Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Nakil Minik Azra için ilik aranırken 5 çocuk can buldu

        GAZETE HABERTÜRK

        Bağışıklık sistemini bozan HLH hastası olduğu ortaya çıkan 10 aylık Azra’yı kurtarmak için 70 bin yardımsever bağış yaptı. Minik Azra’ya yüzde 100 uyumlu ilik henüz çıkmadı ancak kampanya sayesinde 5 çocuğa ilik bulundu.

        Malatya'da çiftçilik yapan Hakan Şanlı (36) ve Burcu Şanlı’nın (27) tek çocukları Azra Şanlı, 4 aylıkken ateşlendi. Hastaneye götürülen minik Azra’nın kan değerleri düşük çıktı. Korkulacak bir şeyi olmadığı söylendiği öne sürülen bebek, ateş düşürücü ilaçlar verilerek taburcu edildi. 5 ay sonra tekrar ateşlenen ve özel bir hastanede tetkikleri yapılan Azra Şanlı’nın kan değerleri tekrar düşük çıktı. Bunun üzerine Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi’ne götürülen Azra bebeğin bağışıklık sistemini bozan genetik Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastası olduğu belirlendi Yaklaşık 1.5 ay önce Antalya’daki özel bir hastaneye sevk edilen Azra Şanlı için Malatya başta olmak üzere tüm Türkiye’de geniş çaplı sosyal sorumluluk kampanyası başlatıldı.

        70 BİN BAŞVURU VAR

        Odalar ve STK’ların öncülüğünde sosyal paylaşım sitelerinden duyurulan kampanyaya şu ana kadar 70 bin kişi başvuru yaptı. Türk Kızılayı’nın kan merkezlerine bağışçı olan vatandaşların verdiği kan örneklerinin 40 bini incelendi. Azra’ya uygun ilik bulunamazken, 30 bin kan örneğinin ise incelemesinin devam ettiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı’nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi (TÜRKKÖK) projesi kapsamında değerlendirilen örneklerde ise 5 çocuğa ilik bulundu.

        DİĞERLERİNE UMUT OLDU

        Baba Hakan Şanlı, “Şu an hâlâ üzerinde çalışılan kanlar var. Belki kızıma ilik bulunacak ama Azra’ma yetişmeyecek. Azra için Almanya’da kısmi vericiler tespit edilmiş. Bir miktar ücret ödeyerek testlerin başlamasını sağladık. Maddi durumu iyi olmayan aileler için bu işlemlerin kolaylaştırılması gerekiyor” dedi. Azra’nın tedavisi için Antalya’ya taşınan aile, gece gündüz hastanede umutlu bir haber için bekliyor. 1 ayı aşkın süredir kemoterapi gördüğü için saçları dökülen minik bebeğin karaciğer ve dalağında da büyüme mevcut. Vücudunun birçok yerinde ödem oluşan minik Azra, kemoterapinin ardından ağrıları nedeniyle uzun süre ağlıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa