Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Trakya lavanta üretimi çalışmalarına hazırlanıyor - İş-Yaşam Haberleri
        • 1

          Edirne Ticaret Borsası (ETB) üyesi 150 üretici, Bulgaristan'ın Kızanlık (Kazanlık) kentindeki Damescena Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tesisinde incelemelerde bulundu.

        • 2

          Damescena Müdürü Slovka Sisi, ETB üyesi tüccar, çiftçi ve kooperatif başkanlarına yaptığı sunumda, tesisin 1900'lerden bu yana gül üretimi yaptığını anlattı.

        • 3

          Laborant ve uzmanların gül yağı, gül suyu, gül kremi ve buna benzer malzemelerin üretimi için çalıştığını anlatan Sisi, "Bu ürünlerden en fazlasını ve en kalitelisini Fransa'ya gönderiyoruz. Polonya, Hırvatistan ve Türkiye'ye ihracatımız var. Ayrıca yılın belirli dönemlerinde uluslararası gül festivali düzenliyoruz" dedi.

        • 4

          Konuşmanın ardından borsa üyeleri üreticiler tesisi ve Damescena Etnografya Müzesinde incelemelerde bulundu.

        • 5

          ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 33 ülkeden 700 katılımcının yer aldığı Filibe Tarım Fuarı'na katıldıklarını, fuarın, tıbbi ve aromatik yada alternatif bitkiler üretimi açısından bilgilendirici olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        • 6

          Fuarda düzenlenen konferansta akademisyenlerden lavanta üretimi hakkında bilgi aldık. Şu anda da bu üretimi yapan tesisteyiz. Burada üretimin yapılması ve ürünün yağının çıkartılması ile ilgili bilgiler aldık. Bu konu ile ilgili üretimin biraz daha üreticinin kazanımı noktasında kalmasını düşündüğümüzde kooperatifleşme üzerinden bu ürünlerin yağının çıkartmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

        • 7

          Yağ olarak sattığımızda, çok daha değerli satmış oluyoruz. Bu tesislerin de kooperatif tarafından yapıldığında üreticilerin kazanımı daha yüksek olacaktır. Tıbbi ve alternatif bitkilerin yetiştirilmesi ve işlenmesi ülkemize ve bölgeye katma değer sağlayacaktır.

        • 8

          Öztürk, lavanta üretiminin yatırım maliyetleriyle ilgili çalışma başlattıklarını sözlerine ekledi.

        • 9
        • 10
        • 11
        • 12
        • 13
        • 14
        • 15
        • 16

          LAVANTA KOKULU KELEBEKLER PROJESİ İLE HAYATI DEĞİŞTİ

          Adana'da tarımla hiç ilgisi olmamasına rağmen hazırladığı projeyle Türkiye birincisi seçilen 36 yaşındaki Yeliz Tok, 5 dönüm alanda lavanta yetiştirmeye başladı. Ev hanımı olarak yaşamını sürdüren Tok, geçen yıl ziraat mühendisi olan kız kardeşinin yönlendirmesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor programına katıldı.

        • 17

          Bugüne kadar hiçbir tarımsal faaliyette bulunmamış, tarla veya bahçe işiyle uğraşmamış olan Tok, program kapsamında eğitimlere katıldı. Eğitimler süresince 'Acaba ne yapabilirim?' düşüncesini taşıyan Tok'a, daha önce boş zamanlarını geçirmek, ev bütçesine katkıda bulunmak için hazırladığı küçük lavanta keseleri esin kaynağı oldu.

        • 18

          Program kapsamında sadece meyve, sebze, hayvancılık değil çiçek konusunda da proje hazırlanabileceğini öğrenen Tok, esin kaynağı lavantaları kullanarak "kadınların herbirinin kelebek" olduğu düşüncesiyle "Lavanta Kokulu Kelebekler" adlı lavanta yetiştirme projesi hazırladı.

        • 19

          Projesiyle hiç beklemediği halde Türkiye birincisi seçilen Tok, aldığı yaklaşık 40 bin liralık ödül ile eşinin ailesine ait boş arazide 5 dönümlük alanda lavanta yetiştirmeye başladı. İlk yıl biyolojik özelliği nedeniyle hiçbir ürün vermemesi beklenen bahçeden 20 kilo kuru lavanta tohumu elde eden Tok, en azından bunları değerlendirmek için lavanta keseleri yapıp satıyor.

        • 20

          İlk yıldan elde edilen bu yüksek miktar Tok'u, gelecek yıllar için de ümitlendiriyor. Tok, gelecek birkaç yıldan sonra elde edilecek büyük hasatlarla işini çok daha geliştirmeyi, hatta ihracat yapmayı düşünüyor. Tok, ev hanımı olarak yaşamını sürdürürken, güzel kokusu nedeniyle çamaşır dolaplarına, uyurken rahatlatıcı özelliği nedeniyle de yastık altlarına yerleştirilen nakışlı lavanta keseleri yaptığını belirtti.

