Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık "Türkiye'de reflünün kanser olma ihtimali çok az"

        Türk bilim insanları tarafından çıkarılan Türkiye'nin reflü haritasına göre hastalık, Türkiye'de en çok Marmara, en az ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülüyor.

        Türk Gastroenteroloji Derneği, reflünün teşhisi ve tedavi yöntemleri konusunda uzlaşı raporu hazırladı. Uzlaşı raporu için 17 öğretim üyesi ve araştırma görevlisi, 9 grup halinde kendilerine yöneltilen 14 sorunun cevabı üzerine 2 yıl çalıştı.

        Toplam 56 kişilik hekim grubu tarafından her soru tek tek tartışılarak, tüm Türk hekimlerine reflüde tanı ve tedavi yöntemleri konusunda ışık tutacak bir konsensusa varıldı. Uzlaşı raporunda, Türkiye'de reflü tanı ve tedavi yöntemlerinin Batı toplumlarından farklı olması gerektiği ortaya kondu.

        Türkiye'de reflünün görülme sıklığının da araştırıldığı araştırma kapsamında, Türkiye'nin reflü haritası çıkarıldı. Buna göre, Türkiye'de her 4 erişkinden birinde reflü görülüyor. Bu hastalığa en çok Marmara bölgesinde, en az ise zengin mutfağı ile bilinen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rastlanıyor.

        Reflünün bölgelere göre görülme sıklığı Marmara'da yüzde 27,3, Karadeniz yüzde 23,7, İç Anadolu'da yüzde 20,4, Ege'de yüzde 19,5, Akdeniz'de yüzde 18.3, Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu'da yüzde 17.

        "TÜRKİYE'DE REFLÜNÜN KANSER OLMA İHTİMALİ ÇOK AZ"

        Uzlaşı raporu, Türk Gastroentroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci, Reflü Konsensus Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taylan Kav ve Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Altay Çelebi'nin katılımlarıyla yapılan basın toplantısı ile açıklandı.

        Reflü hastalığında Batı ülkelerinde esas yakınmanın, göğüs kemiği arkasında yanma iken Türkiye'de ağızda acı-ekşi su ve yemeklerin gelmesi şeklinde olduğunu anlatan Bor, şu bilgileri verdi:

        "Batıda reflü yanarak gelir. Türkiye'de yanma yarı yarıya az, ama ağıza acı, ekşi su ve yemeklerin gelişi fazla. Bizim reflü profilimiz farklı. Benzer şekilde reflünün kanserle ilişkili alt grubu olan ve batı ülkelerinde yüzde 10 sıklıkta görülen Barrett sorunu ülkemizde çok azdır. Farklı yapımızdan ötürü Türkiye'de reflünün kanser olma ihtimali çok az. Bu nedenle her hastaya endoskopi yapmak ve sık sık tekrarlamak yanlış. Bu rapor ile alanında etkin hekimlerle uzlaşmaya vararak, reflüde Türklere özgü tanı ve tedavi standartları geliştirdik.

        Bor, geçen yıl 80 milyon kutu reflü ilacının yazıldığını dile getirerek, tedavi için gastroentroloji, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi ve psikiyatrinin birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

        DAR GİYSİLER REFLÜYÜ TETİKLİYOR

        Dernek Başkanı Prof. Dr. Necati Örmeci de reflüyü tetikleyen etmenler hakkında bilgi verdi.

        Prof. Dr. Örmeci'nin verdiği bilgiye göre kahvenin, reflü gelişiminde etkili olmadığı ortaya konuyor. Sigara ve tuz tüketimireflü ile ilişkili gösteriliyor. Çikolata, yağlı gıdalar ve gazlı içeceklerin de tüketilmesinin reflüde etkili olabildiği vurgulanıyor.

        Geç saatlerde uyku öncesi özellikle kalori içeriği yüksek yağlı ve protein değeri yüksek besinlerin tüketilmesi, karın içi basıncını artıran çok dar giysilerin giyilmesi, karın kaslarına yönelik ağır egzersizlerin yapılması gibi durumlar da reflüyü tetikleyen faktörler arasında gösteriliyor.

        Öte yandan östrojenler, bazı tansiyon ilaçları, kemik erimesinde kullanılan ilaçlar da reflüyü artırıyor. Obezitenin önemli bir risk faktörü olarak gösterildiği reflüde, sakız çiğnemenin iyi geldiği vurgulanıyor.

        Reflüden korunmak için, çok sıcak içeceklerin tüketilmemesi, asitli içeceklerden uzak durulması, obeziteden kaçınılması, gece saatlerinde yemek yenilmemesi ve gece süt içilmemesi öneriliyor. Kabızlık tedavisi için önerilen liften zengin diyetin reflüyü gerilettiği belirtiliyor. Ayrıca sık sık ve küçük porsiyonlu yemek tüketimi de reflüyü önleyebiliyor.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa