Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Hamile kalmadan önce kulak verilecek 8 öneri!

        Evlendiniz, yavaş yavaş çocuk düşünmeye başladınız. Peki hazır mısınız acaba? Psikolojik olarak ve ilişki açısından hazır olmak yeterli mi? Vücudunuz buna hazır mı ? İsterseniz gelin biraz ön hazırlık yapalım da hayatımıza neşe getirecek bebeğimiz için sonradan sıkıntı çekmeyelim. Çünkü siz ne kadar iyi olursanız bebeğiniz de o kadar iyi olur ve daha sağlıklı doğabilir. Sizdeki tüm olumlu, olumsuz davranışlar ona da geçebilir, biliyorsunuz... HT Magazin'den Diyetisyen Güneş Aksüs yazdı...

        ÇOK BÜYÜK BİR SORUMLULUK

        Dünyaya bir bebek getirmek çok büyük bir sorumluluk. Her anlamda! Siz veya eşiniz çok istiyor olabilirsiniz, biriniz korkuyor olabilir, aile baskısıyla istiyormuş gibi görünüyor da olabilirsiniz. Tabii ki herkes anne-baba olmak zorunda değil. Ama biz olmak isteyenlerle devam edelim. Bu heyecanlı haber hiç ummadığınız bir anda da sizi bulabilir, uzun çabalar sonrasında da gelebilir. Bu çabalar en çok sabra ve şefkate ihtiyacınız olan dönemler. Bunu sonra ayrıca konuşacağız.

        1. DAHİLİYE HEKİMİNE GİDİN

        Yılda 1 kez yapılması gereken bazı metabolik tahliller var ve bunlar kişiye göre değişiklik gösterebilir. Dahiliye hekimine ailenizdeki hastalıkları, nasıl yaşadığınızı anlatıp hamile kalmadan önce sağlık kontrolünden geçmek istediğinizi söyleyin. Şeker, kolesterol ve vitamin değerlerini de içeren bir check up içinizi rahatlatacaktır.

        2. DİŞ KONTROLÜ

        Eğer ilk denemede hamile kalırsanız, sonra ağrıyan dişinizle söylenmeyin. Öncesinden bir diş hekimine gidip durum kontrolü yapın. Çünkü diş hekimleri bazı uygulamaları ve tedavileri hamileyken yapamıyorlar, yapmıyorlar. Tedaviyi öncesinde bitirmek gebelik boyunca rahat etmenizi sağlayacak.

        3. KADIN DOĞUM UZMANININ TAKİBİNDE OLUN

        Düzenli olarak gittiğiniz, sizi tanıyan, durumunuzu iyi bilen bir hekimin takibinde olun. Ona hamile kalma isteğinizden bahsedin. Kendisi, önceden yapılmasıgereken tahlilleri size söyleyecektir. Endokrin doktoruyla birlikte istenen tahlilleri tek seferde hallederseniz, ikisinin de bu sonuçları görmesi çok iyi olacaktır.

        4. DİYETİSYEN DESTEĞİ

        Hamile kaldıktan sonra başınıza gelecekleri tam olarak bilmiyorum. Bulantılı bir gebelik mi geçecek? İştahınız artacak mı azalacak mı? Sağlıklı beslenme düzenini oturtabilecek misiniz? Diyetisyene gidip vücut analizi yaptırın. Yediğiniz, yemediğiniz ne varsa anlatın. Diyetisyen beslenme öykünüzü dinleyip gebelik öncesi neler yapmanız gerektiğini anlatacaktır. Böylelikle beslenmeye bağlı vitamin-mineral eksikliği kuşkusu kalmayacaktır. Yeme davranışıyla ilgili bir problem veya eksikliği gebelik öncesinde çözmek bu dönemin çok daha iyi geçmesini sağlar.

        5. MİDENİZİ TOPARLAYIN

        İlk dönemlerin mide bulantısı, kusması, son ayların reflüsü derken gebelikte en çok midenizle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer gastrit, reflü ve ülsergibi sorunlarınız varsa hamile kalmadan lütfen bir gastroenteroloğa gidin. Önceden midenizi toparlarsanız, sonradan koruması çok daha kolay olacaktır.

        6. SPOR YAPIN

        Spora başlayanlar çok daha aktif, enerjik, fit ve sağlıklı olurlar. Zihinleri de bedenleri gibi daha iyi çalışır, daha rahat olur.Hamile kalmanız, sonrasındaki süreç, doğum ve doğum sonrası toparlanma da spor yapanlarda çok daha kolaydır.

        7. SU İÇMEYE BAŞLAYIN

        Diyetisyene gittiğinizde sorduğu önemli sorulardan biri “Günde kaç bardak su içersiniz?” olacak. Bugünden itibaren günde 8 bardak (2 litre) su içmeye başlayalım.

        8. PSİKOLOGLA GÖRÜŞÜN

        Amacımız 9 ayın ve sonrasının sağlıklı ve keyifli geçmesi. Hamileyken hormonların değişimi duygularınızla oynayacak. Sonra “Ben neden böyle oldum?” demeyin. Güvendiğiniz bir psikoloğa gidip kendinizi her yönden bu sürece hazırlayın.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa