Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp Sağlığı Kolesterole dair 10 yanlış 10 doğru, Kolesterol Hastalığı, Kolesterol Belirtileri, Kolesterol Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
        • 1

          1. YANLIŞ: Kolesterol zararsızdır!

          DOĞRU: Kolesterol yüksekliğinin kalp hastalıklarıyla ilişkisi binin üzerinde klinik araştırmayla net olarak ortaya koyuluyor. Tedavi edilmeyen yüksek kolesterol, damar sertliğinin oluşumunda önemli rol oynayarak kalp krizi ve felç riskini arttırıyor. Mevcut kalp damar hastalıklarının ilerlemesinde de önem taşıyor.

        • 2

          2. YANLIŞ: Hayvansal gıdalar yüksek kolesterole neden olmaz.

          DOĞRU: Aşırı miktarda yağlı et ve sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinin tüketimi kolesterol oranının arttırarak kalp ve damar hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlıyor. Özellikle sakatat grubu ürünleri yüksek kolesterol içerdiğinden, kalp hastalarının uzak durması gerekiyor.

        • 3

          3. YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek ise et tüketmemeliyim.

          DOĞRU: Kalp ve yüksek kolesterol hastalarının et tüketiminin yasaklanması söz konusu değil. Kolesterol en fazla margarin ve fırınlanmış hazır ürünlerdeki trans yağlardan alınıyor. Sağlıklı beslenme için günlük önerilen et miktarı ise 60 - 80 gramla sınırlandırılıyor.

        • 4

          4. YANLIŞ: Kolesterolü yüksek çıkan kişiler hemen hemen ilaca başlamalı.

          DOĞRU: Bilinen kalp - damar veya diyabet hastalığı olmayan, risk seviyesi düşük kişilerde karşılaşılan kolesterol yüksekliğinde temel yaklaşım iki aylık yaşam şekli değişikliği oluyor. Bu süreçte tedaviye yeterli cevap alınamayan hastalarda ilaç tedavisi hekim önerisiyle düşünülebilir.

        • 5

          5. YANLIŞ: İlaca ihtiyaç duyulmadan, doğal yöntemlerle kolesterol seviyesi düşürülebilir.

          DOĞRU: Yaşam biçimi değişikliği olarak adlandırılan beslenme, egzersiz ve ideal kiloya ulaşma ile sigara ve alkol tüketmeyerek kolesterol değerlerinde yüzde 50’ye varan düşüş sağlanabilir.

        • 6

          6. YANLIŞ: Yüksek kolesterolü düşürmek için başka hastalarla aynı dozda ilaç kullanılabilir.

          DOĞRU: Kolesterol tedavisi bireysel bir tedavi. Kişideki mevcut hastalıklar, risk faktörleri ve kolesterol seviyesine göre tedavi farklılık gösteriyor. Bu nedenle ilaç tedavisinin mutlaka uzman hekim önerisiyle yapılması gerekiyor.

        • 7

          7. YANLIŞ: Yüksek kolesterol acil tedavi gerektirir.

          DOĞRU: Kolesterol yüksekliği kişiyi acile götürecek bir klinik durum değil. Yüksek kolesterolü olan herkeste ani damar tıkanıklığı oluşmuyor. Bu durum uzun vadede damarlarda birikerek, damar sertliğine yol açıyor.

        • 8

          8. YANLIŞ: Medikal tedaviyle kolesterol seviyesi düştükten sonra ilacı kesip, eski yaşantıya dönülebilir.

          DOĞRU: Kolesterol ile mücadele ömür boyu süren bir savaş . Bu nedenle yaşam şekli değişikliğinin kalıcı olması gerekiyor. Medikal tedavinin sonlandırılmasının mutlaka hekim önerisi ile yapılması gerekiyor.

        • 9

          9. YANLIŞ: Kolesterol ilacı karaciğer işlevini bozup, cinsel fonksiyonları olumsuz etkiliyor.

          DOĞRU: Kolesterol ilaçları yan etki profili açısından oldukça güvenli. Çok yüksek doza kullanıldığında karaciğerde geçici enzim yüksekliği yapabilse de kalıcı karaciğer harabiyeti altta yatan karaciğer hastalığı olanlarda gelişebiliyor. Kolesterol ilaçları cinselliği baskılamadığı gibi damar üzerindeki olumlu etkileri ile cinsel fonksiyonu düzeltici etki gösterebiliyor.

        • 10

          10. YANLIŞ: Yumurta yemek yasak!

          DOĞRU: Yumurta tüketimi yüksek kolesterol hastalarını kaygılandıran önemli bir konu. Her sabah 2-3 yumurta ile yapılan omlet kolesterolü yükseltirken, içine eklenen sucuk ve salam bu oranı daha da yükseltiyor. Ancak günaşırı bir adet haşlanmış yumurta yemek kolesterolü yükseltmediği gibi, hastalara rahatlıkla öneriliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa