Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HAVALAR soğuyor... Kar gelecek haberlerini duymaya başladık... Aklımıza ilk gelen şey salep, boza, sıcak çikolata... Ne olurdu yani bunları yemek serbest olsa? Öyle değil mi? Biz sabah uyansak, kar başlamış olsa, evde güzel sıcak bir kahvaltı, öğleden sonra kitap eşliğinde kahve ve kek, akşama da battaniye altında patlamış mısırla film keyfi... Ertesi sabah da tartıda 1 kilo eksilmişiz mesela, tam bir rüya! Bu durum böyle sonuçlanmayacağına göre 2 seçenek kalıyor. Bu keyfi yapacaksan, kahvaltıdan sonraki en az 1 saat evde yürüyüş bandına çıkacaksın veya spor salonuna gidip soğuk olmayan bir ortamda sporunu yapıp eve döneceksin. Ya da bu kış bu evde kek, kurabiye pişmeyecek. Hangisi daha iyi? Hepsinden biraz biraz olsa? Hareket ettiğiniz sürece çok sıkıntı olmayacağını hepimiz biliyoruz ama tüm bunların dışında çözümü bilsek de bize engel olan bir gerçek daha var. Aç olmak! Neden açız? Gerçekten aç mıyız? Yoksa psikolojik mi? Bunu havalar soğudukça daha çok hissedebilirsiniz. “Soğukta daha çok yemek istiyorum” diyen kaç kişi var? Çok olduğunu biliyorum. Peki ne yapmak lazım?

        SU VE AÇLIK DUYGUSU

        Susama hissi ile açlık hissinin birbirine karıştığını biliyor muydunuz? Işte bu öneri gerçekten işe yarıyor. Açlık hissettiğinizde o gün kaç bardak su içtiğinizi düşünün. Eğer 1 litrenin altında su içtiyseniz o gün doymayabilir, sürekli mutfakta gezinebilirsiniz. Işte bu sebeple, acıktığınızda önce 1-2 bardak su için ve bekleyin. Ve her yemekten önce aralarda yine 1’er bardak su için. Toplamda kadınlar için günde 2 litre erkekler için 3 litre içmekte fayda var. Tokluk hissi için, su içmeden işiniz zor.

        ENSÜLIN DIRENCI, HIPOGLISEMI

        Kan şekeri sık düşenler bu dediklerimi çok iyi anlarlar. Şeker düştüğünde, bazı kişilerde ellerde titreme, bayılacakmış gibi olma, baş ağrısı, mide bulantısı, sinirlilik gibi sorunlar yaşanabilir. Bu anda kendinizi kötü hissedeceğiniz için panik hali oluşabilir. Bu hale gelince ya da gelmemek için sürekli yemek yemek bu sorunu çözmez. Size daha çok kilo aldırır ve daha çok yemenize sebep olabilir. Düzensiz bir günse, öğünleriniz kaydıysa yine şekeriniz düşebilir ve doymak için kendinizi normalde yediğinizin 3 katını yerken bulabilirsiniz. Genelde şekeriniz düştüğünde daha hızlı yersiniz ve karbonhidrat yemek istersiniz. Makarna tenceresini bile bitirecek gibi olursunuz. Bunu yaparsanız bir süre sonra yine başa dönecek ve yine acıkacaksınız. Hipoglisemi dışında ensülin direnci olanlar bu sorunu daha şiddetli yaşayabilir.

        Sabah tok karnına güne başlayanlar gece olduğunda doymak bilmezler. Akşama doğru kendinizi durdurmak çok zor olabilir. Hipoglisemi veya ensülin direncine göre beslenme şeklinizi değiştirmelisiniz ve bunu sadece 2-3 ay sürdürmek yerine yaşam şekli haline getirmelisiniz. Ensülinle iyi anlaşmaya başladığınızda açlık hissi azalacak ve normale dönecektir. Ensülin direncinde bazı durumlarda hekiminiz ilaç ekleyebilir. Bu kullanılan ilaç da açlık hissini dengeleyecektir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa