Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Saç dökülmesini önlemenin yolları
        • 1

          İnce, seyrek saçların kişisel bir problem olduğu fikri yanlıştır. Geçici veya uzun dönemli saç kaybı yaşayan insanların yüzde 40'ı kadındır. Tüm kafada saç seyrelmesi görülebileceği gibi kafanın tepe noktasında bölgesel seyrelme de görülebilir. Erkeklerin aksine, kadınların alnının ön tarafında saç dökülmesi nadir görülen bir durumdur.

        • 2

          Saç nasıl çıkar?

          Ortalama olarak kafa derisinde 100 bin saç vardır. Her folikül bezcik ayda 1.27 cm boyunda tek tel saç üretir. Altı sene boyunca gelişen saç bir müddet dinlenir sonra dökülür. En kısa zamanda yeni saç gelir ve döngü yeniden başlar.

        • 3

          Saç kaybının ne kadarı normaldir?

          Dinlenen saçlar düzenli olarak dökülür. Genellikle günlük 50-100 tel saç dökülür. Anormal saç kaybı ise birkaç yolla oluşur. Küme şeklinde dökülmeleri saçlarınızı şampuanlarken veya şekil verirken fark edebilirsiniz. Saçlarınız ayrıca zamanla incelir ve seyrekleşir. Saçlarınızda meydana gelen değişikliklerle ilgiliyseniz doktorunuza danışabilirsiniz.

        • 4

          Saç kaybının köklerini bulma...

          Kadınlarda saç kaybı 30 farklı tıbbi nedene ve yaşam tarzına bağlı olabilir. Dermatologlar, saç kaybıyla ilgili hormonal dengesizliklere, tiroite bağlı nedenlere ve demir eksikliğine bağlı olarak testler önerir.

        • 5

          Kadınların saç kaybının ölçülmesi

          "Savin skalası" normal saç yoğunluğundan, kel tepe (nadiren) oluşumuna dek genel bir ölçümdür. Uzmanlar kelliğin başlıca nedeninin genetik faktörler, yaşlılık gibi unsurlara; androjenik alopecia'da menopozdaki hormonal değişimlere bağlı olduğunu düşünür. Saç tüm kafada seyrekleşebilir, incelebilir. Özellikle kafa derisinin merkez kısmında büyük kayıplar oluşabilir. Saç dökülmesi kadında nadir gözüken bir olaydır.

        • 6

          Tiroit problemleri

          Tiroit kelebek şeklinde bir bez olup boğazın ön tarafındadır. Tüm vücudun birçok sürecini, işleyişini düzenleyen hormonları üretir. Eğer boğazdaki bu bez çok az veya çok fazla tiroit hormonu üretirse saç gelişim döngüsü duraksayabilir.
          Fakat saç kaybı nadiren tiroit probleminin işaretidir. Başka semptomlar, hastalık belirtileri, kilo alma, kilo kaybı, soğuğa ve sıcağa karşı hassas olmak ve nabız, kalp ritmi buna neden olabilir.

        • 7

          PCOS (Polikistik Ovar Sendrom)

          Polikistik ovar, yumurtalık sendromu olan kadınlar, kronik hormonal dengesizliklere maruz kalır. Vücut, beklenenden daha fazla yüksek androjen seviyesi yapar. Bu da yüz ve vücutta ekstra saç oluşumuna neden olur. Kafa derisinde saç incelmeye ve seyrelmeye başlar. PCOS yumurtacıkların yumurtadan dışarı çıkmalarına ve ovulasyon sorunlarına neden olur. PCOS ayrıca akne ve kilo yapar. Ancak bazen incelen ve seyrekleşen saç tek belirgin işarettir.

        • 8

          Alopecia areata (Saçkıran)

          "Alopecia areata" başlangıçta yama şeklinde saç dökülmesine neden olur. Suçlu vücudun bağışıklık sistemidir ve yanlışlıkla sağlıklı saç bezciklerine, faliküllerine saldırır. Çoğu durumda sürekli zarar vermez. Kaybolan yamalar altı ayda veya bir senede tekrar büyüyebilir ve çıkabilir. Kişiler nadiren kafasındaki ve vücudundaki tüm saçları kaybedebilir.

        • 9

          Saç mantarı

          Saç mantarı, kafa derisini etkiler ve saç kaybını tetikler. Kel yamalar etrafında kaşıntı yapar ve bu bölgeler kırmızı renk alır. Saç mantarı halka şeklinde oluşan bir cilt hastalığıdır. "Anti fungal" mantar ilaçlarıyla tedavi edilir. Erişkinlerde nadir olarak görülen saç mantarı temasla geçer. Aile üyeleri belirtiler için uyarılmalı, kontrol edilmelidir.

        • 10

          Doğum sonrası saç dökülebilir

          Bazı kadınlarda gebelik süresince saçlar çoğalır ve kuvvetlenir. Yüksek seviyedeki hormonlar saç dökülmesini önler. Fakat bu durum uzun sürmez. Doğumdan sonra hormon seviyesi normale döndüğünde, saç dökülmeye başlar. Bu önemli miktarda saçın dökülmesi demektir. Bu sürpriz durum iki sene sonra normale döner.

        • 11

          Doğum kontrol hapı

          Doğum kontrol hapları, yan etkisine bağlı saç dökülmesine yol açabilir. Bazı kadınlarda yumurtlamayı baskı altına alan hormonlar saçları seyrekleştirebilir. Özellikle ailelerinde saç dökülmesi olanlarda sık rastlanır. Doğum kontrol hapını bıraktığınızda saç dökülmesi başlayabilir. Kan incelten, yüksek tansiyonu iyileştiren ilaçlar, kalp ilaçları, depresyon ilaçları saç dökülmesiyle ilgili olabilir.

        • 12

          Zorlu diyetler

          Zorlu bir diyetle kilodan fazla şeyleri de kaybedebilirsiniz. 3-6 ay içinde 7,5 kg kaybettikten sonra saç dökülmesi görülebilir. Fakat sağlıklı bir diyetle saçlar kendiliğinden çıkmaya başlar. Eğer diyetinizde protein düşük, A vitamini yüksekse kilitleri kaldırın.

        • 13

          Sıkı saç stilleri

          At kuyruğu ve sık örgü kafa derisinde kaşıntı ve ağrı ile saç dökülmesine neden olur. Bigudi kullanımı da saçı döker. Saçınızı doğal haline bıraktığınızda tekrar normal bir şekilde uzayabilir.

        • 14

          Fazla stres

          Çok fazla fiziksel ve duygusal stres saçın üçte ikisinin dökülmesine neden olabilir. Ayrıca ciddi hastalık geçirmek, ameliyat olmak, kan kaybı ve duygusal travma 6-8 ay süren saç dökülmelerine neden olabilir.

        • 15

          Kanser tedavisi

          Kemoterapi ve radyoterapi gibi kanser tedavileri sonucu saç dökülmesi olur. Bu tedavilerde kanserli hücreler öldürülürken saç falikülleri ve bezcikleri de zarar görür. Saç kaybı olur. Ancak dökülme kısa sürer. Terapi bittiğinde saçlar yeniden uzar.

        • 16

          Lazer cihazlarıyla saç kaybı tedavisi

          Düşük enerjili lazer ışığı yayan cihazlar, saçların seyrekleşmesiyle savaşta ve saç uzamasında faydalı bir "stimulant"tır. Bu cihazlar kliniklerde bulunduğu gibi ev de uygulananları da mevcuttur. Erkek ve kadınlar için yapılan uygulamalarda bu cihazların FDA onaylı olmasına dikkat edilmelidir. Sonuç 2-4 ay arası bir süreçte alınabilir. Uzun dönemli güvenlik ve etkinlik durumu bilinmemektedir. FDA ilaçlarda olduğu gibi titiz testleri bu cihazlar için istememektedir.

        • 17

          Kadınlarda saç ekimi

          Saçlı bölgelerden, saçın inceldiği kafa derisi bölgesine saç nakledilir. Dişi tipi kellik tüm bölgelerde saç incelmesine ve seyrekleşmesine yol açar. Nakil yapılan bölgeler sınırlıdır. Hariç tutulanlar erkek tipi kelliği olan kadınlar veya yaralanmayla oluşan saç kaybıdır.

        • 18

          Saç ürünleri ve cihazları

          İnternete bir araştırma yaparsanız düzinelerce ürüne rastlarsınız. Bunlar saç kaybını önlediği gibi saçın tekrar uzamasını sağlar. Fakat tam bir garanti yoktur. En iyisi bir cildiye uzmanına danışmaktır.

        • 19

          Saçın seyrekleşmesiyle başa çıkma

          İpuçları için kuaförünüze danışabilirsiniz. Kısa, değişik kesim, dalgalı saç gibi... Stilist ürünler saç kaybını önleyebilir veya gizleyebilir. Hacim kazanmak için saç kurutma makinesini köklerin diplerine uygulayın, makine kullanmadan önce saçları kısmen kurulayın. Özel kozmetik ürünler kafanın görünen bölgelerini kapatabilir. Aynı zamanda "keratin fiber" saç kozmetikleri denemeye değer ürünlerdir. Bu ürünler incelen bölgeye serpilir. Böylece statik yük saçı daha kalın gösterir.

        • 20

          Belirgin saç kaybıyla başa çıkma

          Sürekli saç kaybını düzeltmek çoğu kadın için meydan okumaktır. Seyrek, ince bölgeler belirginse örgü yapabilirsiniz. Atkı, şapka ile kelleşen bölgeler kapatılabilir. Kaliteli peruklar bir çözüm olabilir. Saç kaybı işinizi etkiliyorsa, sosyal yaşantınıza negatif etki yaratıyorsa ve evden çıkmakta zorlanıyorsanız bir danışmana başvurabilirsiniz.

          Acıbadem Hayat

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa