Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Ev sahibine kötü, kiracıya iyi haber - Emlak Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 2019-2021 yıllarını kapsayan Yeni Ekonomi Programı'nda konut sektörünü yakından ilgilendiren iki önemli karar çıktı. Habertürk'ten Naime Sert'in haberine göre kiralar üretici fiyatları (ÜFE) yerine tüketici fiyatlarına (TÜFE) göre belirlenecek. Böylece kiralar daha düşük oranda artacak.

        YEP'te "Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecektir." maddesi yer aldı. Bu madde kiracilar için iyi haber anlamına geliyor.

        FARK BİR KİRAYA YAKIN

        Kira artışları 12 aylık ortalama Yurt İçi Üretici Fiyatı (Yİ-ÜFE) artış oranı ile belirleniyor. Kira zammı ÜFE yerine TÜFE'ye bağlandığında bin TL kira ödeyen kiracı ayda 62 TL daha az ödeyecek.

        Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre ağustos ayında 12 aylık ÜFE yüzde 18,78, TÜFE yüzde 12,61 oldu. İki oranın arasındaki fark yılda bir kiraya yaklaşıyor. Aylık kirası 1000 TL olanlar için aradaki yıllık fark 744 TL'yi, 2000 TL olanlarda ise 1488 TL'yi buluyor.

        REKLAM

        VERGİ ARTACAK

        Kurulacak taşınmaz değerleme sistemiyle gayrimenkullerden rayiç bedel üzerinden değil gerçek değeri üzerinden vergi alınacak. Bu da konut ve arsa sahiplerinin daha yüksek vergi ödemesi anlamına geliyor.

        Gayrimenkullerin gerçek değeri üzerinden vergilendirilmesi için adım atacaklarını kaydeden Albayrak şöyle konuştu: "Arsa ve konut alım satımında tapudaki bedel belediye rayiç değeri üzerinden değil gerçek değer üzerinden belirtilmelidir. Taşınmaz değerleme sistemini kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacak süreci hayata geçireceğiz."

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa