Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güncel Kemer Country’de şimdi ne olacak? - Günün Haberleri

        Geçen yıl bu zamanlardı… İstanbul Eyüpsultan’daki Kemer Country arazisinde başlayan inşaat ortalığı karıştırmıştı. Çevre sakinleri, günler süren protestolar yapmış, mesele gündeme oturmuştu.

        Demirören Holding’in Ziraat Bankası’na devrettiği yeşil alanda başlatılan lüks konut projesi yargıya da taşınmıştı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, söz konusu projenin mahkeme tarafından iptal edildiğini duyurdu.

        Gökçe, kararı şöyle duyurdu: “Bu alan 29 Mart 2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) tarafından ‘rezerv yapı alanı’ olarak ilan edildi ve 26 futbol sahası büyüklüğündeki alan yapılaşmaya açıldı. Bu plan, vatandaşlarımız tarafından açılan davalarla iptal edildi. 29 Mayıs 2023 tarihinde ÇŞİDB tarafından yapılan plan değişikliği ile alan yine rezerv yapı alanı olarak tanımlandı. Böylelikle bölgede plan yapma yetkisi belediyemizden bakanlığa aktarılmak istendi. İBB olarak 29 Mayıs 2023 onaylı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama planına karşı iptal davası açtık. Açtığımız davaya bakan yetkili mahkeme yaptığı inceleme sonucunda, bir alanın rezerv yapı alanı ilan edilebilmesi için kentsel dönüşüm açısından 6306 sayılı kanunda belirtilen niteliğe sahip olması gerektiği, alanın rezerv alan olarak ayrılmasının bilimsel olarak mümkün olmadığı, dava konusu alanda yapılaşma ile yeraltına sızan su miktarında ve yeraltı suyu seviyesinde azalmalar görülebileceği, suların yeraltına sızmamasının hidrolojik dengeyi olumsuz yönde etkileyeceği, alanın bir kısmının taşkın riski alanı içerisinde kaldığı, rezerv yapı alanı ilan edilmesinin taşkın ve benzeri afetler için katkı sağlayacağı, hususlarını tespit ederek ilgili plan değişikliğini (Yani arazinin rezerv yapı alanı yapılmasını) iptal etmiştir.”

        3 AY SÜRE VAR

        Evet, mahkemeden bu karar çıktı. Ancak aradan geçen aylar içinde inşaat ilerledi, katlar çıktı. Şimdi ne olacak? Yıkım yapılacak mı? Süreç nasıl işleyecek? Bundan sonrasını yine Buğra Gökçe’ye sordum. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, bundan sonra olacakları şöyle anlattı:

        “Şimdi biz İBB olarak ilçe belediyesine yani Eyüpsultan Belediyesi’ne ‘ruhsatı iptal edin’ yazısı yazacağız. İnşaatın durdurulması gerekiyor. İBB’nin bu talebi üzerine ilçe belediyesi 3 ay içinde ruhsatı iptal etmek, inşaatı durdurmak durumunda. Eğer ilçe belediyesi bunu yapmazsa biz İBB olarak yetkimizi kullanacağız. Biz ruhsatı iptal edeceğiz. Fakat, bu süre içinde yeni bir plan tadilatı kararı alınırsa o zaman yeniden ruhsat düzenlenebilir ve süreç yeniden başlar. Biz, kararlıyız bu konunun takipçisi olacağız…”

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa