Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema En iyi 10 spor filmi
        • 1

          1. Kızgın Boğa - 1980 (Raging Bull) Yön.: Martin Scorsese
          Ortasıklet dünya şampiyonu Jake LaMotta’nın ringlerdeki yükseliş ve düşüş hikâyesi... LaMotta ringde başkalarıyla, gerçek hayattaysa kendi ruhuyla dövüşür. Kompleksleri ve özgüvensizliği nedeniyle evliliğinde bir türlü huzur bulamaz; profesyonel hayatını çıkmaza sokar. Scorsese’in başyapıtı olarak kabul edilen filmde Robert De Niro, müthiş bir performans çıkarır.

        • 2

          2. Ben, Tonya - 2017 (I, Tonya) Yön.: Craig Gillespie
          Tonya çocukluğunda göremediği sevgiye bir sporcu olarak kavuşmak ister ama buz pateni dünyası onu bir türlü sevmez. Tonya, mükemmel olmayı başarsa da, imaj düşkünü hakemleri ve federasyonu aşamaz. Tarihe geçen o muhteşem üçlü Axel bile kurtaramaz onu. Kurgusu, ritmi ve mizah duygusuyla özündeki umutsuzluğu çok belli etmeyen bir spor filmi.

        • 3

          3. Ateş Arabaları - 1981 (Chariots of Fire) Yön.: Hugh Hudson
          1924 Paris Olimpiyatları’na hazırlanan iki Britanyalı atletin hikâyesi... Biri, Hıristiyan değerlerine bağlı İskoç kökenli bir dindar; diğeri ise ötekileştirilmenin dezavantajlarını koşarak aşmaya çalışan bir Yahudi... İngiltere’deki keskin sınıf ayrımını yansıtan film, Vangelis’in olağanüstü müziği, nostalji duygusu ve koşu sahneleriyle tam bir klasik. 4 Oscar kazanmıştı.

        • 4

          4. Rocky - 1976 Yön.: John G. Avildsen
          Yalnız boksör Rocky Balboa, şampiyon Apollo Creed tarafından rakip olarak seçilir. Kazanmak için değil rezil olmamak için çıkacaktır ringe. Tek hedefi serseri değil boksör olduğunu ispat etmektir. Motivasyonunu ise sevdiği kadından alır. Serinin ilk filmi hüzünlü, romantik ve aynı zamanda heyecan verici. Stallone, oyunculuğuyla kalbimize dokunmayı başarır.

        • 5

          5. Cehennemde İki Devre - 1961 (Ket felidö a pokolban) Yön.: Zoltan Fabri
          Hitler’in doğum günü nedeniyle Naziler, çalışma kampındaki Macar savaş esirleriyle bir futbol maçı organize eder. Macarlar, yemek ve antrenman yapma koşuluyla teklifi kabul eder ama takım çıkarmakta zorlanırlar. Maç günü gelip çattığında esir futbolcular, ölümle hayat arasında gidip gelen bir oyunda bulurlar kendilerini.

        • 6

          6. Milyonluk Bebek - 2004 (Million Dollar Baby) Yön.: Clint Eastwood
          Yoksul bir aileden gelen Maggie, hırslı bir boksördür. Spor salonu sahibi, aksi ihtiyar Frankie’den eğitim almak ister. Kızın disiplini ve arzusu onu etkiler. İlk başta her şey yolunda gider ama bir üst lige çıkmak istediklerinde işler zorlaşır. Kızgın Boğa kadar gerçekci, Rocky kadar duygusal ama her ikisinden çok daha üzücü ve göz yaşartıcı. 4 Oscar kazanmıştı.

        • 7

          7. Kazanma Sanatı - 2011 (Moneyball) Yön.: Bennett Miller
          Takım sporları, yaşlı, muhafazakâr erkeklerin denetimindedir ve önyargıları değiştirmek kolay değildir. Film bu önyargılara karşı savaşmayı göze almış Billy Beane’nin gerçek hikâyesini anlatıyor. Yönetmen Miller, beyzbol sahnelerini televizyon üzerinden gösterirken maçların heyecanını yansıtmayı da ihmal etmiyor. Bu, iki uyumsuz ve yalnız karakterin filmi aynı zamanda.

        • 8

          8. Creed: Efsanenin Doğuşu - 2015 (Creed) Yönetmen: Ryan Coogler
          ‘Rocky evreni’nde geçen filmin kahramanı Apollo Creed’in gayri meşru oğlu. İyi eğitimli, varlıklı bir genç. Boks tutkusunun kökeninde ıslahevinde geçirdiği yılların acısı ve babasız büyümenin öfkesi var. Creed klişeleri ve aşırı duygusallığı ihmal etmeyen ama hiçbir anında vasat olmayan bir film. Çünkü ilk filmin ruhuna sahip: Yani, asla kapanmayacak duygusal yaralara ve kaybettiklerimizin acısına rağmen sonuna kadar ayakta durma, direnme isteğine...

        • 9

          9. Şampiyon - 2008 (The Wrestler) Yön.: Darren Aronofsky
          Geçinemeyen yaşlı bir profesyonel güreşçinin hayata tutunma çabaları... Daha çok para için ringe çıkarken, terk ettiği kızıyla bağ kurmaya çalışır ve bir striptizciyle romantik bir ilişkiye girmeyi dener. Aronofsky, acımasız rekabetin tükettiği yorgun bir ruhu anlatırken Mickey Rourke’un canlandırdığı Randy’nin bedenindeki deformasyonu, ringde çektiği acıyı ön plana çıkarıyor.

        • 10

          10. Kazanmak Arzusu - 1986 (Hoosiers) Yön.: David Anspaugh
          Gerçek bir olaydan esinlenen film, 1954’te Indiana’daki küçük bir kasabanın lise basketbol takımının hikâyesini anlatıyor. Klişe bir spor filmi olsa da öyküsü ve karakterleriyle sizi alıp götürüyor. Koç, oyuncularına önce takım olmayı öğretmek ister ama işi gerçekten zordur. Üstelik takımın yıldızı basketbolu bırakmıştır. Ama yine de her takımın bir yükseliş anı vardır.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa