Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme ‘Diyabet Enjeksiyon Rehberi' hastaları enjeksiyon konusunda eğitiyor

        Ceyda ERENOĞLU / HT MAGAZİN

        Diyabetli hasta kolundan ensülin uygulaması yaptıktan sonra aynı kolla ütü yapmaya başlarsa kan şekerinin düşme riski artıyor. Bisiklete binmeden önce uyluğa yapılan enjeksiyon da aynı riski yaratıyor.

        Diyabetle yaşamak kolay değil. Ama yanlışlardan uzak durulması ve tedavinin gereklerine uyulması halinde uzun ve sorunlardan uzak bir yaşam sürmek mümkün. Diyabetlilerin kan şekeri kontrolü yapabilmeleri için beslenmelerine dikkat etmeleri, önerilen egzersizleri yapmaları ve uygun ensülin dozunu alıp enjeksiyonu doğru şekilde gerçekleştirmeleri tedavinin seyrini olumlu etkiliyor.

        Diyabet hastalarının pek çoğu doğru enjeksiyon tekniklerini kullanamadıkları için tedavileri konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu sorundan yola çıkılarak Türkiye’de diyabet alanında çalışan 11 dernek ve Becton Dickinson Diyabet Bölümü’nün koşulsuz katkılarıyla diyabet hastalarına başucu kitabı olacak ‘Enjeksiyon Rehberi’ hazırlandı. Doğru enjeksiyon uygulamalarını vurgulayarak diyabet yönetimini iyileştirmek ve diyabetlilerin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen rehberin hazırlanmasına öncülük eden Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof Dr. Ahmet Kaya rehberle ilgili bilgiler verdi.

        ENSÜLİN KULLANIMI YANLIŞLARLA DOLU

        Rehberin oluşturulmasındaki temel amaç, enjeksiyon uygulayan diyabetlilere ensülin tedavisi ve enjeksiyon teknikleri konusunda ihtiyaç duyabilecekleri en doğru ve en güncel bilgileri sunmak. Yanlış yere ve aynı bölgeye iğne yapma sonucu diyabetli bireylerin pek çoğunda tedavide aksamalar yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, ekliyor: ‘‘Bu rehberi bu sorundan hareketle hazırladık. Öncelikli hedefimiz diyabetli kişilerde enjeksiyon farkındalığını artırmak. Bu konuda bilinmeyen çok şey var. Örneğin, diyabetli kişi ensülin enjeksiyonunu koldan yaptıktan sonra aynı kolla ütü yapmaya başlarsa hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) riski artıyor.

        Çalışan kasa ensülin enjekte edildiğinde emilim hızlanıp ensülin daha çabuk kana karışacağı için kan şekeri daha hızlı düşüyor. Bisiklete binen bir kişi binmeden önce uyluğa enjeksiyon yaparsa emilim hızlanıyor ve kan şekeri düşüyor. Hep aynı bölgeye ve aynı yere enjeksiyon yapılması halindeyse o bölgede yağ dokuda gelişecek olan beze/yumru (lipohipertrofi) şeklindeki oluşumlar ensülin emilimini değiştirerek tedavinin başarısını olumsuz etkiliyor. Rehber bu tür bilgileri hastalarla paylaşmayı, enjeksiyon konusunda eğitilmelerini ve tedavi kalitesinin artırılmasını hedefliyor.”

        REHBER ÇOK SAYIDA BASILACAK

        Prof. Dr. Kaya, rehberin çok sayıda basılarak tüm hastalara ulaştırılmaya çalışılacağını dile getiriyor. “Özellikle diyabet eğitim hemşirelerine ileteceğiz ki yaptıkları eğitimler sonunda hastalarla paylaşabilsinler” diyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ayrıca rehberin derneklerin internet sayfalarına konulması hastaların rehbere erişimini kolaylaştıracağı için, bu konuyla ilgili de çalışmalar yürüteceğiz. Rehberi temin etmek isteyenler ilgili derneklere başvurabilirler.”

        EĞİTİMSİZ HASTANIN tedavi başarısı düşüyor

        Kronikhastalığı bulunanların temel sorunu eğitimsizlik olunca tedavinin başarı oranı düşüyor. Rehber, diyabetli bireyler için özellikle enjeksiyon eğitimi konusunda fark yaratıp tedavinin başarılı şekilde ilerlemesine yardımcı oluyor. Doktorlar açısındansa hastalarıyla olan işbirliklerini artırıcı rol oynuyor. Rehberde, ensülin kullanan hastaların uygulaması gereken en doğru ve güncel bilgilerin yanında, enjeksiyon sırasında kullanılan cihazlar, oluşabilecek komplikasyonlar ve ensülin enjeksiyonu hakkında sıkça sorulan soru ve cevaplara da yer veriliyor.

        TEDAVİYE UYUM ARTACAK

        Prof. Dr. Ahmet Kaya, “Rehber sayesinde öncelikle tedaviye uyumun artacağını düşünüyorum. Çünkü hastalar ensülin tedavisine başlarken hep bir kaygı içindeler ve eğitim almalarına rağmen ensülin tedavisini kabul etmekte zorlanıyorlar” diyor. Bu durumun enjeksiyon uygulaması sırasında yanlışlara neden olduğunu dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu eğitimi destekleyici nitelikteki rehber sayesinde diyabetli bireyler açıp bakabilecekleri, görsellerle her bir basamağın anlatıldığı, bazı yanlış bilinen konulara cevap buldukları geniş bir başucu kitabına kavuşmuş oluyorlar. Bu daha iyi kan şekeri kontrolü anlamına geliyor. Kan şekerini dengeleyemediğimiz sürece hastaların hayat kalitelerinin artırılması çok zorlaşıyor. Eğer hastaların yanlış uygulamalardan kaynaklı sıkıntıları azaltılıp şeker değerleri iyileştirilirse onları diyabete bağlı göz, böbrek, kalp-damar hastalıkları ve diğer hastalıklardan daha iyi koruyabiliriz.”

        HASTALARIN en çok yaptıkları hatalar

        ■ İğneleri 1 kereden fazla kullanıyorlar.

        ■ Enjeksiyon bölgesini değiştirmiyorlar.

        ■ Yanlış teknikle iğne yapıyorlar. Kısa iğnelerin deri kıvrımı (çimdik) yapmadan, uzun iğnelerinse deri kıvrımıyla (çimdik yaparak) uygulanması gerekiyor.

        ■ Kıyafet üzerinden yapıyorlar.

        ■ Ensülinlerini uygun şekilde saklayıp taşımamaları bozulmaya yol açıyor.

        ■ Enjeksiyon sonrası iğneyi çıkarmadan en az 10 saniye beklemeyi unutuyorlar.

        ■ Kullandıkları iğneleri evsel atık çöpüne atıyorlar.

        ■ Kullandıkları ensülin ve iğne hakkında bilgilenmiyorlar.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa