAM

        ORUÇ TUTARKEN SAHURDA BUNA DİKKAT!

        Beyin gibi hayati fonksiyonların devamı için en az günlük 150 gr karbonhidrat alınımı gerekmektedir. Bu nedenle, oruç tutarken özellikle de sahurda, enerji için vücudun yeterli miktarda karbonhidrat (glukoz) alması önemlidir. Karbonhidratlar (KH) basit ve kompleks karbonhidratlar olmak üzere ikiye ayrılır. Basit KH'lar (şeker, reçel, baklava-kadayıf gibi şerbetli tatlılar, kek, kurabiye, meşrubat, gofret gibi bol basit KH-şeker-vardır), kompleks KH'ların aksine hızlı emilip, hızlı tüketilirler. O nedenle sahurda yenen besinlerin basit KH'lar yerine kompleks KH olmasına dikkat edilmelidir. Sahur yemeği yüksek oranda enerji veren, ancak abartısız bir öğün olmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen hafif yiyecekler, yeşil salata, yulaflı ekmek, gevrek, tost tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, uzun oruç günlerinde enerjinin yavaş yavaş salınımına yardımcı olur.

        REKLAM

        Kompleks karbonhidratlar olarak tam tahıllar (tam tahıl ekmek, kahverengi pirinç, tam buğday makarnası vb), baklagiller, oruçlu saatler boyunca enerjiyi yavaş yavaş serbest bırakıldıkları için, rafine şeker, pirinç ve beyaz una tercih edilmelidirler. Lif açısından zengin tam tahıl, yeşil fasulye gibi bakliyat, sebzeler ve kayısı, incir, elma, erik gibi meyveler ile sert kabuklu kuru yemişlerin tüketildiği durumlarda enerji yavaş salınır. Bu sayede vücut enerjiden,oruç boyunca, uzun süre istifade eder .

        İFTARDA ORUÇ, ZİYAFETLE AÇILMAMALI

        Orucu büyük bir ziyafetle açmanın kilo aldıracağı ve metabolizmaya ani yük getireceği unutulmamalıdır. Oruç mütevazi şekilde açılmalıdır. Özellikle hurma ile oruç açmak faydalı bir gelenek olup, hurma vücudun enerji ihtiyacını hızla karşılayan bir besindir. Yine su ve çorba orucu açarken ilk tüketeceğimiz besinlerin başında gelmelidir. İftar bu şekilde açıldıktan sonra ana yemeğe yavaşça geçilmelidir.

        RAMAZANDA SAĞLIĞINIZI ERTELEMEYİN

        2010 ''Nutrition Journal'' dergisinde yer alan bir gözden geçirme makalesinde; Ramazan orucunun sağlıklı kişilerde olumsuz sağlık sonuçlarına yol açmadığı genel görüş olarak bildirilmiştir. Ancak önceden kronik hastalığı olup ; Ramazan ayında sindirim sistemi rahatsızlıkları ile diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar nedeniyle hastaneye müracaat eden hasta sayısında yüzde 15-20 arasında bir azalma olmaktadır. Bu azalma kişilerin sağlıklarını ertelemelerinden kaynaklanmaktadır. Açıkçası bu kişilerin oruç tutmaları, sağlıkları için tehlike yaratabilir."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa