Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ortopedi Bacak bacak üstüne atmak zararlı mı?
        • 1

          Uzun süre aynı pozisyonda oturmak bacaklarda ve ayaklarda uyuşmaya neden oluyor çünkü bacak bacak üstüne atıldığında dizin arkasında bulunan ve bacakların alt kısmı ile ayaklarda hissi sağlayan peroneal sinir üzerine baskı uygulanıyor. Fakat bu şekildeki uyuşma geçicidir.

        • 2

          Tansiyon ölçülürken de bacak bacak üstüne atmak tansiyonu geçici olarak bir miktar yükseltebilir. Bazı araştırmalarda bunun kan basıncını artırdığı da bilimsel olarak gösterildi.

        • 3

          İstanbul’da yapılan geniş çaplı bir araştırmada da bacak bacak üstüne atılmış halde alınan ölçümlerin daha yüksek çıktığı, normal oturma pozisyonuna geçtikten sonra tansiyonun eski haline döndüğü tespit edildi. En fazla artış ise yüksek tansiyon tedavisi gören insanlarda...

        • 4

          Uzmanlar buna dair iki açıklama öne sürülüyor. Birincisi, bir dizi diğerinin üzerine atma sonucu bacaklardaki kan göğüs bölgesine yönelerek kalpten daha fazla kan pompalanmasına, bu ise tansiyonun yükselmesine neden olur. İkincisi ise bu artışı, eklemleri hareket ettirmeden bacak kaslarının hareket etmesi nedeniyle damarlardan geçen kanın damar üzerindeki baskısını artırmasına bağlıyor.

        • 5

          Hollanda’da yapılan bir deneyde birinci açıklamayı doğrulayan sonuçlar elde edildi. Yani bacak bacak üstüne atıldığında daha fazla kanın kalbe gitmesi nedeniyle tansiyon yükseliyordu.

          Fakat bu artış geçici oluyor, uzun dönemli bir sonuca yol açmıyordu. Ancak kan pıhtılaşması riski olanlara bacak bacak üstüne atılı halde uzun süre oturmamaları, aksi halde pıhtılaşma riskinin artacağı uyarısı yapılıyor.

        • 6

          Kan damarlarındaki minik kapakçıklar kanın yanlış yönde geri akmasını önlüyor ama bunlar zayıflayıp gerildiğinde kan birikmesi ve damar genişlemesi sonucu oluşan varisler ortaya çıkıyor.

          Bacak bacak üstüne atmanın önemli bir etken olduğu kanıtlanmış değil. Varis oluşumunda genetik faktörün de kısmen etkili olduğu sanılıyor.

        • 7

          Bir araştırma, bu şekilde üç saatten fazla oturanların öne eğilip omuzlarını içe doğru bükme eğilimi göstereceği sonucuna vardı. Ancak burada kişilerin kendi tahminleri esas alınmıştı.

        • 8

          Rotterdam’da yapılan bir araştırmada ise bacak bacak üstüne atılıyken pelvisin aldığı pozisyona göre, kalça ekleminin arkasındaki piriformis kasının uzadığı, bunun ise karın kaslarının sıkılmasıyla aynı etkiyi yaratarak pelvik eklemlerin istikrarını artırdığı gözlendi.

        • 9

          Kısacası, bacak bacak üstüne atarak oturmayı rahat buluyorsanız, uzun süre bu pozisyonda kalmamak kaydıyla size zararı olmayacağını bilerek oturabilirsiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa