Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Seçim öncesi artırımın ve güçlü bazın etkisi ile pas geçme
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Merkez Bankası döviz kuruna atak yapılması nedeniyle seçim sonrasına yapacağı faiz artırımını öne çekmiş ve mart ayında yapmıştı. İlk defa seçime beş kala diyebileceğimiz çok yakın zamanda faizler 5 puan artırıldı.

        ➔Çok da işe yaradı. Döviz kuru seçim öncesi de dahil olmak üzere son bir aydır artmıyor.

        ➔Sermaye akımları yine seçimi beklemeden harekete geçti, hem hisse senedi hem de tahvil tarafında kayda değer şekilde pozitif tarafa döndü. Türkiye’nin risk primi gerilerken, borsası da yükseldi.

        Mart ayındaki beklenmedik faiz kararının rüzgarı henüz bitmiş değil ve Merkez Bankası bunun sayesindedir ki nisan ayı toplantısında faizi değiştirmedi ve yüzde 50’de sabit bıraktı. Zamanında yapılmış bir müdahalenin meyvelerini topladı.

        SIKILAŞTIRMAYA KAPI AÇIK

        -Mart ayında aylık enflasyonun öngörülenden yüksek geldiğini kabul eden Merkez Bankası bunu “yakın döneme ilişkin yurtiçi talepte direncin sürmesine” bağladı.

        ➔Merkez Bankası “Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır” dedi.

        “Mart ayında finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığına” dikkat çeken Merkez Bankası “Bu parasal sıkılaştırma gecikmeli etki gösterecek” diyerek faizde pas geçmesinin gerekçesini ortaya koydu.

        ➔ Ancak Merkez Bankası ihtiyatlı duruşunu elden bırakmadı ve faizi gerektiğinde yükselteceğine kapıyı açık bıraktı. Banka “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkıştırılacaktır” vurgusunu yeniledi.

        YILIN İKİNCİ YARISI BEKLENECEK

        ➔ TCMB enflasyondaki düşüş için de yılın ikinci yarasına şu cümleyle dikkat çekti: “Para politikasındaki kararlı duruş, yurtiçi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarında tesis edilecektir.”

        ➔ Banka bu kararı ardından da piyasadaki likiditeyi kısmaya yönelik bankaların zorunlu karşılık oranlarını artırdı.

        Bize anlatılan hikayenin arkasında çok güçlü baz etkisi yatıyor. Enflasyon haziran ayından başlayarak 4 ay gibi kısa bir sürede yaklaşık 25 puan kadar gerileyebilir. Yıllık enflasyon da yüzde 73-74 gibi görülecek zirve noktasından yüzde 50’nin altına inebilir.

        FAİZ HALA NEGATİF

        ➔ Dolayısıyla iki aylık güçlü bir beklenti yönetimine daha ihtiyaç var. Çünkü bu arada enflasyon yükselmeye devam edecek. Enflasyon ile faiz makası daha büyüyecek, 20 puanı aşabilecek. Yani faiz negatif kalmaya devam edecek.

        ➔ Bu da hanehalkını ve şirketleri tüketime yöneltmeye zorlayacak. En çok da dayanıklı tüketim ki, bunun başında otomobil geliyor.

        ➔ Otomobil satışları seçimin son ayı olmasına karşılık mart ayında bile rekor kırmaya devam ediyordu. Türkiye’de her seçimde ve özellikle yerel seçimlerde otomobil satışlarında patlar.

        ➔ Bu kez de öyle oldu ama negatif faizden dolayı seçimin sonrasına sarkma durumu da olabilir.

        Politika faizinin beklenen yıllık ortalama enflasyonu yakalaması işleri kolaylaştırırdı. Ancak bu süreç baştan itibaren kademeli başladı ve öyle gidiyor gibi. Sonunda belki iş oraya varacak ama enflasyonun daha yüksek çıkmasının ardından.