Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler İnsana ‘yedek parça' üretim merkezi açıldı

        Murat ERVİN / HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Kanserden ilaç üretimine, anne karnındaki bebeğin genetik hastalığının giderilmesinden yıpranan dokuların yenilenmesine ve organ üretimine kadar pek çok konuda çalışmalar yürütecek olan Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü (İBG) Uygulama ve Araştırma Merkezi İzmir'de açıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi arsasında toplam 150 milyon liralık yatırımla hizmete giren merkez, insan hayatının uzatılması ve doğmadan hastalıklardan kurtulması için çalışacak. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, "Türkiye açısından adeta bir dönüm noktası olan bu merkezde insan ömrünü uzatan organ ve doku üretimi yapılacak. Ayrıca gönüllü hastalarla birlikte kanser ilaçlarının geliştirilmesi amaçlanıyor" dedi.

        Türkiye'nin bu alandaki ilk ve tek merkezi olma özelliğine sahip olan Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü (İBG) Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışına Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Sırrı Aydoğan, Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Nobel Tıp Ödülü sahibi Tim Hunt ve Nobel Barış Ödülü sahibi Ahmet Üzümcü ile Avrupa Birliği Avrupa Araştırma Alanı Direktörü Octavi Quintana Trias katıldı.

        "GRAMINA BİN DOLAR ÖDEDİK"

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl ithal ettiği biyoteknolojik ilacın gramına bin dolar ödediğini belirterek, "Kutu bazında tüketilen ilaçların yüzde 73.5'i yerli üretim. Ama geriye kalan yüzde 26.5'lik ilaçlar, geçtiğimiz yıl 4.7 milyar dolar cari açık vermemize neden oldu. İşte bu sayılar sağlıkta bir an önce atılım yapmamız gerektiğini gösteriyor. Türkiye Biyoteknoloji ve Eylem Planlarını hazırladık. Bu kapsamda doku, ilaç ve organ üretmeyi planlıyoruz" dedi.

        "ORGAN ÜRETİMİNDEN İLAÇ DENEMELERİNE"

        Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Avrupa'da ve Türkiye'de sayılı merkezlerinden olan merkezde gönüllü kanser hastalarıyla birlikte ilaç üretiminin de yapılacağını belirterek, "Böylece ilaçların etkisini daha yakından görebilme imkanı bulacağız. Ayrıca zamanla yıpranan doku ve organların da yenilenmesi için çalışmalar yürüteceğiz" dedi. Bu merkez sayesinde yurtdışına giden beyinlerin artık geri dönmeye başladığını da sözlerine ekleyen Füzün, "Bugüne kadar yetişen beyinler ne yazık ki yurtdışındaki önemli araştırma merkezlerine gidiyordu. Ama böylesi bir yatırım gündeme geldiğinde yurtdışında bulunan ve dünyanın en önemli genetik profesörü Mehmet Öztürk bu merkezde çalışmak istediğini söyledi. Mehmet Bey dahil olmak üzere bu alanda sayılı 5 Türk uzmanı merkezimizde görmek, artık giden beyinlerin geri dönmesi açısından mutluluk verici" diye konuştu.

        KURDELE İÇİN CUMHURBAŞKANI BEKLENECEK

        Rektör Füzün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önümüzdeki günlerde gelmesinin beklendiğini vurgulayarak, o nedenle şimdilik bir kurdele kesimi yapılmayacağını kaydetti.

        BİZE DESTEK OLUN

        Merkezin Fransa'dan Almanya'ya, Amerika'dan Japonya'ya kadar pek çok ülke ile işbirliği yapacağını belirten İBG Merkezi Müdürü Prof. Mehmet Öztürk ise bu girişimin Türkiye için bir devrim niteliğinde olduğunu açıkladı. Öztürk, "Kanser, diyabet, romatizma ve kan hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın tedavisinde kullanımı hızla artan biyoteknolojik ilaçlar, İBG-İzmir'de üretilecek. Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçları da üreteceğiz. Bu ilaçlar doğrudan kanserli hücreleri bulup yok ediyor ve normal hücrelere zarar vermiyor" dedi. Öztürk, siyasetçilere ve hükümet yetkililerine "Bize maddi ve manevi destek olun. Bizi denizler ortasında yalnız bırakmayın" diye seslendi. Öztürk, şimdilik 100 uzmanın çalıştığı merkezde önümüzdeki yıllarda 500 kişi çalışmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

        27 AYRI EKİP ÇALIŞIYOR

        Balçova'da Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi arsasında yapımına 2006'da başlanan ve toplam 27 bin 500 metrekare alanda hizmet verecek olan İBG Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ise sayılı gelişmiş araştırma merkezlerinden biri. Toplam 4 ana başlıkta 20 araştırma ve 7 inovasyon ekibi ile 13 anında hizmet birimi bulunuyor. Merkezin inşaatına 400 kilometrelik elektrik kablosu döşenirken, 4 bin 500 yangın söndürücü de yangına karşı güvenlik sağlıyor. Toplam 150 milyon liralık yatırımla hayata geçen merkezin bünyesinde Türkiye'de sağlık alanında ilk kez kullanılacak cihazların olumlu ve olumsuz yönlerinin inceleneceği ‘Gelişmiş Cihazlar' bölümü de yer alıyor. Ayrıca tedavi amaçlı hücre ve ilaç üretim alanları, biyobanka ve genom analiz birimleri bulunuyor. Merkezde uzman tıp doktorlarının önderliğinde şimdilik 100 kişi çalışırken yakın sürede bu sayı 500'e çıkacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa