Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Son Dakika gelişmesi! İstanbul'da öğrenci akbili 40 lira, bayramlarda ulaşım ücretsiz

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 8. Seçim Dönemi, 1. toplantı yılı, Mayıs ayı toplantılarının ikincisi Saraçhane'deki yerleşkede yapıldı. İBB Başkanvekili Göksel Gümüşdağ'ın başkanlığında toplanan mecliste, 19 Mayıs'ta ve Ramazan Bayramı boyunca İstanbul genelinde İETT, metro ve vapurların ücretsiz olması, aylık öğrenci akbilinin 85 liradan 40 liraya düşürülmesi oy birliğiyle kabul edildi.

        19 MAYIS VE RAMAZAN BAYRAMI'NDA ULAŞIM ÜCRETSİZ

        Mecliste, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Ramazan Bayramı boyunca kentteki toplu ulaşım hizmetinin ücretsiz verilmesi kararı oy birliğiyle kabul edildi. 19 Mayıs gün boyunca, Ramazan Bayramı'nda ise 4 Haziran saat 06.00'dan, 6 Haziran saat 23.59'a kadar İstanbulkart ücret entegrasyonuna dahil İETT, özel halk otobüsleri, metro, hafif metro, tramvay ve füniküler, metrobüs, nostaljik tramvay ve tünel, şehir hatları vapurları, özel deniz toplu ulaşım, teleferik ve Kadıköy Moda nostaljik tramvay araçları ücretsiz olacak. Daha önceki bayramlarda yüzde 50 indirimli seyahat ediliyordu.

        REKLAM

        SINAV GÜNLERİ ÜCRETSİZ ULAŞIM

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan bir diğer karar ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Açık Öğretim Sınavı, Liseye Geçiş Sınavı ve Kamu Personeli Seçme Sınavlarına gireceklere toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak. 15 - 16 Haziran'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı, 25 - 26 Mayıs'taki Açık Öğretim Fakültesi Sınavları, 1 Haziran'daki Liseye Geçiş Sınavları ile 14-20-21 ve 28 Temmuz'da yapılacak KPSS'ye girecek öğrenci, memur adayları ve sınav görevlileri sınav giriş belgelerini veya görevlibelgelerini göstererek ücretsiz seyahat edebilecek.

        ÖĞRENCİ AKBİLİ 40 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ

        İstanbul genelindeki öğrencilerin kullandığı mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti ise 40 liraya indirildi. Öğrencileri desteklemek ve toplu ulaşımı teşvik etmek amacıyla AK Parti grubu tarafından verilen teklifle mavi kart öğrenci aylık abonman ücreti 85 liradan 40 liraya düşürüldü. 200 olan geçiş sayısında ise değişiklik yapılmadı.

        İBB'DE SU İNDİRİMİ TARTIŞMASI

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ’nin su fiyatında yapacağı indirim konusunda AK parti ve CHP gruplarının verdiği ayrı ayrı teklifleri görüştü.

        Habertürk'ten Mehmet Demirkaya'nın haberine göre AK Parti grubunun önerdiği “kişi bazlı” tarifeye karşılık CHP grubu, konut bazlı tarife önerdi. Her iki grup da tekliflerinde, indirim oranının yüzde 40 ve üzerinde olduğunu savundu.

        İSKİ Genel Kurulu olarak toplanan İBB Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nden gelen çeşitli teklifler ile 2018 yılı faaliyet raporunu görüştü. Teklifler arasında AK Parti ve CHP gruplarının önerdiği indirim teklifleri Meclis gündemine ayrı ayrı geldi.

        AA'nın haberine göre; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, su fiyatlarında konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerlerinde yüzde 10 indirim sağlayan kararı kabul etti.

        AK PARTİ "HANEDE YAŞAYAN KİŞİ BAZLI" TARİFE ÖNERDİ

        İndirimlerle ilgili olarak Tarife Komisyonu tarafından hazırlanan raporlarda AK Parti’nin önerdiği teklife CHP grubu 'evet' oyu verirken, CHP’nin teklifine AK Parti grubunun 'hayır' dediği görüldü.

        CHP grubu konutlarda kullanılan suyun ilk 20 metreküpünde yüzde 40 indirim önermişti. Ancak, Ak Parti grubu daha sonra “hanede yaşayan kişi bazlı” tarife yönteminiteklif etti.

        Bu yönteme göre kişi başına tüketilen her 2,5 metreküp suyun 0,5 metreküpünün ücretsiz olmasını teklif edildi ve bu teklifin de yüzde 40 dan fazla bir indirime denk geldiği belirtildi.

        GÖKSU: SU FİYATINDA ENFLASYONA BAĞLI ARTIŞ OLMAYACAK

        Esenler Belediye Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, "Daha önce İSKİ faturalarında enflasyona bağlı artışlar söz konusu oluyordu. Bundan sonra enflasyona bağlı herhangi bir artış olmayacak. Yıl sonuna kadar sabit fiyatla devam edecek." dedi.

        Göksu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısının ardından gazetecilere su indirimiyle ilgili açıklama yaptı.

        Meclis'in en önemli maddelerinden birisinin su tarifeleriyle ilgili kararı olduğunu belirten Göksu, ''Bugün su tarifesiyle ilgili İSKİ Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışma ve daha önce AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Binali Yıldırım'ın İstanbullulara taahhüt ettiği özellikle hane ölçekli yeni bir sistemle su tarifelendirme sistemi Meclis tarafından kabul edildi." diye konuştu.

        Tevfik Göksu, yeni fiyatlandırma sisteminin sadece indirimle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda farklı imkanlar ve yeni bir uygulama ortaya koyduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

        "30 metreküpe kadar kullanımda 6 metreküp suyun bilabedel hanelerimize verilmesi kararlaştırıldı. Kişi başına düşen suyun aşağı yukarı ilgili litre kadarının bedava verilmesi kararlaştırıldı. Bir başka şey, daha önce İSKİ faturalarında enflasyona bağlı artışlar söz konusu oluyordu. Bundan sonra enflasyona bağlı herhangi bir artış olmayacak. Yıl sonuna kadar sabit fiyatla devam edecek. Bu çerçevede 4 kişilik bir aile fatura olarak 60 lira ödemişse, 41 lira ödeyecek. 6 kişilik bir aile 103 lira ödediyse önümüzde ay faturası 64,53 lira gelecek. 8 kişilik bir aile bu ay 140 lira fatura ödemişse önümüzdeki ay faturası 82,04 lira gelecek. Yüzde 46'ya varan bu indirim hanelerde uygulanacak. İş yerlerinde ise yüzde 10'un üzerinde indirim uygulanacağını İstanbullulara müjdelemek istiyorum. İstanbullulara hayırlı olsun diyorum. Afiyetle sularını içsinler. Çünkü İSKİ suyu, aynı zamanda dünyanın en temiz suyudur. Şifa olsun, iftarlarını da İSKİ suyuyla açabilirler."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa