Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Güvenli Alışveriş Sesle alışverişe hazır olan Türkiye'de İstanbullular hız peşinde - Güvenli Alışveriş Haberleri

        Ödeme teknolojileri kuruluşu Mastercard'ın gerçekleştirdiği Ses Endeksi Araştırması'nın sonuçlarına göreAvrupa nüfusunun neredeyse yarısı her gün kulaklık takıyor ve Y kuşağı günde 1 saat 53 dakikalık süre ile kulaklıkla en uzun zaman geçiren grup.

        Mastercard’ın araştırmasına katılanlar arasında, müzik dinlemek için ses kontrollü cihazları kullananların yüzde 31, radyo dinleyenlerin yüzde 23, soru soranların yüzde 13 ve teknoloji meraklısı olan yüzde 21’lik kesim, sesle aktivasyon kullanarak alışverişe başlıyor ve yüzde 19'u ise sesle alışverişi tamamlıyor.

        Gelecek 5 yıl içerisinde yaklaşık 5 Avrupalı’dan 2’sinin (yüzde 40) sesle alışveriş yapmayı gerçekleştireceğini ortaya koyan araştırmada yer alan son analizlere göre, sesli ticaretin 2022 yılına kadar dünyada 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor.

        KADINLAR DAHA ÇOK DİNLİYOR

        Mastercard Ses Endeksi sonuçlarına göre, kadınların 3 dakika fark ile erkeklerden daha iyi dinleyici olduğu görüldü. Kadınların dinleme süreleri günde 131 dakikayken, erkeklerde ise bu süre günde ortalama 128 dakika.Araştırma, 25-34 yaş grubundakilerin diğer yaş aralıklarına göre sesli kitap dinleme oranının daha yüksek olduğunu, 55 yaş üzerindekilerin ise ciltsiz kitaplarla daha çok zaman geçirdiğini ortaya koydu.

        Araştırmaya katılanların yüzde 68’i, egzersiz yaparken dinledikleri belirli sesler sayesinde motive olduklarını; yüzde 71'i bazı seslerin üretkenliklerini artırdığını ve yüzde 84’ü ise daha mutlu hissettiğini söylüyor.

        MARKALARI BİLE SESİNDEN TANIYORUZ

        .png
        .png

        Ses Endeksi sonuçları, seslerin insanlar arasında giderek daha da güçlü bir anlam kazandığını gösterirken; katılımcıların yüzde 74’ü doğa seslerinin kendilerini daha sakin hissettirdiğini, yüzde 71'i ise bu seslerin stresi veya endişeyi azalttığını belirtti.Araştırmaya katılanların yüzde 38’i bir markayı ses veya ses kimliği ile tanıyabildiklerini söylerken, yüzde 57’si ise bir filmi kendi müziği ile tanıyabildiğini söylüyor.

        Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Mastercard'ın Avrupa İletişim Başkan Yardımcısı Rose Beaumont, şunları söylüyor:

        “Kulaklar, dünyanın dört bir yanındaki insanların zihinlerine ve kalplerine ulaşmanın bir kapısı. Sesli eğlence alanında, podcast'lerden akıllı hoparlörlere kadar bir patlama görüyoruz ve ses artık aynı anda birden fazla iş yapabilmemizin bir parçası haline geliyor. Daha da yükselmesi beklenen bu trendle, ses, insanların bugün ve gelecekte Mastercard'ı nasıl tanıyacaklarının kritik bir parçası haline geliyor.”

        TÜRK TÜKETİCİSİ SESLE ALIŞVERİŞE HAZIR

        Sesle ödeme (conversational commerce) sistemlerine tüketicilerin online alışveriş tercihleri ile sesle alışverişe yönelik yaklaşımlarını inceleyen Mastercard’ın son yaptığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 86’lık bir kesimi “sesle alışveriş” yöntemini hiç duymamış. Böyle bir yöntemden haberdar olanların yüzde 31’i ise İzmir’den.

        Yüzde 46’lık kesim, sesle alışveriş denilince telefonların Siri ya da Google asistan uygulamaları ile ilişkilendiriyor; konuşarak, komut vererek ya da sesi tanıyan bir sistemle alışveriş olabileceğini ve bunun da hızlı bir hizmet olduğunu belirtiyor.

        “Sesle alışveriş” konusunda detaylı olarak bilgilendirilen katılımcıların yüzde 62’si bu yöntemin Türkiye’de olması durumunda kullanacağını belirtirken, olumlu bakan bu kesimin yüzde 70’i 18-30 yaş aralığında yer alıyor. Yüzde 20’lik bir kesim ise sesle alışveriş yapmayacağını belirtiyor. Bu yönteme sıcak bakmayanlara bunun sebebi sorulduğunda yüzde 33’ü güvenilir bulmadığını, yüzde 14’ü ise ihtiyaç duymadığını belirtiyor.

        Türkiye’de sesle alışveriş yapılabilmesi durumunda bu yöntemi kullanmada kararsız olan yüzde 17’lik de bir kesim bulunuyor. Onların da yüzde 12’si güvenlik sebebiyle bu yöntemi gönül rahatlığıyla kullanmada soru işaretleri taşıyor, yüzde 20’si bu yöntemi bizzat denemesi ve emin olması gerektiğini belirtiyor.

        'HIZ' ARAYAN 10 KİŞİNDE 7'Sİ İSTANBUL'DAN

        Araştırmada, sesle alışverişe yeşil ışık yakanlar en çok (yüzde 40) “kolaylık ve pratikliği” sebebiyle bu cevabı vermişler. Bu cevabı veren her 10 kişiden 7’si İstanbul’dan. Yüzde 13’ü hayatı kolaylaştıracağını, yüzde 11’i ise hız katacağını düşünüyor, yüzde 7’si yöntemi güvenli buluyor.

        Katılımcıların yüzde 74’ü sesle alışverişin hızlı olduğuna yüzde 70’i ise kolaylık getireceğine katılıyor.Mastercard’ın araştırmasına katılımcıların yarısı mağaza veya şubeye gitmek yerine sesli asistan kullanmaya hazır, yüzde 38’i bu yöntemi güvenli buluyor, yüzde 37’si ise finansal bilgilerini bu yöntemle paylaşmaktan çekinmiyor.

        EN ÇOK BİLGİ ALMAK AMAÇLI TERCİH EDİLİYOR

        Sesli asistana sıcak bakanlar arasından bu hizmeti hava durumu, yemek tarifi, randevular, promosyonlar gibi başlıklarda bilgi almak amaçlı kullanacaklarını belirtenlerin oranı yüzde 65. Katılımcıların yüzde 50’si müzik dinlemek için, yüzde 40’ı yemek siparişlerinde, fatura ödemelerinde veya rutin ödemelerde kullanacaklarını söylüyor.

        Yüzde 33’ü bir firmanın müşteri ilişkileri departmanına ulaşmada, yüzde 30’u market, kıyafet ve ayakkabı alışverişlerinde kullanmaya sıcak bakıyor. Yüzde 27’lik bir grup taksi çağırma gibi ulaşımda da kullanabileceğini belirtirken, yüzde 14’ü sesli asistanı kendisine bir arkadaş olarak görüyor.

        DERDİMİZ HAVA VE TRAFİK

        Araştırmaya katılanlar sesli asistanlarına sabah ilk olarak en çok “bugün hava nasıl?” diye soruyor ve trafik durumunu öğrenmek istiyor. Daha sonra ise sevdiği parçayı çaldırmak isteyenler ya da market siparişi verenler geliyor. Küçük bir kesim ise saati sesli asistanından öğreniyor.

        MELODİSİ İLE TÜKETİCİLERİN AKLINDA KALACAK

        Podcast’ler, akıllı hoparlörler, kulaklıklarla birlikte artık sesle sipariş verilebilmesi hatta ödeme yapılabilmesi gibi yeniliklerin giderek yaygınlaşması markaların da kulaklara hitap etme ihtiyacını doğurdu.

        Sunduğu dijital ödeme çözümleriyle dünya genelinde 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren Mastercard, bu ihtiyaç kapsamında, duyulduğunda markayı hatırlatacak ve ödeme adımının tamamlandığının da belirtisi olacak bir melodi geliştirdi.

        2022 yılında sesli alışverişin 40 milyar doları bulacağı öngörülürken, Mastercard, 2016 yılında görsel marka kimliğinde yaptığı değişiklik sonrasında, çağın değişen ihtiyaçlarına uygun olarak müşterilerine “sesle” de ulaşmayı amaçlıyor. Mastercard, tüketicilere yönelik sesli alışveriş, yaşam ve ödeme araçları artarken, ses kimliğinin de artık markalar için görsel kimlik kadar önemli olduğunu vurguladı.

        Ses kimliğinin de artık markalar için görsel kimlik kadar önemli olduğu ifade edilen Mastercard’tan yapılan açıklamada,“sesli logo”nun dile dolaşan bir melodi olması için özen gösterildiği ve melodinin dünya genelinde birçok ajansın ve müzisyenin katkısıyla başlatılan çalışmaların sonrasında ortaya çıktığı ifade edildi.

        Duyulduğunda Mastercard’ı çağrıştırması için hazırlanan markanın bu sesli logosunun hazırlanan takvim doğrultusunda tüm dünyada yaygınlaşması hedefleniyor. Operatik, sinematik, eğlenceli gibi farklı versiyonları ve bölgesel uyarlamaları da bulunan melodi, telefon zili olarak da indirebilecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa