Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kanser Artık kanser düşünsün

        Milyonlarca lösemi hastasına umut olmak amacıyla kurulan

        Bu "bi' tutarsa" neyin nesidir?

        "Belki de Sensin" platformu kurucusu Aykut Kadir Kurt, ülkemizdeki donör sayısının yeterli olmadığını, bu sayının arttılması için de kök hücre donörlüğünü halkımıza farklı bir şekilde anlatmak için "bi' tutarsa" kampanyasını başlattıklarını söyledi. Avrupa ülkelerinde ve Amerika'da bulunan donör sayılarının ülkelerindeki ihtiyaçları karşılamaya yetecek kapasitede olduğunu belirten Kurt, "Türkiye'de olması gereken sayının en az 1.5 milyon olması gerekiyor. İnsanlar bu hastalığın kendi başlarına gelmeden durumun ciddiyetinin farkına varmıyorlar. Donör olmak için insanlarımız lütfen bunu beklemesinler. Sizler donör olmak için bekleyebilirsiniz fakat belki de sizin can vereceğiniz hastanın beklemek için vakti olmayabilir" diye konuştu.

        Peki nasıl kök hücre donörü olunuyor?

        'Kemik iliği' lazım' diyince insanlara korkutucu geliyor, kök hücre dendiği zaman ise insanlar ürkmüyor. Bu yüzden insanları ürkütmemek için işe kullandığımız dili yumuşatarak başlıyoruz diyen Aykut Kadir Kurt "Kök hücre kalça kemiği üzerinden matkap benzeri bir alet yardımıyla alınıyor, kök hücremiz alınırsa felç oluruz" gibi yanlışları da düzeltmek gerekiyor. Donör olma kritlerlerinin 'Kalıtsal bir hastalığınızın olmaması, 18-50 yaş aralığında olmak ve kalıtsal bir kan hastalığı geçirmemek' olarak belirlenirken Aykut Kadir Kurt, geri kalan süreci şu şekilde özetliyor:

        REKLAM

        "İstanbul'da Çapa Kemik İliği Bankası'nda, Ankara'da Ankara Üniversitesi Kemik İliği Bankası ve Kızılay Kan Merkezleri'ne gidip kan vererek donör adayı olma yolunda ilk süreç başlıyor. Kan veremeyecek durumda olanlar gidip bu olayı başka insanlara anlatarak aktarabilirler. Onların görevi orada başlıyor zaten. Sizden alınan ilk kan örnekleri sadece tahlil için alınıyor. Eğer bir eşleşme durumu olursa sizinle tekrar iletişime geçip hala donör olup olmadığınızı soruyorlar. Eğer o günün koşullarında herşey tamamsa kemik iliği sizden iki şekilde alınıyor. İlki Dünya'da %5 oranında olan anestezi altında kalça kemiğinizden ince bir şırınga kullanılarak alınıyor ve bu kesinlikle cerrahi bir müdehale değil. Diğer yöntem ise size 4 gün boyunca bir aşılama yapılıyor. Bu 4 günün sonunda sizi aferez cihazına bağlıyorlar. Bir kolunuzdan alınan kan cihazdan geçirilerek kök hücreleri toplanıyor. Ardından kök hücreleri süzülen kan diğer kolunuzdan size geri enjekte ediliyor. Kök hücreleriniz 2 gün içerisinde yüzde 80, 1 ay içerisinde ise tamamen yenileniyor. Yani siz vücudunuzdan hiçbirşey kaybetmiyorsunuz ve bu işlemlerin tamamı ücretsiz".

        REKLAM
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa