Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bülent Uluer öldü mü? Bülent Uluer kimdir?

        Önceki hafta akciğer embolisi sebebiyle hastaneye kaldırılan Eski Dev-Genç Genel Sekreteri Bülent Uluer 65yaşında hayatını kaybetti.

        BÜLENT ULUER1978 KUŞAĞININ EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN BİRİYDİ

        1952 İnebolu doğumlu olan Bülent Uluer asker bir aileden gelmesine rağmen 1978 kuşağının İstanbul Dev – Genç Başkanı, sol gençliğin ise öğrenci lideriydi.13 Eylül’de “vur” emriyle aranan 5 kişiden biri olan Bülent Uluer, 1976-1977 Dev - Genç Genel Sekreteri, 1978-1980 Dev Genç Genel Başkanı oldu.1943 Harp Okulu mezunu bir baba olmasına karşılık sol gençliğin en bilinen isimlerinden biri olmasının ailesinde yarattığı gerilimi, 2013 yılında Habertürk gazetesine verdiği röportajında şöyle anlatıyordu Uluer:

        REKLAM

        ASKER AİLENİN İÇİNDEN ÇIKAN DEVRİMCİ MÜCADELE LİDERİ

        “Evimizde Mustafa Kemal resmi yoktu. Çerkez’dik. O zamanlar mitinglerde konuşurum, polis beni alır, 10 gün tutar. Bir gün babam ‘Otur bakayım’ dedi. ‘Polislerin ayakkabısını gördün mü’. Evet baba, dedim. ‘Nasıldı’ dedi. Benimki gibi, dedim. ‘Benimkine bak’ dedi. O zaman iki tür subay potini vardı. Biri Roosevelt, diğeri Churchill. Roosevelt uzun, konçlu. Churciller kısa. O Roosevelt giyerdi. ‘Bak oğlum’ dedi. ‘Öteki ayakkabı kıçınıza girerse kolay çıkar. Bendeki bir girerse bir daha çıkmaz. Bunu git arkadaşlarına da söyle’.

        Uluer, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesine girdikten sonra 1971 darbesi oldu. Darbeden sonra sınava girip bu defa İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Öğrenci derneklerinin yeni kurulmaya başladığı, 1975’te ise sağ – sol çatışmalarının başladığı zamanlardı. Arkadaşlarıyla İstanbul Yüksek Öğrenim Derneği’ni (İYÖD) kurdu. 1976 Ağustos’unda ise İstanbul, Ankara ve Erzurum İYÖD’leri birleşti.Ve Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (DEV- GENÇ) kuruldu. Uluer önce Dev – Genç genel sekreteri olarak seçildi. Hemen ardından ise genel başkanı. Kerim Yaman’ın ölümünün ardından İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen 50 bin kişilik yürüyüşte ilk büyük konuşmasını yaptı. Hemen ardından da ‘İTÜ İşgali’ gerçekleşti.

        REKLAM

        12 EYLÜL DARBECİLERİNİN ‘VUR’ EMRİ ÇIKARDIĞI 5 İSİMDEN BİRİYDİ

        12 Eylül Darbesi’nin hemen ertesi günü darbeci askerler tarafından yayınlanan 5 kişilik resmi listede Mehmet Ali Ağca, İsa Armağan, Paşa Güven, Hasan Şensoy ile birlikte ismi vardı. Listenin devamında ‘vur emri’ vardı.Bunun ardından Halep, Şam, Beyrut ve en son da El Fetih’e giden Uluer, Lübnan’da hapse atıldı ve kendi ifadesiyle 3 defa kurşuna dizilme tehlikesiyel karşı karşıya kaldı. 1981’de ise Almanya’ya gitti. Burada iltica talebinin kabul edilmemesi üzerine Fransa’ya gitti ve yıllarca burada yaşadı.1995’te Türkiye’de hakkındaki tüm suçlamalar düşen Uluer tekrar Türkiye’ye döndü ve Sosyalist Birlik Partisi ve HADEP ittifakının İstanbul Üçüncü Bölge Milletvekili Adayı oldu.Ancak seçilemedi.

        Ankara’daki 20-30 odalı bir konakta asker bir babanın, ev kadını bir annenin oğlu olarak doğan, hayatını sosyalizme ve sol gençlik hareketlerinin mücadelesine adayarak geçiren Uluer, 22 Ağustos 2017’de yaşama veda etti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa