Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Çocuklar ne tür ayakkabılar giymeli?
        • 1

          HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

          Uzun süren emekleme döneminden sonra, çocuğunuzun attığı ilk adım, söylediği ilk kelime kadar önemlidir. Onun büyüyeceğini, arkadaşlarıyla koşturarak oynayacağı oyunları, ileride kendi ayakları üzerinde duracağı günleri hayal edersiniz. Bir gün yürüyüşüyle herkesin yüreğini hoplatacağını düşünürsünüz.

        • 2

          Bu minik, acemi ve bir o kadar da sevimli adımlarda çocuğunuzun yetişkin bir insan olarak yaşayacağı mutlu, başarılı bir geleceğin müjdesi vardır. İlk adımla başlayan bu macerada aileler nelere dikkat etmeli, bebekler nasıl ayakkabılar giymeli; Ayak Sağlığı Uzmanı - Kiropodist Özgül İşgör, çocuklarda ayak sağlığı hakkında merak edilenleri anlattı.

        • 3

          Bebekler büyümeye ilk adımı hangi ayakkabı ile atmalı?

          Bebekler ilk adımı attıklarında büyük heyecan duyarlar. Bu durum ebeveynler için de çok önemli, mutlu ve heyecan verici bir andır. Ancak bu heyecanla bebeğe hemen ayakkabı almak çok doğru bir yaklaşım olmaz.

        • 4

          Hatta yalın ayak ve çorapla yürümesi, ayak kaslarının normal gelişmesi açısından daha yararlıdır. Birkaç hafta bu şekilde yürüdükten sonra çocuğunuza ayakkabı alabilirsiniz. Elbette alacağınız ayakkabının doğru olduğundan ve ayak sağlığı açısından uygun olduğundan da emin olmalısınız.

        • 5

          Çocuklar ne tür ayakkabılar giymeli?

          Çocukların ayakları belli bir yaşa kadar gelişmeye devam eder. Ayak gelişiminin doğal olması ve dış etkenlerle bozulmaması çok önemlidir. Bu nedenle bebek ve çocuklara çok sert ayakkabılar giydirilmemelidir.

        • 6

          Çocuklarda ergenlik yaşlarına gelen kadar, ayağın şeklini alabilen, doğal malzemelerden üretilen, esnek ayakkabılar tercih edilmelidir.

        • 7

          Yanlış ayakkabı seçimi ayaklara zarar verir mi?

          Bebeklerin ve çocukların ayakları gelişme döneminde olduklarından çok hassastır. Sert ayakkabılar, çocuğun ayak tabanındaki kavisin, yani çukurun düzgün oluşmasını, ayak adalelerinin sağlıklı gelişmesini ve yürüme - denge refleksinin doğal gelişimini engelleyebilir.

        • 8

          Çocuklar için doğru ayakkabı numarası hangisidir?

          Gelişme dönemindeyken çocukların ayakları hızlı büyür. Bu dönemde alınacak ayakkabının, ayakları sıkmamasına dikkat edilmelidir. Esneyebilen ayakkabılar daha doğru seçimdir. Yarım numara büyük ayakkabılar alınabilir, ancak ayakkabının ayağa fazla büyük gelmemesi de önemli noktalardan biridir.

        • 9

          Çocukların okul ayakkabıları nasıl olmalı?

          Okula giden çocukların farklı türde ayakkabılara ihtiyacı vardır. Okula gidip gelirken normal okul ayakkabısı, beden eğitimi dersleri için de spor ayakkabılar uygun olacaktır.

        • 10

          Ancak bu ayakkabıların esneklik, rahatlık, iyi havalanma, yere iyi basma, terletmeme ve kaymama gibi genel özelliklere sahip olması, ilk dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

        • 11

          Bu dönemde çocuğunuzun ayakları çok kısa süreler içinde büyüyecektir. Büyük ihtimalle alacağınız ayakkabı eskimeden, çocuğunuzun ayağına ufak gelmeye başlayacaktır.

        • 12

          Aileler bu durumu göz önünde bulundurarak genelde çocuklarına göre 1 ya da 2 numara büyük ayakkabılar alırlar. Bu çok yanlış bir tercihtir. Çünkü bu dönemde çocuklar hareketli olduklarından ayakkabının içinde oluşan boşluk ayakkabı vurmasına, burkulmalara ve yaralara neden olabilir.

        • 13

          Çocuklarda en sık görülen ayak sorunları neler?

          Çocukların ayaklarında gelişen bozuklukların erken tanısı son derece önemlidir. Bu ayak sorunlarını iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Çocukların yüzde 60, 70, bazı çalışmalara göre 80’inde hafif düztabanlık ve hafif içe basma problemi gözleniyor.

        • 14

          Bebeklerin çok büyük kısmında 3 yaşına kadar düztabanlık görülebilir. Çocuğun ayağını basarken düz, otururken veya parmak uçlarındayken normal ayak içi girintisinin görülmesi durumunda esnek düztabanlıktan bahsedebiliriz.

        • 15

          Esnek düztabanlık, zaman içinde tedaviye ihtiyaç duymadan düzelir. Ancak bu durumun ergenlik dönemine kadar devam etmesi durumunda ayak tabanında ağrı oluşmaya başlar. Bu durumda doktora gidilmesinde yarar vardır.

        • 16

          Şüpheniz varsa çocuğunuzu uzman kuruluşlara götürün...

          Çocukların ayaklarında görülen bazı sorunlar zamanla düzelebiliyor. Ancak bazı sorunlar da kalıcı problemlere neden olabiliyor. Çocuğunuzun ayak gelişiminin normal ilerleyip ilerlemediğini, ayağındaki sorunun tedavi gerektirip gerektirmediğini, ayak konusunda uzman olan doktorlara çocuğunuzu götürerek öğrenebilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa