Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Göz Sağlığı Gözde keratokonus belirtileri!

        Gözde kornea merkezinin incelmesiyle ortaya çıkan ve çoğu hastanın habersiz olduğu keratokonus, ergenlik çağında başlıyor ve 20’li yaşlarda fark ediliyor. Zamanında müdahale edilmediğinde kornea nakline kadar giden keratokonus, erken teşhis ve doğru tedaviyle kontrol altına alınabiliyor.

        Hastaların bile haberi olmadan taşıdığı göz hastalığı Keratokonus, geç teşhis ve yanlış tedavi nedeniyle kornea nakli gerektirebiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Ocak, gözün ön tabakası olan korneanın merkezinin incelip sivrileşmesi sonucu ortaya çıkan Keratokonusun, ergenlik çağıyla başlayıp 20’li yaşlarda fark edildiğini belirtti. Hastalığın 20-40 yaşları arasında ilerlediğine dikkat çeken Dr. Ocak, erken tanı ve tedavinin, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

        REKLAM

        Uzm. Op. Dr. Cüneyt Ocak, hastalığın belirtilerine karşı uyanık olmak gerektiğinin altını çizerek, keratokonusun belirtilerini şöyle sıraladı:

        Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)

        Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması

        Gözlüğe rağmen net görememek

        Işığa hassasiyetin artması

        Göz kamaşması

        GÖZLERİNİZİ OVALAMAYIN!

        Hastalığın toplumda 2 bin kişiden birinde görüldüğünü kaydeden Dr. Ocak, Keratokonus hastalığının ortaya çıkmasında genetik yatkınlığın en önemli etken olduğunu belirtti: “Özellikle çocukluk çağında vernal (bahar) konjuktiviti geçiren ve gözünü ovuşturarak kaşıyan çocuklarda keratokonus görülme sıklığı fazladır. Alerjik zemin ve sık göz ovalamak hastalık riskini artırıyor.”

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa