Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk Küçük yaşta kodlama eğitimi neden önemli?

        Pek çok anne baba çocuklarının bu kadar küçük yaşta bu eğitimleri almasının ne kadar gerekli olduğunu sorguluyor, akıllar da biraz karışabiliyor. Peki uzmanlar ne diyor, anaokulundan başlayan kodlama eğitimi gerekli mi, faydası ne olacak?

        Matematikten önce mantık öğreniyorlar

        Çocuklar okul öncesi eğitimde ve ilköğretimin ilk yıllarında kodlama, algoritma, robotik kodlama derslerini masallar, oyunlar ve ahşap oyuncaklarla öğreniyorlar. Bu materyaller çocukların sorun çözmeyi öğrenmesini hedefliyor. Mantık yürüterek zihinden hesap yapabilme yetileri gelişiyor. Matematik ve dört işlem öğrenmeden problem çözmenin fikrini anlamalarını sağlıyor.

        REKLAM

        Olaylara bakış açısı değişiyor

        Algoritma kurmayı masallarla öğrenen çocuklar, olayların sebep ve sonuçlarını kavramayı öğreniyorlar. Söz gelimi deniz kaplumbağalarının kumsalı geçip denize ulaşmasını sağlamaya çalışarak algoritma tasarımı yapıyorlar, olayların adım adım gelişmesi sırasında sebeplerin ve sonuçların ilişkisini anlamaları kolaylaşıyor.

        Yaratıcılık yetenekleri gelişiyor

        Kodlama, algoritma ve robotik dersleri küçük yaşta bilgisayar ile verilmediğinde zihinsel faaliyetleri de geliştiriyor. Bunlardan biri de yaratıcılık... Karşılaştıkları problemleri çözebilmek için olayları farklı açılardan görmeyi öğreniyor, yaratıcı çözümler geliştiriyor ve zihinsel faaliyetleri sürekli çalışıyor. Becerileri gelişiyor, daha aktif çalışan beyinleriyle sonraki yıllarda öğrenme kabiliyetlerinin gelişmesine hazırlanmış oluyorlar. Ezber yerine düşünerek öğrenme sistemi anlamına da geliyor.

        REKLAM

        Kavramları öğreniyorlar

        Çocuklar bazı kavramları bu derslerde tanım olarak değil uygulayarak öğreniyorlar. Değişken nedir, olay örgüsü nedir, programlı düşünme nedir, analitik nedir, hesaplama nedir... Tüm bu kavramlara dair gerçek anlamda bilgi edinebilmeleri sağlanıyor. İnisiyatif kullanmak, fikir üretmek, yönlendirmek ve beraberinde sorumluluk duyuları gelişiyor. Eleştirel bakış açısı geliştirebiliyor, farklı düşünme yetisi geliştiriyorlar. Bu temel sayesinde özgüveni daha yüksek bireyler haline geliyorlar.

        Çözüm bekleyen de üreten zihinler

        Yeni çağın çocukları çözümü beklememeyi, üretmeyi bu dersler sayesinde öğreniyorlar. Her adımın bir sebebi olduğu gibi bir sonucu olacağını kavrıyorlar. Bu da büyüme çağından itibaren karşılaştıkları durumların bir adım ötesini tahmin edebilmelerini sağlıyor. Problem oluşturmak yerine olası problemi görüp kaçınmayı tercih edebileceklerini görüyorlar.

        Dijital okur yazarlık

        Erken yaşta başlayan algoritma, kodlama gibi eğitimler sayesinde çocuklarımız dijital okur yazar olacaklar. Kendi aplikasyonlarını ve programlarını yazabilecekler. Uygulama geliştirebilecek, kendi seçtikleri mesleklerde önlerini açabilecek projeler geliştirebilecek, bilişim ve teknolojiyi tam anlamıyla algılayabilecekler. Bir bilgisayar veya telefonla bizim yapabildiklerimizin çok daha fazlasını yapabilecek, gelecekteki hayatlarına fayda sağlayacak fikirler geliştirebilecekler.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa