Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Eleştirmenlere göre 2018'in en iyi 25 korku-gerilim filmi
        • 1

          1. Sessiz Bir Yer (A Quiet Place)

          Kıyamet sonrası, uygarlığın sona erdiği bir dünyadayız. Herkes çok sessiz olmak zorunda. Ses titreşimlerinin seviyesi biraz yüksek olursa canavarlara yem oluyorsunuz. İşte bu yüzden, ses çıkarmak ölüm anlamına geliyor... .

        • 2

          Bryan Woods ile Scott Beck'in yazdığı, John Krasinski'nin yönettiği ve başrolünde oynadığı film, bir ailenin canavarlara karşı verdiği mücadeleye odaklanıyor. Özellikle Amerikalı eleştirmenlerin hayran kaldığı “Sessiz Bir Yer”, gişelerde de kayda değer bir başarı kazandı.

        • 3

          2. Ayin (Hereditary)

          Ari Aster’in yazıp yönettiği film, bir aile büyüğünün ölümünün ardından ailede yaşananları konu ediniyor. Başrollerinde Toni Collette ve Alex Wolff’un oynadığı “Ayin”, özellikle ilk yarısında özgün bir gerilim atmosferi kuruyor.

        • 4

          Aster, aile dramını 1970’lerin korku filmleri gibi çekerek, karakterlerin depresyonunu tam bir karabasan haline getiriyor. Filmin üçte ikisi, bir ailenin yaşadığı mutsuzluğun kasvetiyle geçiyor. Öyle ki, bazı durumlarda geçmişin ve kalıtsal olanın doğaüstünden çok daha korkunç olabileceğini düşünüyorsunuz. Son bölümünde ise film, tonunu ve yapısını değiştiriyor; farklı bir korku atmosferine sahip oluyor.

        • 5

          3. The Endless

          Filmleri birlikte yöneten Justin Benson ve Aaron Moorhead ikilisi, 2014'de gösterime giren “Spring”de korkuyu, romantizm ve bilimkurguyla harmanlamıştı. ABD'de geçtiğimiz nisanda gösterime giren “The Endless”de ise korkuyu fantazi ve bilimkurguyla birleştirdiler.

        • 6

          Justin Benson'un yazdığı film, iki kardeş, bir UFO tarikatı ve şifreli mesajlarla ilgili tuhaf bir öykü anlatıyor... Filmin hayallerle gerçekler arasında gidip geldiği söylenebilir. “The Endless” dünya prömiyerini korku filmlerinin çok nadiren kabul edildiği Tribeca Film Festivali'nde yapmıştı.

        • 7

          4. Revenge

          Coralie Fargeat'ın yazıp yönettiği “Revenge”, şiddet ve intikamı bir araya getiren “istismar sineması”yla feminist alt metinleri sürükleyici bir gerilim hikâyesinde bir araya getiriyor.. Evli barklı orta yaşlı üç zengin adam, çöldeki bir kanyonda her yıl olduğu gibi yine ava çıkmaya hazırlanırlar.

        • 8

          Ama bu kez içlerinden biri metresini de yanında getirmiştir. Genç kadının varlığı işler karıştırınca ondan kurtulmayı denerler. Kadın kurtulunca avı başlatırlar ama kısa bir sürede kimin av kimin avcı olduğu belirsizleşir. Fargeat'ın ilk uzun metrajlı filminde başrolü Matilda Anna Ingrid Lutz oynuyor.

        • 9

          5. Mandy

          İlk gösterimini Sundance Film Festivali'nde yaptıktan sonra Cannes Film Festivali'nin programına alınan “Mandy”, eşi zalim bir tarikat tarafından öldürülen Red'in intikam arayışını anlatıyor. Korku, aksiyon ve gerilimi birleştiren film, içerdiği şiddet ve fantazi unsurlarıyla da öne çıkıyor.

        • 10

          Türkiye'de Filmekimi'nde gösterilen ve genelde olumlu tepkiler alan “Mandy”nin başrolünde Nicolas Cage'i seyrediyoruz. Panos Cosmatos'un yönettiği filmin diğer oyuncuları arasında Andrea Riseborough ve Linus Roache da var.

        • 11

          6. Cam

          İnternetteki porno dünyasında geçen psikolojik bir gerilim... Alice internette kamera önünde erotik şov yapan hırslı bir genç kızdır. Bir gün uyandığında yerine kendisine tıpatıp benzeyen bir kopyasının geçtiğini görür, ne yapacağını şaşırır...

        • 12

          Daniel Goldhaber'in yönettiği film, erotik yanından çok içerdiği gerilim unsuruyla öne çıkıyor. Filim zekice bulan eleştirmenler başroldeki Madeline Brewer'in performansını da övgüyle karşıladılar.

        • 13

          7. Are We Not Cats

          Xander Robin'in yazıp yönettiği ilk uzun film aslında 2016 yapımı... Yaklaşık 2 yıl boyunca festivallerde dolaştıktan sonra 2018'in ilk aylarında bazı ülkelerde gösterime girdi ve eleştirmenlerden yüksek notlar aldı.

        • 14

          Film işini, sevgilisini ve evini kaybeden çaresiz bir adamın başına gelenleri anlatıyor. Eli, üç-beş kuruş kazanmak için kabul ettiği bir teslimat işi için kamyonla yola çıkıyor. Tuhaf bir hastalığa yakalanıyor ve yolda şen şakrak hoş, gizemli bir genç kadınla karşılaşıyor... Filmin başrollerinde Chelsea Lopez ve Michael Patrick Nicholson oynuyor.

        • 15

          8. Upgrade

          “Testere” ve “Insidious” serilerinin yazarlarından Leigh Whannell'in yazıp yönettiği “Upgrade”, yakın gelecekte geçen bir bilimkurgu öyküsü... Ana tema, insanlığın kendi zihni ve bedeni üzerindeki kontrolünü kaybetme korkusu üzerine kurulu...

        • 16

          “Stem” adında, hamam böceği boyutlarındaki yapay zekâ implantasyonu, geçirdiği kazadan sonra boynundan aşağısını kontrol edemez hale gelen Grey'e (Logan Marshall-Green) takılıyor. Grey, bedenini kontrol etmeye başlayınca yaşadığı trajedinin intikamını almak için harekete geçiyor. İnsan bedeniyle makinelerin bütünleştiği David Cronenberg filmlerinin yanı sıra siberpunk türünü de hatırlatan “Upgrade”, Türkiye'de geçtiğimiz yaz gösterime girmişti.

        • 17

          9. Hayalet Hikâyeleri (Ghost Stories)

          Fizik ötesi olaylara ve doğaüstü varlıklara karşı şüpheciliğiyle tanınan Profesör Philip Goodman, esrarengiz şekilde ortadan kaybolan idolü Charles Cameron'dan bir davet alır. Goodman'a açıklayamadığı üç vaka dosyası veren Cameron, bunları araştırmasını ve yanıldığını kanıtlamasını ister.

        • 18

          Andy Nyman ve Jeremy Dyson'ın yazıp yönettiği “Hayalet Hikâyeleri”, Türkiye'de 6 Temmuz'da eleştirmenlere gösterilmeden seyirciye sunulmuş ve gişede umduğunu bulamamıştı. Yabancı eleştirmenler, “Hayalet Hikâyeleri”ni türün kalıplarıyla ustaca oynaması, içerdiği sürpriz gelişmeler ve anlatım tekniği itibarıyla övdüler.

        • 19

          10. Possum

          Yıllar sonra çocukluğunun geçtiği eve dönen kuklacı Philip, marazi bir karakter olan üvey babası ve hayatı boyunca ona işkence eden sırlarla yüzleşmek zorunda kalır... Daha çok oyuncu olarak tanınan Matthew Holness, yazıp yönettiği ilk sinema filminde huzur edici, tekinsiz ve karanlık bir dünya kurma konusunda hayli başarılı.

        • 20

          Sean Harris ve onun oynadığı kuklacı karakterinin filme yaptığı katkıların altını çizmek gerekli... İngiliz yapımı “Possum”, Edinborough Film Festivali'ndeki dünya prömiyerinin ardından şu ana kadar sadece İngiltere'de gösterime girdi.

        • 21

          11. Ravenous (Les affames)

          Kanada yapımı bir Netflix filmi... Kıyamet sonrası bir dünyada, sakinlerinin çoğunun yırtıcı zombilere dönüştüğü ıssız bir köydeyiz. Hayatta kalan ve henüz zombiye dönüşmemiş olanlar bölgeden uzaklaşıp korunaklı bir şehre sığınmak istiyorlar ama yolculukları sırasında gördükleri, umutsuzluğa kapılmalarına yol açıyor...

        • 22

          Robin Aubert'in yazıp yönettiği film, başarılı bir festival trafiğinin ardından ABD'de 2 Mart 2018'de gösterime girdi. Eleştirmenler filmin zombi kıyamet filmlerine kendine özgü bir hava getirdiğini yazdılar. Fransızca olarak çekilen filmde başlıca rollerde Marc-Andre Grondin, Monia Chokri gibi isimler var.

        • 23

          12. Midnighters

          Yeni yıl gecesi herkes için yeni umutların simgesidir... Ama sorunlarla dolu bir evliliği yürütmeye çalışan Lindsey ve Jeff Pittman için daha da büyük sıkıntıların başlangıcı olur. Geceyarısı yolda çarptıkları bir adamın ölümünün ardından suçlarını örtbas etmeye karar verirler ama bu, hiç kuşkusuz kötü bir karardır...

        • 24

          Alston Ramsay'in yazdığı, Julius Ramsay'in yönettiği film, 2017 yılında festivallerde gösterildikten sonra sadece ABD'de ve Japonya'da gösterime girmesine rağmen eleştirmenlerin dikkatini çekmesini başardı.

        • 25

          13. Cadılar Bayramı (Halloween)

          1978'deki ilk Halloween filminden 40 yıl sonra gösterime giren “Cadılar Bayramı”nda Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) ile Michael Myers bir kez daha karşı karşıya geliyor. Laurie, insanlardan uzaklaşmış yarı meczup bir paranoyak olarak, kale haline dönüştürdüğü evinde Myers'in dönüşünü bekliyor.

        • 26

          Cezaevi otobüsünden firar eden Myers de onu fazla bekletmiyor... Haluk Bilginer'in de oynadığı film, Türkiye'de eleştirmenlerden yüksek notlar alamadı. Yurtdışında ise genç eleştirmenlerin katkısıyla özellikle Rotten Tomatoes sitesinde 79 puan ortalamasına ulaştı...

        • 27

          14. Don't Leave Home

          Michael Tully'nin yazıp yönettiği film, festivallerde gösterildikten sonra ABD'de 14 Eylül'de sınırlı sayıda salonda gösterime girdi ve aynı gün DVD'si de satışa sunuldu.

        • 28

          Başrolünde Anna Margaret Hollyman'in oynadığı film, geniş bir gösterim ağına girmese de Rotten Tomatoes'da 80, Metacritic'te ise 65 not ortalamasıyla öne çıktı ve yılın en iyi korku – gerilimlerinden biri olmayı başardı. Film, İrlanda şehir efsanelerinden esinlenen yeni heykelini bitirdikten sonra İrlanda'ya giden Amerikalı bir sanatçının hikâyesini anlatıyor.

        • 29

          15. Unsane

          Tecrübeli ve usta yönetmen Steven Soderbergh'in baştan sona iPhone 7 Plus ile çektiği “Unsane”, dünya prömiyerini geçtiğimiz şubatta Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve yıl içinde başta ABD olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde gösterime girdi...

        • 30

          Cep telefonu ve internet üzerinden sürekli kendisine ulaşmak isteyen takipçisinden kurtulmak isteyen Sawyer (Claire Foy), benzer durumda insanlara hizmet veren özel bir kuruma başvurur. Bir tür akıl hastanesi olan kuruma gittiğinde attığı bir imza bahane edilerek isteği dışında gözetim altına alınır. Artık özgür değildir ve en büyük korkularıyla yüzleşmek üzeredir...

        • 31

          16. Apostle

          1905 yılında, avare ve müsrif Thomas Richardson, Londra'ya döndüğünde kız kardeşinin kaçırıldığını öğrenir. Kız kardeşini kurtarmak üzere dini bir tarikatın hükmettiği dış dünyadan izole olmuş bir adaya gider...

        • 32

          Netflix yapımı olan “Apostle”u “Raid 2” ile tanınan Galli yönetmen Gareth Evans yazıp yönetti. Başroldeki Dan Stevens'ın başarılı performansıyla öne çıkan film, gerilim ve korku unsurlarının yanı sıra kanlı sahneleriyle de dikkat çekiyor. “Apostle” özellikle Rotten Tomatoes'da ulaştığı 80 not ortalamasıyla yılın en iyi korku filmlerinden biri olarak öne çıkıyor.

        • 33

          17. Pyewacket

          Leah Reyes (Nicole Munoz), kara büyüye ve gizemli olaylara ilgi duyan genç bir kız... Babasının ölümünün ardından annesi ıssız bir orman evine taşınmaya karar verir. Annesinin zoruyla okulundan ve arkadaşlarından ayrılmak zorunda kalan Leah, yeni evde çok mutsuz ve yalnızdır.

        • 34

          Annesiyle yaptığı sert bir tartışmanın ardından evdeki kara büyü kitaplarından birini açar ve Pyewacket adlı kötü ruhu annesini öldürmesi için çağırmaya karar verir. Ama kısa sürede pişman olur... Sinemaya oyunculukla başlayan ve 2014'de “Backcountry” ile yönetmenliğe geçen Adam McDonald'ın yazıp yönettiği Kanada yapımı “Pyewacket”, 2017'de Toronto Film Festivali'nde gösterilmişti.

        • 35

          18. Overlord Operasyonu (Overlord)

          Amerikan birliklerinin Alman işgali altındaki Avrupa'yı kurtarmak için denizden karaya çıkarma yapmalarından hemen önce, Fransa'ya paraşütle inen bir grup asker, Nazilerin korkunç deneyleriyle yüzleşir...

        • 36

          Eski usul bir 2. Dünya Savaşı filmi gibi başlayan “Overlord Operasyonu”, bir yerden sonra çağdaş özel efekt teknolojisinin kullanıldığı fantastik bir korku filmine dönüşüyor. Şiddetin dozu giderek artıyor. Bilgisayar oyunlarını da hatırlatan, Julius Avery'nin yönettiği “Overlord”, sürükleyici bir gerilim.

        • 37

          19. The Clovehitch Killer

          Christopher Ford'un yazdığı, Daniel Skiles'ın yönettiği film, dindar bir Hıristiyan ailede yaşayan 16 yaşındaki Tyler'ın (Charlie Plummer) öyküsünü anlatıyor. Tyler bölgede işlenen seri cinayetleri arkadaşı Kassi'yle (Madisen Beaty) ile birlikte araştırdıkça babası Don'dan (Dylan McDermott) kuşkulanmaya başlar...

        • 38

          Tyler ve Kassi, katili bulmak için ellerinden geleni yaparlarken babayla oğulun ilişkisi giderek daha da kötüye gider... Eleştirmenleri karşı karşıya getiren filmlerden... Kimileri çok sevdi, kimileri vasat buldu. Kararı siz verin!

        • 39

          20. Mom and Dad

          Dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde “Geceyarısı Çılgınlığı” bölümünde yapan “Mom and Dad”, korku ve komedi türlerini birleştiren bir film... Banliyöde yaşayan 4 kişilik bir aileyi tanıyoruz önce. Her aile gibi aralarında sorunlar, çekişmeler olsa da geçinip gidiyorlar...

        • 40

          Ta ki bilinmeyen nedenlerden ötürü tüm anne babalar çocuklarını öldürmek için saldırıya geçene kadar. Carly ve Josh'un yapması gereken tek şey, ebeveynlerinin gazabından kurtulmak. Anne ve baba rolünde Nicolas Cage ile Selma Blair'i seyrettiğimiz filmi Brian Taylor yazıp yönetti.

        • 41

          21. Still/Born

          Mary, doğum sırasında ikizlerinden birini kaybeder... Doğum sonrasında doğaüstü güçlerin diğer bebeğini de elinden alacağını düşünmeye başlar. Tüm bunlar Mary'nin sanrıları mıdır, yoksa gerçekten de birileri onun peşinde midir?

        • 42

          Brandon Christensen, Colin Minihan'la birlikte yazıp, tek başına yönettiği filmde, korku gerilim türünün gereklerini yerine getirmeyi başarıyor. Mary rolündeki Christie Burke de başarılı performansıyla öne çıkıyor. Eleştirmenler filmin psikolojik dramla doğaüstü korku hikâyesi arasında iyi bir denge kurduğunu yazdılar.

        • 43

          22. Gece Dünyayı Yuttuğunda (La nuit a dévoré le monde)

          Pit Agarmen'in romanından sinemaya uyarlanan, Dominique Rocher'nin yönettiği Fransız yapımı film, zombilerin dünyaya hâkim olduğu bir kıyamet öyküsü anlatıyor. Geceyi eski kız arkadaşının parti verdiği evde geçiren Sam (Anders Danielsen Lie), sabah uyandığında büyük bir salgının tüm Paris'i etkilemiş olduğunu görür.

        • 44

          Zombilere karşı tek başınadır artık. Onlara karşı mücadele ederken müzik yapmaya çalışır... Eleştirmenlere göre film “zombi” türüne yaratıcı bir dokunuş getiriyor. Film, Türkiye'de geçtiğimiz eylül ayında sessiz sedasız gösterime girmiş ve seyirciden pek ilgi görmemişti.

        • 45

          23. Yabani (Wildling)

          Fritz Böhm’ün başarılı bir atmosfer ve gerilim duygusuyla yönettiği film, hayatını yıllarca kilitli bir odada sürdürdükten sonra özgürlüğüne kavuşan Anna’nın ergenliğe geçişini ve geçmişini keşfetmesini anlatıyor.

        • 46

          Hikâye özü itibarıyla Anna’nın yavaş yavaş bedenini tanıması, içgüdülerine teslim olması ve toplumla olan ilişkisini belirlemesi üzerine... Senaryosu çok iyi geliştirilemese de bir bedensel değişim öyküsü veya “biyolojik gerilim” olarak antolojilere geçebilecek, akıllarda kalmaya aday bir film. Başroldeki Bel Powley ise duygusal açıdan derinlikli ve inandırıcı bir karakter çizmeyi başarıyor.

        • 47

          24. Suspiria

          Amerikalı Susie Bannon (Dakota Johnson), Berlin'de yatılı bir dans okulunda eğitim görmeye başlar ve okulun içindeki gizli güçlerin varlığını hisseder... İtalyan yönetmen Luca Guadagnino, 1977 yapımı “Suspira”nın yeni çevriminde, aynı hikâyeyi farklı bir bakış açısıyla görsel kodlar ve metaforlarla yüklü karışık bir düzende anlatıyor.

        • 48

          Yakın tarih, siyaset, büyü, Naziler, soykırım, kuşak çatışması ve daha neler neler... Ama alt metinleri boşverip kendinizi Guadagnino'nun imgelerine bırakırsanız, sizi çok iyi çekilmiş bir korku gerilim filmi bekliyor. Özellikle bazı dans sahnelerindeki paralel montaj ve filmin bütünündeki görsel atmosfer gerçekten mükemmel...

        • 49

          25. Summer of '84

          1980'li yılların gençlik filmlerini hatırlatan bir hikâye... Gençler bu kez erkek çocuklarını öldüren bir seri katilin peşindeler. Komplo teorilerine çok düşkün Davey Armstrong'un en çok kuşkulandığı kişi ise mahallede oturan polis memuru...

        • 50

          Davey ve 3 arkadaşı, yaz tatilleri sırasında onu gözetleyip kanıt bulmaya çalışıyor ama işler giderek daha tehlikeli bir hal almaya başlıyor... Anouk Whissell, François Simard, Yoann-Karl Whissell'in yönettiği film, korku gerilim türünün gereklerini yerine getirirken 80'li yıllara da nostaljik bir bakış atıyor.

        Haberi Hazırlayan: Bilge Tunçer
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa