Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Almanya Hertha Berlin, ABD Başkanı Donald Trump'ı diz çökerek protesto etti! - Futbol Haberleri

        Amerikan Ulusal Futbol Ligi'nde başlayan diz çökme protestosu, Almanya'ya sıçradı. Bundesliga'nın 8. haftasında Schalke 04'ü ağırlayan Hertha Berlin'de oyuncular maç öncesinde diz çökerek ABD Başkanı Donald Trump'ı protesto etti. Hertha Berlin'in ilk 11'i orta saha yuvarlağında diz çökerken yedek oyuncular ve teknik ekip ise kulübe de aynı şekilde destek verdi. Stadyumdakiler ise bu protestoya alkışlarla katıldı.

        Kulübün Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Hertha Berlin BSC, hoşgörü ve sorumluluğu üstleniyor. Açık görüşlü bir dünya için!" ifadeleri kullanıldı.

        Son 1 yıldır NFL sahalarında görülen milli marş protestoları ilk olarak San Francisco 49ers'in oyun kurucusu Colin Kaepernick tarafından 1 Eylül 2016'da başlatılmıştı. Siyah bir baba ile beyaz bir annenin çocuğu olan Kaepernick'in ABD'de polis kurşunuyla ölen siyahların dramına dikkat çekmek maçlardan önce ABD milli marşını tek dizi üzerine çökerek dinlemeye başladı. Bu eylemlere sonrasında bir çok sporcudan destek geldi. Kaapernick siyahlar arasında sembol bir isme dönüştü, forması tarihin en çok satılan formalarından biri oldu.

        REKLAM

        Trump'ın başkan seçilmesi ve önceki ay Charlottesville kentinde ırkçılık karşıtı bir yürüyüşe düzenlenen ve 1 kişinin ölümü ile 19 kişinin yaralanmasına neden olan saldırının ardından Trump'ın takındığı tavır protestoların daha da şiddetlenmesine neden oldu. Öyle ki NFL maçlarından önce çalınan milli marş düzenlenen protestoya beyaz sporcular da katılmaya başladı.

        Milli marş protestolarını yeniden ABD'nin bir numaralı gündemi yapan ise Trump'ın geçtiğimiz Cuma günü Alabama'da yaptığı konuşmada protestolara katılan sporculara 'O. çocuğu' demesi oldu. Çoğunluğu beyaz bir topluluğa seslenen Trump, "NFL'deki takım sahiplerinden birisi bayrağımıza saygısızlık ettiği zaman, 'Şu o. çocuğunu sahadan çıkarın. Dışarı! Kovuldu. Kovuldu.' dediğini görmek istemez misiniz? Bazı takım sahipleri bunu yapacak. 'Bayrağımıza saygısızlık eden bu adam kovuldu' diyecek." ifadelerini kullandı.

        NFL TAKIMLARINDAN TRUMP'A TEPKİ

        Trump'ın geçen ay yaptığı bu konuşmanın 2 gün sonrasında NFL'de oynanan karşılaşmalar tahmin edildiği gibi toplu protestolara sahne oldu. Birçok takım maç öncesi seromonisine kol kola çıktı. Takım sahipleri ve antrenörler de oyuncularla kol kola girerek, Trump'ın eleştirilerine oyuncularıyla dayanışma göstererek yanıt verdi. Ulusal marş sırasında diz çökme protestosuna katılan oyuncu sayısı fazlalaştı. Öyle ki Detroit Lions maçından önce milli marşı okuyan şarkıcı Rico Lavelle ve Tennessee Titans karşılaşmasınında milli marşı okuyan Megan Lindsey ile gitaristi, marşın ardından diz çökerek sporcuların protestosuna destek oldu. Tennessee Titans ile Seattle Seahawks arasında oynanan karşılaşma öncesinde hiçbir oyuncu milli marş seramonisine katılmayarak Trump'ın eleştirilerine yanıt verdi. Trump ise olayın olduğu haftaattığı tweette, protestolara katılanları 'ülkeyi, bayrağı ve ulusal marşı' hor görmekle suçladı.

        BASKETBOLCULARDAN DA DESTEK GELMİŞTİ!

        ABD'li sporcularla Trump arasında yaşanan gerilimin ardından, Cleveland Cavaliers'in medya gününde kameraların karşısına çıkan Lebron James, NFL'de yaşanan protestolara destek verdi.

        Kariyerinin en güçlü konuşmalarından birini yapan James, "Bu bayrağa veya orduya veya bu ülkeyi özgür kılan herhangi birine karşı saygısızlık değil. Bu eşitlikle ilgili. İnsanların adil olmadığını düşündüğü bir şey üzerine söz söyleme seçeneği ve özgürlüğü var." ifadeleriyle NFL sporcularına destek oldu.

        Trump hakkında kullandığı 'serseri' ifadesinden dolayı pişman olmadığını söyleyen James, "Irk farketmeksizin, kaç tane çocuğun kılavuzluk, liderlik ve cesaretlendirici sözler için ABD Başkanı'na baktığını anlayamıyor. Burası dünyanın en harika ülkesi. Özgürlüğün yurdu. Ancak herkes gibi bizim de problemlerimiz var. Ve bu problemleri bir araya gelerek ve olabileceğimiz en harika insanlar olarak çözmeliyiz. Çünkü bu ülkeyi halk yönetir, tek bir kişi değil. Emin olun 'o' hiç değil!" şeklinde konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa