Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kalp ve Damar Patates sağlıklı mı yoksa zararlı mı?

        HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Uzmanlar haftada dört kez patates yemenin yüksek tansiyon riskini artırdığını belirtti. Sağlıklı olduğu düşünülen fırınlanmış ya da haşlanmış patates veya patates püresi olması tehlikenin boyutunu değiştirmiyor. Çünkü bunların da en az cips kadar tansiyonu yükselttiği belirtiliyor.

        Daily Mail'in haberine göre; cips ise kızartma işlemine maruz kaldığı için başka sağlık riskleri doğuruyor. Araştırmacılar ne şekilde olursa olsun patatesi fazla tüketmenin tansiyon sorunlarına yol açtığını ve bunun sorumlusu olarak da nişastadan şüphelendiklerini vurguluyor.

        187 BİN KİŞİ İNCELENDİ

        Patatesteki nişastalı karbonhidratların vücutta hızla şeker haline dönüşerek, kan şekerini keskin bir şekilde yükselttiğine dikkat çeken uzmanlar, kan şekerinin sorunlara neden olabileceğini açıkladı.

        Araştırmacılar, İngiliz Tıp dergisinde yayımlanan bu çalışma için 187 bin erkek ve kadın verilerini analiz etti.

        Sonuçlarda ise düzenli olarak patates yiyen kadınların kan basınçlarının erkeklerden daha yüksek olduğu tespit edildi.

        Genel olarak, pişmiş, haşlanmış veya patates püresini haftada dört veya daha fazla yiyen erkek veya kadınların ayda en az bir kere patates yiyenlere kıyasla yüzde 11 risk altında oldukları açıklandı.

        Haftada dört veya daha fazla cips yiyen kişilerin yüksek tansiyon riski ise yüzde 17 artıyor.

        "KİLO ALDIRIR, YAĞ DOKUSUNU ARTIRIR VE YÜKSEK TANSİYONA SEBEP OLUR"

        'Hamur işleri, kızartma, tuzlu ve yağlı beslenme düzeninin yüksek tansiyona neden olacağı bilinmektedir' diyenKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akif Vatankulu ise; "Yüksek tansiyonun kalp hastalıkları için en büyük risk faktörlerinden olması, yüksek tansiyona neden olan besinlerle ilgili çalışmalar yoğun olarak yürütülmektedir. Bu besinlerden biri patatestir. Patates, yoğun glisemik yükü ve potasyum içeriğinden dolayı yüksek tansiyon nedeni olduğu üzerine bazı çalışmalar yürütülmüştür. Uzun süreli, haşlanmış ya da fırında, patates tüketmenin muhtemelen yoğun gilsemik yükünden dolayı antioksidan mekanizmayı bozması ve inflamasyona neden olması, yüksek tansiyona sebep olur. Bunun yanı sıra patatesi diyetinin kilo aldırıcı etkisi vardır, vücuttaki yağ dokusunu artırır ve yüksek tansiyona sebep olabilir" açıklamasında bulundu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa