Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, korona virüs (Covid19) salgını sebebiyle, bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için sağlıklı beslenen ve takviye olarak multivitamin kullanan erkeklerin sperm kalitelerinin de arttığını açıkladı.

        Salgından korunmak için herkesin yoğun uğraş verdiği bu dönemde, beslenmeye gösterilen özen ve alınan vitamin destekleri sayesinde insan vücudunda olumlu değişiklikler yaşanmaya başladı. Yakın takibini yaptıkları erkek hastalarda Covid19 salgını başladıktan sonra yapılan testlerde sperm sayı ve kalitesindeki artışı tespit ettiklerini söyleyen Üroloji ve Androloji Uzmanı Op. Dr. Evren Işık, "Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sağlıklı beslenme elbette önemli ancak hazır vitaminlerin de kullanımıyla beraber bu etkinin ciddi düzeyde arttığını biliyoruz. Vitamin desteklerinin alınması ile beraber sadece bağışıklık sistemi değil, vücudumuzdaki tüm hücreler güçleniyor ve hatta yenileniyor. Kısırlık sebebiyle takip ettiğimiz ve 3 aylık periyotlarla sperm testine çağırdığımız takipli hastalarımızın salgın döneminde yoğun vitamin kullanmalarıyla beraber spermlerinin hem sayısında hem de hareketlerinde çok ciddi bir artış olduğunu tespit ettik. Aynı zamanda bir çok spermin görüntü kalitesi de düzeldi. Hatta yoğun vitamin kullanımıyla beraber salgın döneminde eşi hamile kalan birçok hastamız da oldu" diye konuştu.

        Multivitaminler, sperm hızını da arttırdı

        Dr. Işık, şöyle devam etti:

        "Pandemi sürecinde bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla özellikle çinko ve selenyum içerikli vitamin ilaçları çok fazla kullanıldı. Bu da doğal olarak spermin hareketliliğini artırdı. Çinkonun çok kuvvetli bir antioksidan olduğunu biliyoruz. Kısırlık problemi olan erkeklerin keçiboynuzu kullanma sebebi de aslında budur. Keçiboynuzu, içerdiği yoğun çinko sayesinde kuvvetli bir doğal antioksidan olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde A, B ve C vitamini içeren multivitaminler de pandemi süresince çok fazla tüketildi. Bu da sperm kalitesini her yönüyle artırdı. Burada C vitaminine ayrıca değinmek istiyorum. Çünkü Covid19 salgınında hem yoğun bakımda yatan hastalara hem de hastalığı evde geçiren kişilere doktorlar tarafından C vitamini desteği verildi. Ülkemizde bu dönemde hazır C vitamini preperatlarının satışı ciddi anlamda arttı. C vitaminin spermlerin oksitlenmesini engellediğini, serbest oksijen radikallerinin oluşumunu azalttığını ve kaliteli sperm üzerine çok fazla olumlu etkilerinin olduğunu biliyoruz. Özellikle spermlerin içerisindeki genetik materyalin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için C vitaminine çok ihtiyaç var. Benzer şekilde E vitamini de, spermlerin hızını arttıran bir diğer örnek. Dışarıdan bir çok besinden E vitaminini almaya çalışıyoruz ancak yeterli gelmediğinde hazır vitamin tabletleri şeklinde de alınabileceğinin bilinmesi gerekiyor."

        Kontrolsüz kullanıma dikkat

        Reçetesiz satıldığı için herkesin kolayca ulaşabildiği vitamin tabletleri ile ilgili özel bir uyarı da yapan Op. Dr. Evren Işık, "Pandemi sürecinde vitamin kullanımının artması ile beraber sperm kalitesinin de arttığını gördük ancak herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var. Aşırı dozda kullanıldığında vitaminlerin olumsuz etkileri de olabilir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak isteyen ve aynı zamanda da kısırlık problemi olan erkeklerin mutlaka doktor kontrolünde vitamin kullanması gerekiyor’’ dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa