Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Çocuk Hastalıkları Okul başarısını düşüren faktörler

        Kırtasiye, kitap, kıyafet, kayıt derken çocuğu okula başlayacak ailelerde eylül ayıyla birlikte koşuşturmaca da başladı.Anne babalar çocuklarının okula mutlu bir başlangıç yapması ve derslerinde başarılı olması için hemen her ayrıntıyı düşünüyor, ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak pekçok ailenin ne yazık ki çocukların okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiği konusunda bilgisi yok!

        Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz,“Sonbahar zaten mikropların üremesi için çok hassas birdönem. Isı değişimleri nedeniyle vücut direnci düşüp gribalenfeksiyonlarortaya çıkabildiği gibi, bazı sinsi hastalıklar var ki, çocukta ciddi bir belirti ortaya çıkarmadığından ancak muayenede tespit edilebiliyor; üstelik bu hastalıklar okul başarısını yakından ilgilendiriyor” diyor.

        REKLAM

        Dr. Neslihan Korkmaz, okul öncesi ihmal edilmemesi gereken 10muayeneyi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

        •Kansızlık

        Ülkemizdeher 100çocuktan40'ında görülen kansızlık; tedavi edilmediğinde çocuktagelişme geriliği, fizik ve matematik zekasında azalma gibibirçok soruna yol açabiliyor, beyne giden oksijenin azalmasından dolayı okul başarısını olumsuz etkiliyor. Kansızlık sorunu olan çocuğunuza yumurta, kırmızı et, yeşil yapraklı sebze ve tahılgibidemir içeren besinlerle, günde 1 tatlı kaşığını aşmamak kaydıyla pekmez vererek doğal takviyede bulunabilirsiniz. Çocuk beslenmesinde, demiri kesici etkisinden dolayı çayın yeri bulunmuyor.

        •Alerji

        Sonbahar alerji mevsimi. Çocuğunuzun alerjisi varsa okul öncesiçocuk alerji uzmanına götürerek tedavisini düzene koymak çok önemli.Aksihalde alerji, çocukta burun tıkanıklığı, üst ve alt solunum yolu problemlerineneden olarak okuldan uzun süre uzak kalmasına yol açabilir. Okulda konsantrasyon eksikliği sorunları yaşamasına neden olabilir. Çocuğunuzun bildiğinizbir alerjisi yoksaancakdevamlı burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, döküntü gibi sorunlarıoluyorsa alerjiden şüphelenerek mutlaka çocuk alerji uzmanına götürün.

        •Dikkat eksikliği vehiperaktivite

        Dikkat eksikliği vehiperaktiviteokuldaki en önemli problemlerden biri.Aileler, çocuklarında; bir şeye yeterince konsantre olmaması, çabuk sıkılması, öğrenme güçlüğü, devamlı hareket halinde olması, odaya girdiğinde her şeyi karıştırması gibibelirtiler varsa mutlaka uzmana başvurarak tedbir almalı. Çünkü aksi halde, okul uyumları az oluyor. Ancak basit tedavilerle çok başarılı çocuklar oluyorlar.

        •Görme bozukluğu

        Çocuklarda görme bozukluğu sorunu fark edilmeyerek sadece göz muayenesinde ortaya çıkabiliyor. İyi göremeyen bir çocukta öğrenme bozukluğu kaçınılmaz. Bu nedenle okul öncesinde mutlaka göz hekimine götürüp muayene ettirmenizde fayda var.

        •D vitaminiyetersizliği

        Dr. Neslihan Korkmaz“D vitamini eksikliği çocuklardabaştakemik ağrıları, büyüme geriliği, sık enfeksiyon hatta kanser gibipek çok sorunaneden olabilirken, okul başarısını da olumsuz etkileyebiliyor. Okul öncesi çocuğunuzun D vitamini seviyelerini tespitettirmeniz çok önemli” diyor. Öte yandan çocuğunuzun kilosu ve boyunda fazlalık ya da eksiklik varsa mutlaka bunların da nedenleri araştırılmalı, altta yatan ciddi bir neden varsa tedavi edilmeli.

        •İşitme problemi

        Çocuğunuzun işitmesinde hiçbir sorun olmadığını düşünürken aslında yanılıyor olabilirsiniz. Çocuğunuz her seslenmenize cevap vermiyorsa, televizyonu yüksek sesle dinliyor ve yüksek sesle konuşuyorsamutlakabir kulak, burun ve boğaz hekimine götürerek kontrol ettirin.Aksi halde okulda duyma problemi nedeniylederslerinde başarısı doğrudan etkilenebilir hatta okuldan soğumaya kadar varabilir.

        •Geniz eti ve uykuapnesi

        Gece uykuda sık uyanma ve horlamageniz eti ve uykuapneprobleminin habercisi olabilir. Geniz eti olması gerekenden büyükse çocukta solunum sıkıntısı ve beyne giden oksijenin azalması gibisorunlara yol açabilir. Uykuapneside öğrenme vekonsantrasyon bozukluğu, yorgunluk,obeziteve dikkat eksikliğine yol açacağından, okul başarısını da etkileyecektir. Bu nedenle çocuğunuzu iyigözlemlemeli, bu belirtiler varsa mutlaka kulak, burun ve boğaz hekimine götürerektedavisi ettirmelisiniz.

        •Diş ve diş eti problemi

        Okul öncesi diş sağlığını kesinlikle ihmal etmemek ‘nasılsa yeni dişleri çıkacak’ diyerek olası bir sorunu göz ardı etmemek gerekiyor. Diş çürükleri,yüz bölgesienfeksiyonlarınınen önemli nedenlerinden biri.Okul öncesi çocuğunuzu mutlaka diş hekimine götürerek genel kontrolünü yaptırın. Gerekirse florlama da, diş çürüklerini engellemek açısından faydalı.

        •Kalpte ritim bozukluğu

        Ülkemizde ne yazık ki pek çok aile, sorun yaşanmadan çocuklarını kalp muayenesine götürmeyi aklına bile getirmiyor. Oysa çocuklarınokulla beraber genelde aktif sporlarıda başlıyor.Özellikle lisanslı spora başlamadan önce muhakkak bir çocuk kardiyoloğuna görülmeleri gerekiyor. Bazı ritimbozuklukları spor sırasındabüyük tehlike oluşturuyor.

        •Düztaban

        Dr. Neslihan Korkmaz, “Çocukların okul öncesi düztaban olup olmadığını belirlemek çokönemli. Çünkü tüm gün koşturan çocukta düztaban varsa gece bacak ağrıları çok olacaktır, çocuk okula gitmeyi bile istemeyecektir.Eğer sorun varsatedavisine başlanıpona uygun ayakkabı kullanılmalı. Ayrıca çocuğunuzun eksik aşıları olup olmadığını da mutlaka gözden geçirin ve eğer eksik aşıları varsa mutlaka yaptırın” diyor.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa