Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Bayramda nasıl beslenilmeli?

        Ramazan ayının son on gününe girilirken oruç tutmak pek çok kişiye artık daha kolay geliyor. Bunun sebebi tabii ki beslenme düzeninize ayak uyduran metabolizmanız...

        Oruç tutanlar artık irade kontrolünü sağladı. Çoğunuzun “Evet, artık çok daha rahatım ve hafifledim” dediğini duyar gibiyim. Bazılarınız da, “Bir sonraki ramazanda daha dikkatli olacağım” diye sağlığınıza özen göstermeyi ötelediniz. Ancak sizden ricam, giden zamanın geri gelmediğini ve olduğunuz yaşı bir daha yaşayamayacağınızı unutmayıp beslenmenize ve sağlığınıza özen göstermeniz.

        ORUCUN OLUMLU ETKİLERİ

        Metabolizmanızın alıştığı döngüyü kırmak ve metabolizma hızınızı yeniden canlandırmak için ramazan ayını iki öğünle geçirenlerin üç, üç öğünle geçirenlerin ise dört öğünü zorlama zamanı geldi. İşte sağlık önerilerini dikkate alarak oruç tutanların vücutlarının elde ettiği fizyolojik yararlar:

        *Kan yağları referans aralığa iner.

        *Kan şekeri kontrol altına alınır.

        *Büyük tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

        Ayrıca oruç; doktorların önerileri dikkate alınarak tutulduğunda, fazla kilo ve obezite kaynaklı sorun yaşayanlarda,

        Hafif ve orta derecede, stabil ve insüline bağımlı olmayan diyabetiklerde (Bu nokta hassastır, aradaki ayrımı takipli doktorunuza danışın.), bilinmeyen ailesel, genetik ve çevresel faktörlere bağlı gelişme eğiliminde olabilen, yaş ilerledikçe ortaya çıkma riski artan yüksek tansiyon problemi olanlarda (Ancak tansiyon dengesizlikleri beyin, böbrek ve kalbi ciddi derede etkileyebileceği için takipli doktorunuzun vereceği kararı dikkate alın.) olumlu anlamda etki eder.

        BAYRAMDA NASIL BESLENİLMELİ?

        Bayramda karşınıza çıkabilecek yiyeceklerin kalori miktarını bilmek, tercihlerinizde etkili olabilir:

        Toplamı 1230 kalori eden tüm bu besinlerin üzerine bir şeker kahveyi eklerseniz 1280 kalori etti. Üstelik bu sadece bir öğününüz. İşin içine kahvaltı ve ikramlıkları da girince alacağınız kaloriyi düşünün. Ziyaretlerinizde ikramlıkları ölçülü olarak tüketmenizi, gittiğiniz her yerde çikolata, baklava, şerbet gibi ikramlıklar yerine su ya da varsa limonlu maden suyunu tercih etmenizi öneririm.

        DHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa