Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Mutlaka yıkanması gereken 11 şey!
        • 1

          Gıda Güvenliği Uzmanları, tüketmeden önce mutlaka yıkanması gereken ürünleri Reader's Digest dergisine anlattı.

        • 2

          Tahıllar

          Sağlık ve Güvenlik Araştırmacısı Caitlin Hoff, tahıllar yumuşaması için suda veya et suyunda kaynatılsa da, daha öncesinde de mutlaka yıkamak gerektiğini söyleyerek, "Pirinç, kinoa veya arpa gibi tahıllar, fazla nişasta, kir ve mikroplardan arınması için pişirmeden önce soğuk suyla iyice yıkanmalı" dedi.

        • 3

          Avokado

          Yıkanmamış avokado kabuğunda bakteri, böcek ilacı ve paketleme, nakliye işlemleri sırasında başka mikropların geçebilmesi nedeniyle mutlaka yıkanmalıdır.

        • 4

          Karpuz

          Uzmanlar, karpuzların mutlaka yıkanması gerektiğini belirtiyor ve tadım için kesilen karpuzlardan uzak durmak gerektiğini vurguluyor. Lauren Manaker, “İnsanlar karpuzu kesmeden önce onu yıkamak gerektiğini düşünmeyebilirler çünkü sadece içini yiyoruz.

        • 5

          Ancak salmonella ve listeria adlı bakteriler karpuz kabuğunda yaşayabilir. Kesildiği zaman da bakteriler yenilebilir kısma yerleşebilir. Bu yüzden karpuz kabuğunu tamamen temizlemek için sert bir fırça kullanın" dedi.

        • 6

          Konserve fasulye

          Fasulyeleri konserve kutusundan direkt tavaya atıyorsanız artık frene basma zamanınız gelmiş demektir. Hoff, “Fasulye kolayca durulanabilen tuz gibi koruyucularla doludur. Bu nedenle yıkanmış fasulye, aldığınız sodyum oranını azaltacaktır" diye konuştu.

        • 7

          Kabuklu deniz ürünleri

          Kabuklu deniz canlılarının her ne kadar içini yiyor olsak da kabuk üzerindeki bakteriler, iç kısma temas edebilir. Bu nedenle istiridye ve midye gibi kabuklu deniz hayvanlarını, kumdan ve kirden arındırmak için muhakkak suda yıkamak gerekiyor.

        • 8

          Meyve ve sebze

          Meyve ve sebzeleri çiğ yeseniz de pişirerek yeseniz de mutlaka yıkamalısınız. Casey Seiden. “Sirke, tuz veya başka özel şeyler kullanmaya gerek yok. Onları sadece suyla yıkayın, üzerinde olabilecek bakterileri temizleyin" dedi.

        • 9

          Maydanoz

          Maydanoz, salatalara, çorbalara ve yemeklere eklenen lezzetli bir bitkidir ancak en kirli yiyeceklerden biridir. New York'tan Şef Christian Souvenir, şunları söyledi: “Ne zaman bir demet maydanoz, kişniş, nane veya fesleğen alsam her zaman lastik bantları veya bağları çıkarırım ve hepsini soğuk suda iyice yıkarım.

        • 10

          Sonra hafifçe kurutup, buzdolabında kağıt havlularda saklarım."

        • 11

          Hindiba

          Yapraklı yeşillikler salkım şeklinde büyür. Bu nedenle kir, sebzenin kök kısmında gizlenir ve iyice temizlenmesi zor olabilir. Bu yüzden salatalarınızda kum istemiyorsanız iyi bir şekilde yıkamalısınız. Şef Souvenir, “Çoğu yapraklı sebzede olduğu gibi, hindiba da kiri köklerinde biriktirir. Yıkarken suyu hindibanın köklerine kadar akıtmak gerekir, böylece kir gevşer."

        • 12

          Mantar

          Mantarlar küçük süngerler gibidir ve büyüdükçe kirlenirler, bu da onları yıkamanın önemli nedenlerinden biridir. Teksas'ta bir restoranın genel müdürü Tanner Agar, “Onları temizlemek için bir kabı veya lavaboyu suyla doldurun ve mantarların üst kısımda yüzmesine izin verin.

        • 13

          Suyu çalkalayın ve doğal olarak kirin dibe süzülmesini sağlayın. Ne kadar pisliğin düştüğünü görünce şaşıracaksınız" dedi.

        • 14

          Pırasa

          Soğan, pırasa ve kereviz gibi kümelenmiş sebzeler, basit bir durulamayla temizlenemeyen bol miktarda çatlaklara ve çentiklere sahip bitkilerdir. Summer Yule, “Pırasa gibi bazı ürünler, büyük miktarda kire ve kuma tutunma özelliğine sahiptir.

        • 15

          Pırasayı uzunlamasına yarısından itibaren beyaz kısma kadar kesin. Kumlu tabakayı soğuk akan su altında yıkayın. Kereviz daha sert olduğundan, su altında bir fırça ile fırçalayabilirsiniz" açıklamasında bulundu.

        • 16

          Ve elleriniz...

          Ürünleri, tenekeleri, yumurtaları ve diğer yiyecekleri temizleyebilirsiniz ancak elleriniz mikropları, bakterileri, virüsleri veya daha fazlasını kolayca bu ürünlerin üzerine taşıyabilir. Summer Yule, “Herhangi bir yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi en az 30 saniye sıcak ve sabunlu suyla yıkamayı unutmayın” dedi.

        • 17
        Haberi Hazırlayan: Demet Demirkır
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa