Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gastro Seyahat Bozcaada nerede?
        Harita

        Denizler tanrısı Poseidon’un torunu Tenes, bir sandığa konulup Ege’de Lapseki’den denize atıldığında nereye gideceğinden habersizdi. Sandık, Leukophrys Adası’nın sahiline vurunca genç Tenes buraya sığındı ve yıllar sonra adanın ismi de “Tenes’in adası” anlamına gelen “Tenedos” oldu. Daha sonra açık kahverengi görüntüsü nedeniyle Bozcaada olarak anılmaya başlanan Tenedos, tanrıların olduğu kadar bağcıların, şarapçıların ve içe dönük ada yaşamını sevenlerin de binlerce yıllık vatanı.

        Bozcaadatarihi

        Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adası. Tertemiz denizi, balık lokantaları, eski kalesi, daracık sokakları, eski Rum evleri, gelenekleri yaşatan gündelik yaşamı ve hoşgörülü halkıyla çılgın kalabalıktan kaçış noktası. 1920’lere kadar ada nüfusu ağırlıklı olarak Rumlardan oluşuyordu ama sonra çoğu Yunanistan’a göç etti. Geriye 1800’lü yıllara kadar uzanan güzelim Rum evleri kaldı. Bazılarının bahçesinde, size o eski günlerdeki yaşamı hayal ettiren kalıntılar çıkıyor karşınıza. Merkezdeki tek kilise ise yaşamını hâlâ adada sürdüren az sayıdaki Rum’un pazar ayinlerinde, vefat ya da vaftiz törenlerinde kapılarını açıyor.

        Bozcaada’yı basitçe anlatmak istersek “Sakin, şık, huzurlu ve normal” diyebiliriz. Sokakların çiçeklerle bezendiği, kıyıların turkuaz koylarla çevrildiği, rüzgârın insanlarla sarmaş dolaş olduğu Bozcaada, ilave olarak bisikletlerin sokaklarda bırakıldığı, anahtarların kapılarda unutulduğu eski usul bir yer birazda... Son yılların da en favori tatil beldelerinden biri kuşkusuz...

        Harita

        Bozcaada'da gezilecek yerler

        • Bozcaada Kalesi

        Turistlerin ziyaret ettiği yerlerin başında Bozcaada Kalesi geliyor. Tarihi, Fenikelilere kadar uzanan kaledeki iki küçük müzede, arkeolojik buluntular ve etnografik eserler sergileniyor. Dört tarafı kuşbakışı görmek içinse Göztepe’ye çıkıyorsunuz. Ve işte karşınızda Homeros’un destanıyla ölümsüzleşen Troya savaşının geçtiği topraklar ve bir başka büyük savaşa tanıklık etmiş Çanakkale Boğazı ve kıyıları! Kaz Dağları’nın yüce tepeleri, biraz ötede komşu ada İmroz, daha da uzaklarda Limni, Midilli adaları...

        • Rüzgâr enerjisi santralı

        Köprülü Mehmed Paşa ve Alaybey camileri, dar sokaklar, şarap imalathaneleri, Sulubahçe, AmerikanÇeşme, Habbeli’de bulunan bağlar ve Batı Burnu’ndaki rüzgâr enerjisi santralı da adanın gezilecek yerleri arasında. Bozcaada’da gündüz yapılacak en güzel şey berrak denizin tadını çıkarmak. Buranın denizi serin; dolayısıyla rüzgâr güneyden estiğinde kuzey kıyılarında, kuzeyden estiğinde güney kıyılarında yüzmelisiniz.

        • Bozcaada plajları

        Ayazma Plajı, incecik kumlarıyla tatilcilerin gözdesi. Diğer popüler plajlar Habbele ve Akvaryum Koyu.

        • Bozcaada'nın üzüm bağları ve şarapçılık

        Evliya Çelebi, ünlü Seyahatname’sinde Bozcaada’yla ilgili şu cümlelere yer vermiş: “Buradaki gibi güzel çavuş üzümü, dünyanın hiçbir yerinde yetişmez.” Şarapcılık, adanın tarihi kadar eski bu topraklarda. Derler ki, adaya ismini veren Tenes, bugünkü Poyraz Limanı çevresinde yabani üzümü bulmuş ve ıslah edip geliştirerek “kuntra üzümü”nü yaratmış. Ve o günden beri Tanrı’nın bu kutsal meyvesi, Bozcaada’da hayatın ayrılmaz bir parçası olmuş. Bugün, tamamı doğal ve tarihi sit alanı olan adanın üçte birini üzüm bağları kaplıyor. Hatta son yıllarda bağcılık ve şarapçılık yeniden yükselişte. Sökülen bağlar yenidencanlandırılıyor.

        REKLAM

        Bozcada'da ne yapılır?

        • Adayı bisikletle dolaşabilirsiniz.
        • Bozcaada’ya ağustos ve eylül aylarında giderseniz hem bağbozumunun telaşına tanıklık edebilir hem de lezzetli ada şaraplarını tatma fırsatı yakalarsınız.
        • Bozcaada Kalesi’ni, şarap fabrikalarını, Ayazma’yı, Göztepe’yi, Bozcaada Müzesi’ni, Polente Feneri’ni, rüzgârgüllerini görmeden adadan ayrılmayın. Kekik kokan tepelere çıkın, minik koylarından denize girin.
        • Gelmişken sevdiklerinizi de unutmayın; ada şarabı, domates reçeli, meşhur kekik balı, nohut ekmeği, çavuşüzümü götürün.
        • Limandaki balıkçı lokantalarında balık yiyin.Bozcaada’da balık keyfi yapmazsanız yazık edersiniz. Lezzetli mezeleriyle ön plana çıkan Tenedos’u listenize alın. Tahinli patlıcan, fıstıklı Girit ezmenin tadına mutlaka bakın.
        • Batı Burnu’ndaki rüzgâr enerjisi santralini ziyaret edin.
        • Adaya gelmişken sirke ve sarmısaklı börülce ile salamura yapraklara sarılan çiğ dolmanın tadına bakmadan dönmeyin. Geleneksel bir başka yemek ise salyangozlu bulgur pilavı. Kalamar yahnisi de turistlerin sevdiği yemeklerin başında geliyor. Balık ve şarap dışında adada keşfedebileceğiniz çok lezzet var; sakızlı un kurabiyesinin tadına bakın. Sakızlı Türk kahvesi için de en doğru adres Çınaraltı Kahvehanesi.

        Dünyanın en güzel üzümü: Çavuş üzümü

        Bağcılık adanın günlük hayatına da şekil veriyor.Önce, Türkiye’nin en güzel sofralık üzümü olarak ün yapan çavuş üzümleri toplanıyor. Bu kütür kütür sarı şekerler, İstanbul ve çevre illerin yolunu tutuyor. Ardından beyaz şarabın yapıldığı vasilaki (Altınbaş) ile kırmızı şaraplık kuntra (karasakız) ve karalahananın hasadı başlıyor. Sepetler doluyor, bağbozumu şenlikleri başlıyor. Bağbozumu şenliklerinin düzenlendiği ağustos-eylül ayları Bozcaada’yı ve şaraplarını tanımak için en güzel dönemler. Bu aylarda taAmerika’dan, Avusturalya’dan kalkıp gelenler oluyor. Bağbozumu, adadan göç etmiş Rumları yeniden burada buluşturuyor. Şenliklere değişik bölgelerden Rum din adamları ve cemaati de katılıyor. Rumlar, günler önce hazırladıkları yiyecek ve şarapları, sirtaki ve yerel danslar eşliğinde Türk misafirleriyle paylaşıyor.

        Bağbozumu festivali

        Şenlikler sırasında ara sokaklardaki sanat evlerinde sergiler, çay bahçelerinde söyleşiler, gece ise kalede konserler düzenleniyor. Adanın tadını, kokusunu taşıyan ada şaraplarıyla damaklar şenleniyor, sohbetler koyulaşıyor, anılar renkleniyor... Şarapçılığın yeniden canlandığını yerinde görmek, ada halkının bağbozumu telaşına ve şenlik sevincine tanık olmak, bir zamanlar İstanbul’da “Bozcaada şarabı geldi” levhalarının asıldığı günleri hatırlatıyor yeniden...

        Bozcaada'da nerede ne yenir?

        Ada mutfağı, zengin deniz ürünleriyle lezzet tutkunlarının gözdesi. Kalamardan ahtapota, deniz kestanesinden çipura, levrek, sinarit, barbun, lipsos gibi balık çeşitlerine her şeyin en tazesi sofranızda! Tahinli patlıcan, fıstıklı Girit ezme, sirke ve sarımsaklı börülce, salamura yapraklara sarılan çiğ dolma, salyangozlu bulgur pilavı, kalamar yahni ve sakızlı un kurabiyesi ise Bozcaada’nın özel tatları arasında.

        Boruzan Restoran: Adanın yaz kış açık olan birkaç restoranından biri limandaki Boruzan. Yazın deniz kenarındaki masalarında oturup, gece tüm ihtişamıyla parlayan kaleye karşı keyif yapabilirsiniz. Kışın ise soba başında oturup, tekneleriyle, küçük kayıklarıyla balığa çıkan adalıları seyredebileceğiniz keyifli, sıcak bir mekânı var. Grek usulü kalamar dolması, kömürde ahtapot ızgara, asma yaprağında sardalya, ahtapot köftesi mönüsünden seçmeler. Tatlı olarak ise ev baklavası ve domates reçeli tadılması gereken lezzetlerden. Boruzan Restoran’ın Ayazma Plajı’nda da bir şubesi bulunuyor. Plajın hemen karşısında yer alan restoran, deniz keyfi arasında karnınızı doyurmanız için ideal bir yer.

        Sandal: Rum mahallesinde eski bir Rum kahvehanesinden aslına sadık kalınarak yenilenmiş Sandal Restoran, Ege mutfağı meze ve deniz ürünleriyle dikkat çekiyor.

        Vahit’in Yeri: Bozcaada’nın en güzel ve en ünlü plajının hemen üzerinde yer aldığı için özellikle öğle yemeği için ideal.

        Polente: Adını Bozcaada’nın en batı ucundaki deniz fenerinden alan Polente. Adaya gidip uğramadan dönülemeyecek yerlerden.

        Bozcaada'da konaklama ve Oteller

        Bozcaada’da konaklama için birçok seçenek var. Eski adı Nisi House iken 2013 yılında adını değiştiren Aspasia Hotel’in odalarının her birinde balkon bulunuyor. Ayazma ve Sulubahçe plajlarına yürüme mesafesinde. Daha önce geldiğimde kaldığım Kaikas Otel ve 9 Oda da merkezde kalınacak iki ideal alternatif. Rengigül Konukevi kahvaltılarıyla, Bağbadem Tatil Evi sakin atmosferiyle, Ada Bacchus bahçesi ve bakımlı bağıyla öne çıkıyor. Çoluk çocuk ailece gelecek olanlara tavsiyemiz Aral Tatil Çiftliği. Akvaryum Hotel ve Eski Postane de konaklayabileceğiniz diğer alternatifler arasında yer alıyor.

        Bozcaada'ya nasıl gidilir?

        Tertemiz denizi, çeşidi bol balık lokantaları, eski kalesi, daracık sokakları, katmerli eski Rum evleri, geleneklerin birçoğunu yaşatan gündelik yaşamı ve hoşgörülü sakinleriyle keyfinizce kafa dinleyebileceğiniz bir kaçış adası. Adaya Geyikli İskelesi’nden feribotla ulaşılıyor. Yaklaşık 30 dakika süren yolculuğun ardından Bozcaada’nın çıplak tepeleriyle karşılaşıyorsunuz önce. Sakın hayal kırıklığına uğramayın, feribottan inip adanın sokaklarına karışınca ne denli özel bir yerde olduğunuzu fark edeceksiniz.

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa