Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan Bayramı'nda beslenme

        Ramazan süresince akşam geç saatlerde kurulan dolu dolu iftar sofraları ve birkaç saat ardından gelen sahur ile değişen 11 aylık rutin beslenme alışkanlığı, bayramın girmesiyle psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine dönüşüyor.

        Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, düşen metabolizma hızını bayram ve sonrasında tekrar hızlandırmak için gün içinde ana ve ara öğünleri atlamamak, bol sıvı tüketmek ve fiziksel aktiviteleri arttırmanın uygun olacağını belirtiyor.

        Bayram geleneklerinin olmazsa olmazı bayram kahvaltısının ise metabolizmanın dengesini bozabilecek en önemli etkenlerden olduğunu belirten Diyetisyen Aydın; “Yeterli ve dengeli beslenerek sağlığın korunması için güne kahvaltı ile başlamak son derece önemlidir; ancak bir tek kuş sütünün eksik olduğu, hamur işleri ve kızartmaların baş köşede olduğu uzun kahvaltı seremonileri yerine; peynir çeşitleri, yumurta, salatalık, domates gibi sebzeler, yeşillik ve tam buğday ekmeğinin bulunduğu bir kahvaltı oruçtan çıkan bünyeler için daha uygun olacaktır. Ayrıca gün içinde tatlı yenecekse kahvaltıda bal – pekmez gibi tatlılardan kaçınmak yerinde bir davranıştır” diyor.

        "YAZ AYLARINDA ORUÇLA BİRLİKTE AZALAN SU TÜKETİMİ NORMAL SEYRİNE SOKULMALI"

        “Uyanır uyanmaz içeceğimiz 1 bardak su, uyuyan vücudumuzu da uyandıracaktır”

        Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın; “Ramazan bayramı boyunca, geleneksel olarak verilecek ikramlar doğru şekilde tüketilmediği takdirde kilo alımı kaçınılmaz olur. Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, ısrar edilse dahi aşırı yemekten kaçınılmalıdır. Tüketilmek isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine daha küçük porsiyonlu sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra Ramazan ayıyla birlikte azalan su tüketimimizi bayramdan itibaren normal seyrine sokmamız gerekir. Uyanır uyanmaz içeceğimiz 1 bardak su uyuyan vücudumuzu da uyandıracaktır. Günlük 2 – 2.5 litre su tüketimi metabolizmamızın hızlı çalışması ve sağlığımız açısından çok önemlidir” diyor.

        KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

        “Hava, yer değişikliği, öğün düzeninin değişmesi, yiyeceklerin farklılaşması gibi nedenler şeker, kalp, yüksek tansiyon, böbrek ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerin diyetlerini sekteye uğratabilir bu sebeple bayram ve tatil süresince beslenme düzenini korumak son derece önemlidir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekir.”

        Diyetisyen Gökçen Efe Aydın; “Bizim için bayram olan bu günleri vücudumuz için de bayrama çevirmek istiyorsak bir ay boyunca kontrollü bir şekilde dinlendirdiğimiz vücudumuzu yormadan, ölçülü ve dengeli bir şekilde beslenmemize devam etmeliyiz” diyor.

        MEYVE TÜKETİMİ KONTROLLÜ OLMALI

        Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, sıcak havalarda porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilen dondurmanın serinlemek için iyi bir alternatif olabileceğini belirtiyor. Aydın; “sade dondurmakalsiyum, fosfor, potasyum açısından iyi bir kaynaktır, 2 top sade dondurma 1 bardak süt ve 1 adet meyve yerine ara öğünlerde tüketilebilir. Bunun yanında yaz aylarında tüketilen meyvelerde hem vitamin, mineral ve enerji kaynağı olması açısından hem de posa içeriğinden dolayı bağırsaklar açısından oldukça faydalıdır. Fakat her kontrolsüz ve aşırı tüketimde olduğu gibi meyveler için de aynı durum geçerlidir.

        Aşırı tüketim fazla enerji alımına yol açtığından kilo kontrolünü zorlaştırabilir bu sebeple sağlıklı bir birey için günlük 3-4 porsiyon meyve tüketimi yeterli olacaktır. Yine ferahlatıcı özelliğinden dolayı yaz aylarından en çok tüketilen meyvelerin başında gelen karpuz, yüksek su içeriği sayesinde terle atılan sıvının karşılanmasını sağlar fakat içeriğindeki şeker sebebiyle yine aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. 200 gram ağırlığındaki kabuksuz (2 parmak kalınlığındaki) karpuz, 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Karpuzun peynir ile birlikte tüketimi ise oldukça yaygındır. Karpuz ile peyniri birlikte tüketmek de kan şekerinin bir anda yükselimini önleyerek düzenli seyretmesini sağlayacaktır” diyor.

        KABIZLIK

        Önlemek için ise posa içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketmek faydalı olacaktır. Yetişkin bir bireyin günde toplam 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmesi yeterlidir.

        AKTİVİTE

        Yapılacak fiziksel aktiviteler, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyecektir. Mümkün oldukça bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmek, daha çok hareket etmek; bayram sonrasında da gün içinde yapılacak 45 dakikalık bir yürüyüş metabolizma hızının artmasını ve daha sağlıklı bir bedene kavuşulmasını sağlayacaktır.

        TATİLDE

        Özellikle açık büfeler çok cazip görünse de bir anda ölçü kaçabilir. Dikkatli ve kontrollü olmak çok önemlidir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa