Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gün geçmiyor ki “okul bahçesinde kalp krizi geçirdi öldü” , “spor yaparken kalp krizi geçirdi ve öldü” ve “yatağında ölü bulundu” gibi hazin haberleri duymayalım. Minik bedenlerin küçük kalpleri birden iflas ediyor ve o hazin son... Peki, kalp nedeniyle meydana gelen çocuk ölümlerini önlemek mümkün mü? Neden çocuklarımız ölüyor? Ebeveynler olarak bizler nasıl önlemler alabiliriz? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kalp Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertürk Levent, son günlerde sıklıkla karşılaştığımız kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren çocukların değerlendirmesini HABERTURK.COM'a yapıyor.

        KALP KRİZİ DEĞİL!

        Esasında bilinenin tam aksine çocuklarda bizlerin anladığı büyüklerde ateroskleroza (damar tıkanıklığı-damar sertliği) bağlı olan kalp krizleri çocuklarda hemen hemen hiç olmaz. Çocuklarda görülen ani ölümlerin çok büyük kısmı doğuştan gelen nedenlerle olur ve bunların hepsi de önlenebilir. Yani bunlar kalp krizi değil, kalp hastalığına bağlı ani kalp durmalarıdır. En önemli kısmı ise önceden tanı konulduğunda önlenebilir olmalarıdır.

        BU ANİ ÖLÜMLERİN SEBEPLERİ NELER?

        Özellikle kalpteki delik ve darlık gibi yapısal kalp hastalıkları, kalp kaslarının hastalıkları, ritm sorunları, kalp iltihapları ve kalbi besleyen damarların anormallikleri en sık nedenlerdir. Bunların büyük kısmı bu ani ölüm gerçekleşmeden önce ilk sinyallerini verir. Bunlara doğru zamanda teşhis konulduğunda bunların tümüde önlenebilir hastalıklardır.

        BU TÜR HASTALIKLARDAN NASIL ŞÜPHELENEBİLİRİZ?

        Çocukların düzenli muayenelerinde şüpheli bulgular (üfürüm vb), aile tarafından fark edilebilecek çabuk yorulma, çarpıntı (kalbin hızlı atması), göğüs ağrısı ve bayılma gibi durumlarda çocuk hemen bir çocuk kardiyologuna gösterilmelidir. Ailede nedeni çok belli olmayan ani ölüm öyküsü çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Yine özellikle spora başlayacak çocuklar spor öncesi mutlaka bir kalp muayenesinden geçirilmelidirler.

        GRİP OLAN ÇOCUKLARA DİKKAT!

        Özellikle grip olan bazı çocuklarda aynı zamanda kalp iltihabı (miyokardit) görülebilir ve bu da bazen öldürücü olabilir. Özellikle grip dönemlerinde çocukların istirahat ettirilmeleri başka bir dikkat edilecek noktadır.

        OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLAR MUTLAKA KALP MUAYENESİNDEN GEÇİRİLMELİ!

        Çocuk kalp doktoruna gidildiğinde muayene, hiçbir zararı olmayan ve çocuğun canını yakmayan iki tetkik; EKG ve Ekokardiografi ile bu hastalıkların tümüne yakını rahatlıkla saptanabilir ve zamanında müdahale edilerek bu ani ölümlerin önüne geçilebilir. Yine bu tür üzücü durumları önlemek için okul öncesi çocukların bir kalp muayenesinden geçirilmeleri çok faydalı olacaktır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa