Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkili tedavi hangisi?

        Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Miyom, rahim düz kas dokusundan köken alan iyi huylu bir tümördür. Kişilerde çok sık görülmekle birlikte, özellikle üreme çağındaki kadınların neredeyse yüzde 50’sinde izlenmektedir.

        Miyomlar çoğunlukla zararsız olup, tedavi gerektirmeyebilirler. Bununla beraber, boyut ve yerleşim yerlerine göre, bazı kadınlarda: adet düzensizliği, aşırı adet kanaması, tekrar eden alt karın ağrılarına yol açabilir. Daha nadiren, hamilelik planlayan kadınlarda, tekrarlayan düşük veya erken doğumla da ilişkili olabilir.” dedi.

        RAHİM ALMA AMELİYATLARININ BAŞLICA SEBEBİ MİYOMLAR

        REKLAM

        Ameliyat videoları, Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği tarafından eğitim videoları olarak kullanılan İlker Kahramanoğlu,” Tüm dünya genelinde ve ülkemizde de, rahim alınması (histerektomi) ameliyatlarının en sık sebebi, miyomlardır. Bununla beraber, özellikle ileride gebe kalmayı planlayan veya herhangi bir sebeple rahmini aldırmak istemeyen kadınlarda, rahim korunarak miyomlar tedavi edilebilir” yorumunda bulundu.

        MİYOM TEDAVİSİ

        İlker Kahramanoğlu, “İlk olarak medikal yani ilaçla tedavi seçeneklerine bakalım. Burada 2 amaç vardır; İlki sadece semptomları azaltmak. Yani, hastanın kanama, ağrı gibi şikayetlerini geriletmek. Diğeri ise semptomları azaltırken aynı zamanda miyomların boyutunun küçülmesini sağlamak. Antienflamatuar ilaçlar, hormon içeren doğum kontrol yöntemleri (doğum kontrol hapı, yama, implant, hormonlu spiral) ve geçici menopoz sağlayan GnRH analogları bazı seçeneklerdendir. Daha önce yaptığımız bir klinik çalışmada, hormonlu rahim içi aracın (spiral) miyomlara ait semptomları gerilettiğini gözlemledik” dedi.

        Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Miyoma ait tedavi gereken hastalarda ilaçlar dışında aslında daha çok önerilen tedavi seçeneği ise ameliyattır.

        ‘Myomektomi’ olarak isimlendirilen bu ameliyatla, açık veya laparoskopik yani kapalı yöntemle, hastanın rahmi korunarak miyomlar çıkarılmaktadır. İlaçlara kıyasla miyomların tamamen kaybolması nedeniyle daha etkin bir yöntemdir diyebiliriz.

        REKLAM

        Kahramanoğlu, “Girişimsel diğer bir seçenek olan uterin arter (rahim damarı) embolizasyonunda, miyomları besleyen damarların tıkanması, böylece miyoma giden kan desteğinin blokaja uğraması ve haftalar içerisinde miyom boyutlarının küçülmesi hedeflenir.

        Tıp alanında önde gelen The New England Journal of Medicine’da 30 Temmuz’da yayınlanan ve bu konuda 1. derece kanıt sunan çalışmada, hastaların yarısında myomektomi, diğer yarısında ise uterin arter embolizasyonu uygulanmıştır. Takip sürecinde, her 2 grupta da hayat kalitesi artmış olsa da, myomektomi ameliyatı olan hastalarda 2 yıl sonunda daha iyi sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir” sözlerini ifade etti.

        "EN FAYDALI YÖNTEM AMELİYAT"

        Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, “Kendi klinik gözlemlerimize ve klinik çalışmalara göre şunu söyleyebiliriz ki: Miyomları olup rahimini korumak isteyen kadınlarda, myomektomi ameliyatı, diğer yöntemlere göre daha yüksek bir hayat kalitesi sağlıyor. Uygun hastalarda ön planda laparoskopik myomektomi ile aynı gün taburculuk sağlanırken, daha çabuk iyileşme, minimum yara izi ve daha iyi estetik sonuca ulaşılabiliyor” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa