Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Sağlık Bakanlığı organ nakilleri için filosuna bir de jet uçak ekleyecek.

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin bir ucundan diğerine ikmalsiz uçabilecek özelliklere sahip ve sadece organ nakillerinde kullanılacak 'jet uçak' alıyor.

        Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Osman Nacar, 17 helikopter ve 3 uçak ambulansı bulunan Sağlık Bakanlığının filosuna bir de jet uçak ekleyeceğini söyledi.

        İHTİYAÇLARA JET YANIT

        Hasta taşımacılığında helikopter ve uçak ambulansların önemine işaret eden Nacar, organ nakillerinde vaka sayılarının artmasıyla beraber bakanlığın, bu ihtiyaca "jet" hızıyla cevap vereceğini kaydetti.

        Nacar, jet uçak için hizmet alımının önümüzdeki ay içerisinde gerçekleşeceğini dile getirerek, "Bundan sonra organ nakline özel sadece organ taşıyan uçak ambulansımız olacak. Şu ana kadar biz 440 organ nakili yaptık havadan. Organ nakilleri zaman kaybına tahammülü olmayan süreçler. Genelde organlarımızda aynı anda 3-4 vakaya nakil ettiğimiz organlar var" dedi.

        Bakanlık bünyesinde 4 bin 300 kara, 6 deniz, 17 helikopter ve 3 uçak ambulansı bulunduğunu hatırlatan Nacar, 2015 yılının başından bu yana 2,5 milyon vaka taşındığını belirtti.

        HAVA TRAFİĞİNDE YOĞUN ARTIŞ

        Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Nacar, 2015 yılının ilk 7 aylık döneminde hava trafiğinde de yoğun bir artış yaşandığına dikkati çekti. Nacar, Türkiye genelinde ambulans helikopterle taşınan vaka sayısının 21 bin olduğunu, bunların 2 bin 100'ünün helikopter ambulansla taşındığını aktararak, şunları söyledi:

        "Uçak ambulans sayımız 3'tü. 2015 yılı sonununda uçak ambulans sayımız 4'e çıkıyor. Onun yanında bir tane de organ nakli için uçak ambulansımız olacak. 5 uçak ambulans ile vatandaşımıza hizmet edecek. Şu ana kadar uçak ambulanslarla 8 bin vaka taşıdık. Bu yılın ilk 7 ayında 1000 vaka uçak ambulansla hasta nakili yaptık."

        YURTDIŞINDAN 300 HASTA UÇAK AMBULANS İLE GELDİ

        Uçak ambulansların sadece Türkiye genelinde değil, yurtdışındaki acil durumlara da müdahale ettiğini ifade eden Nacar, 300'ün üzerinde hastayı yurtdışından getirdiklerini söyledi. Nacar, 100 ülkeden Türkiye'ye hasta nakili yaptıklarını da aktararak, "Buradaki vatandaşlarımızın taşınma kriteri bulundukları ülkede tedavisinin yapılmasının mümkün olmadığında, acil şartlarda başka bir yere nakili gerektiğinde yapılıyor" diye konuştu.

        Nacar, 2015 yılının sonlarına doğu Türkiye'de iki bölgede gün batımı ve gün doğumu uçuşlarının da başlayacağını sözlerine ekledi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa