Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Bebeklere ilk 6 aya kadar anne sütü verilmeli!

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Erdoğan Özgür, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra başlanmasını, ilk altı ayda sadece anne sütü verilmesini ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam edilmesi gerektiğini söyledi.

        Anne sütü hakkında konuşan Uzm. Dr. Pınar Erdoğan Özgür, sütün sindiriminin kolay olduğuna dikkat çekerek, "Her zaman taze, temiz ve bebeğe verilmeye hazır bir besindir. Anne sütü ile beslenme ucuz ve basit bir yöntemdir" dedi.

        ANNE SÜTÜ HEM ANNE HEM BEBEK İÇİN FAYDALI

        Anne sütünün bebeğin büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin öğelerini içeren doğal bir besin kaynağı olduğunu dile getiren Özgür, konuyla ilgili konuşmasının devamında şunları söyledi:

        "Anne sütünün hem bebek, hem de anne için başta beslenme olmak üzere, sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zekâ düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır. Emzirme anne ile bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşmasını sağlar. Bu güven bağı çocukluk dönemine kadar devam eder. Yeni doğan doğumdan hemen sonra anne sütü verilmeli ve devamında emzirme sıklığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. İlk emzirmelerde süt hemen gelmeyebileceğinden, bebeğe başka bir besin vermeden emzirmeye devam edilmelidir. Özellikle ilk 2 ay her istediğinde bebek emzirilmelidir. Başlangıçta her emzirmede sırası değiştirilerek her iki memenin de emzirilmesi sütün artması açısından yararlı olsa da, süt miktarı arttığında her öğünde bir memenin emzirilmesi yeterli olabilmektedir. Her öğünde etkin bir şekilde emzirme sağlanmalıdır. Bu süre genellikle 10-15 dakika kadardır. İlk dönemden sonra emzirme aralıkları 2-3 saate uzayabilmektedir."

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa