Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Emine Erdoğan'dan önemli açıklamalar - Enerji Haberleri

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yıl 2.'si düzenlenen "Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar" ödülleri Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

        Erdoğan, kadınların çalışma hayatında karar alıcı pozisyonlarda olmaları gerektiğini vurgulayarak, karar süreçlerinde kadınların eksikliğinin, tüm toplumu ilgilendiren bir noksanlık olduğunu kaydetti.

        Emine Erdoğan, "Çünkü kadın ruhu, baştan aşağı enerji, fikriyatı ise tabii kaynaktır. Bu enerjinin ve tabii kaynağın işin içine girmediği her alan, bir kör noktaya dönüşür. Doğru ve keskin bir bakış, iki gözle bakmayı gerekli kılar ki kadınların olmadığı her durum, hayatı tek gözle algılamak gibidir." dedi.

        REKLAM

        Kız çocukların eğitimine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

        "Dünya Ekonomik Forumunun Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporuna göre, dünyada yapay zeka profesyoneli kadınların oranı sadece yüzde 22. Oysa bu rakam erkeklerde yüzde 78. Peki ne oluyor da kadınlar, kendi geleceklerini doğrudan ilgilendiren bu alanlara adım atmaktan geri duruyorlar? Sanıyorum bunun arkasındaki temel neden, kız çocuklarının bilim alanına yeterince yönlendirilmemesi. Anne babalar genellikle, bilim, matematik, teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda erkek çocuklarının başarı gösterebileceklerine inanıyorlar. Uluslararası raporlar kadar Türkiye’deki rakamlar da bunu teyit ediyor. Nitekim, kadınların eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranı yüzde 60’ların üzerinde. Mimarlık ve inşaatta yüzde 32, bilişimde ise bu rakam yalnızca yüzde 22. İşte bu sebeple, bugün burada enerji sektörü gibi dünyanın geleceğini doğrudan ilgilendiren bir konuda başarı gösteren kadınlarımızla birlikte olmak çok önemli."

        REKLAM

        AK Parti hükümetlerinin kadın istihdamına yönelik hedeflerine değinen Erdoğan, "Hükümetimiz, 2023’te kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 41’e ulaştırmayı hedefliyor. Bu rakama ulaşırken en çok katılımın, enerji ve bilişim sektörü gibi dünyanın kaderini değiştirecek sektörlerde gerçekleşmesini umut ediyorum." diye konuştu.

        Kadınların hangi sektörde çalışıyor olursa olsun, kendi kimliklerini muhafaza ederek var olmalarının gerekliliğini vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Kadınların çalışma hayatında maskülenleşerek değil, kendi özgün yaratılışlarını muhafaza ederek bulunmaları gerektiğine inanıyorum. Gerçek eşitlik, birisinin sizi kendisine benzeterek eşitlemesi değildir. Sizin varlık alanınıza saygı göstermesidir. Kadınların, içlerindeki büyük dönüştürücü gücü, ancak kendi özgünlüklerini koruyarak açığa çıkarabileceklerini düşünüyorum. Kız çocuklarımız da ülkemizin enerji kaynakları başlığına dahildir. Lütfen kız çocuklarımızın zihinlerine barikatlar yerleştirmeyelim. Onları belli meslek gruplarına dahil olmaları için koşullandırmayalım. Kabiliyetlerine göre yol alsınlar. Anne baba olarak çocuklarımıza yapabileceğimiz en büyük katkı, onların hayallerine yatırım yapmak ve onları yüreklendirmektir. Bu nedenle onlara, dünyanın dertlerine çözüm üretecek işleri başarmanın, cinsiyet değil, inanç meselesini olduğunu anlatın. Bu akşam burada gördüğümüz başarılı kadınlar da bunun ispatıdır. Enerji sektörünün farklı alanlarında ortaya koydukları çalışmalar, hepimizi gururlandırmaktadır."

        Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise üreten, değer katan kadınların hikayelerinin bir geceye sığamayacak kadar dolu ve zengin olduğunu belirterek, "Bu hikayelerin baş kahramanları enerjinin güçlü kadınları, petrol sahalarında, maden ocaklarında çalışan, yönetim kurullarına başkanlık eden, hayallerinin peşinden giden enerjinin güçlü kadınları. Bizler bugün bu törenle sadece bu gerçeğe ayna tuttuk. Bu aynadan yansıyanlar aslında Türkiye'nin kadınları, enerjisi. Bizler bunun görünür kılınması için aracılık ediyoruz." diye konuştu.

        JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

        GÜLEFŞAN DEMİRBAŞ

        Dünya Enerji Düzenleme Forumu’nda İcra Direktörü olan Gülefşan Demirbaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Enerji Düzenleyicileri Konfederasyonu Birliği gibi kuruluşlarda önemli görevler üstlendi.

        2013‘te tüm alanlarda kadın görünürlüğünü artırmak amacıyla Dünya Enerji Düzenleme Forumu bünyesinde “Enerjide Kadın” girişiminin başlattı.

        MEDREG’in Kurumsal Çalışma Grubu Başkanlığını yürüttü. 2016’da aynı kurumun önce Başkan Yardımcılığı görevine, sonra ise 26’ncı Genel Kurul başkanılığına seçildi.

        İLHAM VEREN KADIN ÖDÜLÜ

        SÜMEYYE BOYACI

        ‘Balıkların da kolları yok’ diyerek dünyanın en ilham veren hikayelerinden birisini başlatan Sümeyye Boyacı, Dublin’de yapılan Paralimpik Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyayı Türkiye’ye getirerek Avrupa Şampiyonu oldu.

        Resim sanatıyla da ilgilenen Boyacı, Alexander Pushkin’in Altın Balık adlı ünlü kitabının kapak resmini çizdi. Sulu boya eserleri 2009 yılında Moskova’da sergilendi ve 2014 yılında ebru sergisi açtı.

        AKADEMİ ÖDÜLÜ

        Prof. Dr. Şule ERTEN ELA

        Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule ERTEN ELA, güneş enerjisinden elektrik ve yakıt ile güneş enerjisi depolama, Güneş Pilleri, Hidrojen Enerjisi gibi konularda uluslararası çalışmalarıyla birçok ödül kazandı.

        Alan etkili organik transistörler, yüksek verim sağlayan nano malzemelerin üretimleri üzerine çalışan Ela, 2011’de Almanya’da Alexander von Humboldt Ödülü’ne layık görüldü.

        GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

        BURCU AYDEMİR

        Yaklaşık 10 yıl önce televizyonda izlediği bir belgeselden ilham alarak başladığı yerli ve milli “gyrocopter” hayalini gerçekleştiren Burcu Aydemir’in çalışmaları “GyroTürk” ile başarıya ulaştı.

        9 yıllık Ar-Ge çalışmasının sonunda, 6 hava aracı üreten Aydemir’in şimdiki hedefi ise seri üretim yapacak ilk yerli ve milli gyrocopter fabrikasını kurmak.

        İŞ DÜNYASI ÖDÜLÜ

        DR.SELDA GÜNSEL

        Shell Küresel Ar-Ge ve Ticari Teknolojiler Başkan Yardımcısı Selda Günsel, enerji verimliliği, yenilikçi ve sürdürülebilir yakıtlar, madeni yağlar ve kimya teknolojileri tasarladı.

        Çin’de ilk Shell Teknoloji merkezini kuran Günsel, kariyeri boyunca çokça ödüle layık görüldü.

        ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’ne seçilen Günsel; Journal of Lubrication ve Tribology Transactions yayınlarının yazı işleri kurullarında yer aldı.

        PROFESYONEL ÖDÜLÜ

        IŞIL AKKOÇ

        ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi’nin Türkiye’deki ilk baş denetçilerinden biri olan Akkoç’un, Proje Yöneticisi olduğu ISO 31000 Kurumsal Risk Yönetimi Projesi, Uluslararası Yönetim Danışmanlığı Enstitüleri Konseyi tarafından verilen en iyi proje ödülüne layık görüldü.

        Doğal gaz dağıtım şirketleri arasında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından kabul edilen ilk Ar-Ge projesi unvanına sahip “Değişim Mühendisliği Yaklaşımlarıyla Verimlilik ve Hizmet Kalitesini Artırma” çalışmasının da proje yöneticiliğini yürüttü.

        ENERJİDE ÖRNEK ŞİRKET ÖDÜLÜ

        ENERJİSA SATIŞ PERAKENDE A.Ş.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa