Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Işık Plastik halka arz ediliyor - İş-Yaşam Haberleri

        Işık Plastik, Borsa İstanbul'da halka açılıyor. 21 - 22 Ocak’ta talep toplayacak Işık Plastik paylarının birincil halka arzı, Garanti BBVA Yatırım’ın liderliğinde Borsa İstanbul Birincil Piyasada 10:30-13:00 saatleri arasında “Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış” yöntemi ile yapılacak. Halka arzda talep toplama fiyatı 16.10 TL olarak belirlendi. Işık Plastik’in toplam 11.286.293 TL nominal değerli payı halka arz edilecek. Şirketin arz sonrası halka açıklık oranı yüzde 21,8 olacak. Işık Plastik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Abdullah Çeker Işık, Yatırımcı Rehberi/Halka Arz Özel programında yaptığı açıklamada 1988 yılında kurulan şirketin 2000 yılında şu anda faaliyetlerini sürdürdüğü Işık 1 üretim sahasına taşındığını belirterek 8 üretim hattı ile başlayan üretimin şu anda 21 hat ile devam ettiğini söyledi.

        REKLAM

        'SEKTÖRE YÖN VERİYORUZ'

        2000 yılından bu yana plastik endüstriyel levha ve plastik termofon gıda ambalaj sektörlerine yön verdiklerini kaydeden Çeker, global pazarda da ciddi bir yer edindiklerini belirtti. 280'e yakın çalışanları ile 3 vardiya durmadan çalıştıklarını ifade eden Çeker üretim ve pazar paylarının arttığını dile getirdi. Çeker, ürettikleri levhaların seralarda, otoyollarda gürültü kirliliğine karşı ses bariyeri olarak, reklam panolarında, mobilya ve beyaz eşyada, diğer ürünlerin ise günlük tek kullanımlık bardak, tabak ve süt ve süt ürünlerinin ambalajı gibi alanlarda kullanıldığını anlattı. Şirketin ihracat pazarlarını anlatan Çeker, şöyle anlattı: "İhracatta sürekli sektör lideriyiz. İhracatımızın yüzde 60'ını Avrupa yüzde 30'unu ABD'ye yapıyoruz. Tedarikin sürekli olduğu yerlere ihraç pazarlarımız. Büyük kurumsal müşterilerimizin satışlarımızdaki ağırlığı her geçen yıl arttı ve bu yıl yüzde 78'e çıktı. Bu trend devam edecek. Pandemi sürecinde dünyadaki tedarik süreci aksadı. Biz ise aldığımız tedbirler ile üretimimize ve satışımıza devam ettik. Asya tedarikinde sıkıntı yaşayan pazarlarda satışlarımızı ve güvenimizi artırdık. Pandemi azalınca bizim payımız azalmadı, devam etti. Kalıcı hale geldi. Siparişler bize kaydı. Son 3 ayımız yine aynı şekilde büyüme ile geçti."

        REKLAM

        SATIŞLAR İKİYE KATLANDI

        Şirketin finansal bilgileri ile ilgili bilgi veren Çeker, şirketin duran varlıklarından en önemlisinin Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan 22 bin 689 metrekarelik alanı olan Işık 1 üretim tesisleri olduğunu dile getirerek Işık 2 tesisinin ise 12 bin metrakarelik kapalı alanı bulunduğunu ifade etti. Çeker şirketin dönen varlıklarını ise 81,8 milyon ticari alacak, 45.4 milyon TL stok, 30.1 milyon TL de nakit ve nakit varlık olarak sıraladı. 30 Eylül 2019'da 156 milyon TL olan satış hasılatının bu yıl 312 milyon TL'ye çıktığını dile getiren Çeker, bunun 2020'de yeni solit yatırımlarını devreye almaları ile gerçekleştiğini, net dönem karının da 28.7 milyon liralık faiz ve kur farkı giderine rağmen 50 milyon lirayı bulduğunu bildirdi. Şirketin net finansal borcunun 110 milyon lira olduğunu söyleyen Çeker, özsermayelerinin 2017 yılında 78 milyonken 2020 Eylül ayında 172 milyon liraya yükseldiğini altını çizdi.

        REKLAM

        'HALKA ARZ İLE BÜYÜME FİNANSE EDİLECEK'

        Halka arzdan gelen kaynağın yüzde 70'ini şirkete sermaye olarak koyacaklarını hatırlatan Çeker, "Halka arzımızın yüzde 70'ini sermaye artımı şeklinde yapacağız, böyle olacağı için kaynağın yüzde 35 ile 50 bandını büyümeyi finanse etmek için işletme sermayesi olarak kullanacağız. Geri kalan yüzde 25-40 bandını yeni yatırımlarına ayıracağız. Geçmiş yıllar yatırımlarımız var. Son 2 yılda 40 milyon liralık yatırım yaptık. Halka arz geliri ile bunun üzerine yeni yatırımlar yapacağız. Halka arz gelirinin bir bölümü ile de borç kapatması olabilir. İleriye dönük satın alma hedeflerimiz var, bu satın almaları gerçekleştirmek amacıyla şirketin üzerindeki faiz yükünü azaltmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Halka arzdan elde edilecek kaynakla yapacakları yatırımın iki ayrı tesiste ithal ikamesi sağlayacak ürünleri üreteceklerini ifade eden Çeker, böylece diğer ürünlerin satışının da artacağını belirtti.

        REKLAM

        YATIRIMLARIN MEYVESİNİ YİYECEĞİZ

        Başta sera olmak üzere ürettikleri ürünlerin kullanım alanlarının ciddi büyüme potansiyeli taşıdığını ifade eden Çeker, şu anda Avrupa'da ilk 6 içinde bulunduklarını halka arz geliri ile Avrupa'da ilk 3'e dünyada ilk 6 büyük şirket arasına girmeyi hedeflediklerini söyledi. Çeker, yatımcıların kendilerini neden tercih edecekleri yönündeki soruya karşılık "Şirket halka arzdan gelen kaynağın büyük bölümünü sermaye olarak koyuyor, demek ki şirkete inanan bir sahiplik var. İkinci olarak halka açıklık oranımız yüzde 21'de kalacak. Ana ortaklar şirketin daha da büyüyüp gelişmesi için çalışacak. Diğer yandan şirketimiz ihracatla büyüme stratejisi olan bir firma. İhraç pazarları ABD ve Avrupa gibi az sorunlu ve büyüme olan ülkeler. İhracatta geçen yıla göre yüzde 100 büyüme sağladık. Her yıl ciddi büyümeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda kararlar aldık ve yatırımlar yaptık. Bu yatırımların meyvesini de yiyeceğiz" dedi.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa