Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Mikro akışkan çip yöntemi bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin yüzünü güldürecek

        Doğal yollardan çocuk sahibi olamayanların başvurduğu "aşılama ya da tüp bebek" yönteminde adeta çığır açan "mikro akışkan çip", bebek bekleyen ailelerin yüzünü güldüren sonuçlar veriyor.

        Amerika'da geliştirilen ve Türkiye'de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin'deki merkezlerde başarıyla uygulanan yöntemle, adeta samanlıkta iğne arar gibi canlı sperm aranıyor.

        BEBEK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLERE YENİ UMUT

        Mikro akışkan çiplere önce özel bir sıvı, sonrasında spermler ekleniyor. Bir başka ifadeyle; annenin üreme sistemindeki doğal ortamın benzeri oluşturuluyor. DNA'sı sağlam spermler zorlu parkuru başarıyla geçerek, cansız spermlerden ayıklanabiliyor. Biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim insanı arasında gösterilen Prof. Dr. Utkan Demirci'nin Harvard Tıp Fakültesi-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyeliği görevi sırasında geliştirdiği yöntem, bebek bekleyen çiftçilerin umudu oldu.

        DNA'SI EN İYİ OLAN SPERM SEÇİLİYOR

        Bu yöntem; tüp bebek merkezlerinde seçilen spermlerin kalitesini artırarak daha başarılı aşılama ve tüp bebek çalışmalarının ortaya çıkmasını sağlıyor. Halen Harvard'tan transfer olduğu Stanford Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalarını sürdüren Utkan Demirci'nin 'hücre ayrıştırıcı çip' teknolojisi olarak tanıttığı yöntem, gebelik oranını 1.5 kat artırıyor. Çip'e konulan spermler göç eden kuş sürüsü mantığıyla hareket ediyor ve DNA'sı en iyi olan spermi öne geçiriyor. Mikro çiplerin üretim ve dağıtım hakkına sahip merkezi İzmir'de bulunan firmanın kurucu ortağı Dr. Selçuk Kılınç, dünyada 70 milyon çiftin İnterfilite (Kısırlık) sorunu yaşadığını ve bunlardan 3'te birinin sadece erkek kaynaklı problemler olduğunu söyledi. Türkiye'de de kısırlık sorunun yaygınlığına dikkati çeken Dr. Kılınç, bu açıdan bakıldığında; dünyada çığır açan "Mikro Çip" teknolojisinin Türkiye'de de kullanılıyor olmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

        BU YÖNTEM SAYESİNDE BİRÇOK SORUN AŞILACAK

        Dr. Kılınç, bu yöntemde spermlerin hiçbir şekilde zarar görmediğini belirterek, böylece sperm azlığı veya düşük kalite sorununun aşılabildiğini ifade etti. Dr. Kılınç, bu çipler sayesinde eski yöntemlere oranla daha büyük başarı sağlandığı gibi önceden birkaç aşamada yapılan işlemin tek basamağa indiğini vurguladı. Mikro akışkanlı çiplerin aşılama ve tüp bebekte kullanımının yayınlaşmasıyla bu uğurda harcanan maliyetlerin de en aza indirgeneceğini ifade eden Kılınç, "Aslında olayın maddi boyutu kadar manevi boyutu da var. Bebek bekleyen ailelerin yaşadıkları ruhsal sıkıntılar da dikkate alındığında çip bebek uygulamasının getirdiği faydaları daha net anlamak mümkün olabilecektir" dedi.

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa