Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Floyd'un ölümü polis kamerasında: 9 dakika 40 saniyede cinayet!

        ABD'de polis tarafından öldürülen George Floyd'un gözaltına alındığı ve öldürüldüğü anlara ilişkin polis kamerasından çekilmiş görüntülerin tamamı yayınlandı.

        Yargı kararıyla yayınlanan görüntüler, ABD polisinin aktiviteleri hakkında bilgi verme amacı taşıyan resmi bir Youtube kanalı aracılığıyla paylaşıldı. Görüntülerin olay yerinde bulunan polisler Thomas Lane ve J. Alexander Kueng'in üzerindeki kameralardan elde edilen görüntüler olduğu bildirildi.

        Toplam 30 dakika 11 saniye olan görüntülerin ilk bölümünde bir market çalışanının elindeki 20 dolarlık banknotu polislere göstererek arabasında oturan George Floyd'u işaret ettiği görülüyor. Daha önce Floyd'un markete sahte para verdiği iddia edilmişti.

        REKLAM

        Floyd'un arabasına giden polislerin, Floyd'dan önce ellerini direksiyona koymasını daha sonra da kafasının üstüne koymasını istedikleri, Floyd'un da bu istekleri yerine getirdiği görülüyor. Floyd'un ters bir şekilde kelepçelenerek arabadan indirilmeden önce polislere ağlayarak 'Beni vurmayın' ve 'Ben bir şey yapmadım' dediği duyuluyor.

        Görüntülerde Floyd'un kendi arabasından polis arabasına götürülene kadar polislere, 'Ben kötü adam değilim', 'Beni bırakın, ben o tip biri değilim' gibi sözler ettiği ve polis arabasına binmemek için polislere direndiği görülüyor.

        Daha sonra polisler tarafından yere yatırılarak boğazına bastırılan Floyd defalarca kez, 'Nefes alamıyorum' ve 'Anne seni seviyorum' gibi ifadeler kullanıyor. Ancak nefes alamadığını söylemesine karşın polisler tam 9 dakika 40 saniye boyunca Floyd'un boğazına bastırmaya devam ediyor. Bu 9 dakikalık sürecin 5. dakikasından itibaren Floyd'un hareketsiz kaldığı görülürken, sağlık ekipleri olay yerine gelmesine karşın 1 dakikayı aşkın bir süre polislerin Floyd'un üstünden inmedikleri görülüyor.

        Olay yerinde hayatını kaybeden Floyd'un sedyeye ve hatta daha sonra ambulansa da kelepçeyle bindirildiği görüntülerde yer alıyor.

        Olay sırasında çevrede bulunanların gösterdiği tepkiye aldırış etmeyen görevli polislerin ambulansın ardından olayın yaşandığı mağazanın yetkilileriyle sahte olduğu iddia edilen 20 dolarla ilgili görüştükleri ve Floyd'un bu parayla sigara almaya çalıştığı bilgisinin kendilerine iletildiği görülüyor.

        Yaklaşık 3 ay önce gerçekleşen George Floyd cinayeti, tüm dünyada infiale neden olmuş, ABD'nin birçok eyaletinde ve birçok Batı Avrupa ülkesinde ırkçılık karşıtı kitlesel gösterilerin fitilini ateşlemişti. Irksal eşitlik için mücadele eden Siyah Hayatları Değerlidir hareketi dünya çapında siyahlara karşı işlenen polis cinayetlerine karşı sokağa çıkmış, ABD Başkanı Donald Trump sokağa çıkanları 'sol radikaller' olarak tanımlamıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa