Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Abdurrahman Yıldırım Tarımda vites yükselten yatırım
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotiv sektörüne ve diğer sektörlere 100’ün üzerinde farklı üründe kullanılan endüstriyel kenevir Türk tarımına kazandırılıyor. Eski dönemlerde liflerinden sicim, halat, yelken ve kumaş üretilen, yaprakları ve çiçeği de ilaç, merhem olan kenevir, 1920’den sonra bioyağ, bioyakıt ve kompozit üretiminde kullanıldı. Ancak daha sonra kötü niyetli kullanımlar nedeniyle ekimi yasaklandı. Türkiye de bu ülkelerden biriydi.

        2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırma kararı sonrası seçilen 20 pilot ildeki çalışmalar devam ediyor. Bu karardan sonra kenevir üretimi önce arttı ama çiftçinin memnun edilememesi nedeniyle sonra düştü.

        30 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

        ➔Atılan son adım ise kenevir üretiminde vites yükseltecek nitelikte. Çünkü üretilecek keneviri işleyecek ve ürüne döndürecek fabrika kuruldu.

        ➔Bu kapsamda projeler geliştiren Keneviro firması, Samsun Havza’da 30 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika kurdu. Ocak sonunda faaliyete başlayacak fabrika 35 bin dönümde üretilen keneviri işleme kapasitesine sahip.

        ➔Fabrika ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı imalatı yapacak.

        ➔Çiftçi memnuniyetini sağlayacak ve üretimi artıracak olan da kenevirin işlenmesini sağlayacak fabrikanın bölgede faaliyete geçmesi olacak.

        Türkiye’nin yaklaşık 6 bin dönümlük kenevir üretiminin 5 bin 200 dönümünü Keneviro sözleşmeli tarımla gerçekleştiriyor.

        ➔Basın mensuplarıyla Türkiye’nin ilk tescilli endüstriyel kenevir tohumu "Narlı"nın Amasya’da Suluova’daki son hasadına katıldık.

        KENEVİR NEDEN ÇOK DEĞERLİ?

        ➔Kenevirin çok değerli bir bitki olduğunu ifade eden Keneviro Yönetim Kurulu Başkanı tekstilci Uğur Balkuv hasat sırasında şunları söyledi:

        ➔“Kenevir tohumundan yağ, gıda ve kozmetik; çiçeği ve yaprağından bağışıklık sistemini güçlendiren bileşen, ilaç ve kozmetik malzemesi; tohum küspesinden protein değeri yüksek besin takviyesi; elyafından iplik, izolasyon malzemesi ve kompozit; kıtığından nefes alan hafif tuğla ve yapı malzemeleri, doğada eriyebilen plastiğin yerini alabilecek biopolimer, mobilya sektörüne hammadde, kompozit dış cephe malzemesi yapılıyor.

        ➔Kenevir ciddi oksijen veren, karbon emen, su istemeyen, tarımında ilaç kullanılmayan, bir sonra ekilecek farklı ürününün verimini yüzde 25 arttıran, topraktaki ağır metalleri emen, toprağı temizleyen çok değerli bir ürün.

        ➔Endüstriyel kenevir, pamuğun 8'de biri su tüketiyor. Sapından 10 kat güçlü elyaf elde edilebiliyor. Pamuk için dünyada tarım ilaçlarının yüzde 50'si kullanılır, kenevirde ilaç kullanılmaz.

        ➔Pamuk, daha fazla gübre ister. Endüstriyel kenevir pamuktan 2.5 kat fazla lif üretir. Kenevirin lifi antibakteriyel özelliğe sahiptir. Kenevire dayalı tişört veya gömlek ter kokmaz. Ayrıca pamuğa dayalı tişört teri yüzde 8, kenevire dayalı olan yüzde 12 emer.

        KÜRESEL ISINMAYLA MÜCADELEDEKİ ÖNEMİ

        Kenevir tarımını çok önemsiyorum. Hem ülkemiz hem dünya için, sürdürülebilir ve küresel ısınmayla mücadelede çok önemli bir bitki. Bunu milli bir proje olarak görüyorum.

        ➔Keneviri Türkiye tarımına kazandırmak tarım üretimini bütünüyle büyütülmesi ve çiftçinin memnun edilmesi demek. Kamunun gerçekten bu işe odaklanmasını istiyoruz.

        ➔Fabrikanın devreye girmesiyle kenevir tarımında vites yükselteceğiz ve 2024 yılında üç kat artışla 15 bin dönümde kenevir ekimi yapacağız.

        ➔Keneviro'nun 2024'te 20 milyon dolar ciroya ulaşacağını öngörüyoruz. 2025 için 30 milyon dolar ciro hedefimiz var. 2026'da 20 milyon doları ihracattan olmak üzere 50 milyon dolar ciroya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. 400 kişi ile başlayacak istihdam 600'e ulaşacak.

        ➔Kenevir tarımı yapılacak illerde bu ürünü işleyecek fabrikanın yakınlığı önemli. Buna dikkat edilmeli.

        ➔Yine kenevir üretimi artırılırken sanayinin bu ürünü kullanılması gerekiyor. Yani tek başına tarımının yapılması bir şey ifade etmez, bunu işleyecek sanayilerin olması lazım. İkisinin bir arada düşünülmesi ve yürütülmesi gerekiyor.”

        SÖZ SAHİBİ ÜLKE OLABİLİRİZ

        ➔Kenevirde ithal girdi kullanmadan ihracat yapma potansiyeli bulunduğunu belirten Şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Orhun Balkuv da, bu üründe potansiyelin kullanılması durumunda Türkiye’nin rahatlıkla dünyada söz sahibi olabileceğini söyledi.

        ➔Fabrikanın 1. Etap kapasitesinin 35 bin dönümlük bir üretimi işleyeceğini belirten Orhan Balkuv “Beş yıllık planımızın içinde seneye 15 binden 20 bin dönüm arası, bir sonrası sene 20 ile 30 bin dönüm arası, ondan sonra da 30 bin dönüm üzeri tarımı organize etmek var. Başardığımızda hem çiftçilerimiz hem sanayimiz hem de ülkemiz kazanacak” dedi.

        'KENEVİR BİR GÜÇTÜR, BURADAN BİR ÇIKIŞ YAPABİLİRİZ'

        ➔Değişik amaçlarda kullanılmak üzere 11 kenevir adaylarının olduğunu belirten 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç şu bilgileri verdi:

        ➔ “Kenevir bitkisinin köklerinden tohumuna kadar bütün unsurlarının değerlendirilebilir. Ülkemizde bin yıllık geçmişi olan bir ürün tekrar hak ettiği noktaya geliyor. Bizim kültürümüzde olan keneviri her sektörde kullanabileceğiz.

        ➔Şu anda Türkiye tarımında iki çeşit kenevir var. Birisi vezir, diğeri de narlı. Bugün hasadını yaptığımız narlı çeşidiydi. Narlı liflik bir çeşit. İnce sapı, dallanmayan özelliği var. Bu tekstilde liftlik kullanımında ideal bir çeşittir.

        ➔Tabi sadece vezir ve narlı yetmiyor. Gelecekte sanayinin gelişmesiyle yeni çeşitlere ihtiyaç olacak. Örneğin hayvan yemi amaçlı yemlik çeşit.

        ➔Bizim bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Islah çalışmalarımız son noktasına geldi. Kapalı ortamlarda ilaç ve kozmetik amaçlı çeşit çalışmalarımız sürüyor.

        ➔Yine daha yüksek oranda sap verebilen adaylarımız var. İki yıldan beri Samsun ve Tokat’ta bu adaylarımızı performans testlerine aldık. Bir yıl daha yapacağız, üç yıl bittikten sonra nihai kararı verip tescillendireceğiz.

        ➔Bunlarla ilgili değişik amaçlarda kullanılmak üzere 11 adayın içerisinden ihtiyaç duyulan adaylarımızı tescil için Tarım ve Orman Bakanlığı kontrol ve sertifikasyon birimine göndereceğiz.

        Kenevir bir güçtür. Ülkemizin hem tarımsal hem de sanayide yükselişi kenevirle daha iyi bir noktaya gelebilir.

        ➔Çünkü 2019 yılında Yeşil Mutabakat kararı ile AB temiz tarım istiyor, temiz sanayi istiyor. Kenevir de bunu çok iyi yapabilecek bir ürün. Biz de buradan çıkış yapabiliriz.