        • 21

          Ziraat mühendisi kız kardeşinin kendisini Bakanlığın tarımda genç kadınları desteklediğine dair programa yönlendirdiğini, "En azından bir şeyler öğrenirim" düşüncesiyle eğitimlere katıldığını anlatan Tok, şöyle devam etti:

        • 22

          Orada genelde katılan kadın girişimciler, zaten tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlardı. Hepsi programa katılmadan önce zaten akıllarında ne yapacaklarını belirlemişlerdi. Fakat ben hiç böyle işlerle uğraşmadığım için hayatımda ne tarım ne de hayvancılıkla ilgilenmediğim için bilmiyordum.

        • 23

          Eğitimler sınasında evde kendi çapımda yaptığım lavantalı nakış keseleri hazırlarken 'Bu çiçeği neden kendim yetiştirmeyeyim?', 'Kendi ürettiğim lavanta keselere nakış işlemelerine devam edeyim' diye düşünürken böyle bir işe giriştik.

        • 24

          Biraz araştırmayla da lavantanın Adana'da yetiştirilebileceğini öğrendim. Şimdi kendi yetiştirdiğimiz lavanta çicekleriyle süslemelerimize devam ediyoruz.Tok, hazırladığı projeden hiç beklemediği halde önce Adana sonra Türkiye birincisi seçilerek para ödülü kazandığını anlattı.

        • 25

          Ödül parasıyla eşinin ailesine ait, tarımda hiç kullanılmamış boş bir araziye 5 dönüm kadar lavanta bahçesi kurduğunu anlatan Tok, şu açıklamalarda bulundu:

        • 26

          "İşe yeni başladığımız için tarımsal makineler, lavanta tohumunu çıkarmak için makineler, çevre düzenlenmesi, çit çekmek gibi işlerde paramızı kullandık. Fakat tarlamızın çiçeklerimizin ilk üç yıla kadar hiçbir getirisi yok. Biz bunu bilerek işe başladık. 3 yıla kadar da büyük hasat almayacağımız için hiçbir beklenti içerisine girmiyoruz. 3 yıldan sonra inşallah çok büyük hasat ve gelirler bekliyoruz"

        • 27

          İLK HASAT UMUT VERDİ

          Tok, hiçbir ürün beklememesine rağmen ilk yılda son derece yüksek sayılabilecek şekilde 20 kilo kuru lavanta tohumu elde ettiğini belirterek, şunları söyledi:

        • 28

          "Bize ilk yıl lavanta çiçeklerinden hiçbir şey beklemememizi, sadece bir iki tane koklamak için çiçekler görebileceğimizi söylediler. Fakat biz beklediğimizin çok çok üstünde güzel miktar olarak çiçekler gördük. Bu yıl ilk defa 20 kilo kadar bir lavanta hasadımız oldu. Önümüzdeki yıl bunun 4 katını, daha sonraki yıl onun da 4 katını bekliyoruz. İnşallah üçüncü yıldan sonra tonlarca lavantalara sahip olacağız."

        • 29

          Lavanta tohumlarının normalde aktarlara satıldığını ancak bu yılki hasadın ilk yıla göre çok yüksek olsa da satılmak için az olduğunu anlatan Tok, bu nedenle elde ettiği tohumları zaten daha önce yaptığı gibi küçük lavanta keseleri yaparak değerlendirdiğini belirtti.

        • 30

          LAVANTANIN EKONOMİYE KATKISI 5 MİLYON LİRA

          Türkiye'de ilk olarak Isparta'nın Keçiborlu İlçesi'nde, yaklaşık 3 yıl önce de Burdur'un Karakent Köyü'ndeki Lisinia Doğa Yaşam Merkezi'nde ekimi yapılan lavanta üretimi yaygınlaşıyor.

        • 31

          Çok az su tüketen ürün çeşidi olması dolayısıyla kuruyan Burdur Gölü'nün korunması için de büyük önem arzeden lavanta, Lisinia Doğa Yaşam Alanı içinde gölün hemen kenarına ekilirken, kentte de hızla yaygınlaştı. Isparta ve Burdur'un yanı sıra Muğla, Denizli, Antalya ve Afyonkarahisar illerinde de lavanta bahçeleri çoğalıyor.

        • 32

          Türkiye genelinde toplamda 10 bin dekar alandaki lavanta üretiminin 6 bin dekarını Burdur ve Isparta karşılıyor.

        • 33

          HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

          İklim değişikliği ve hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle geçmiş yıllarda temmuz ayından itibaren çiçek açan lavantalar bu yıl haziran ayının son haftasında çiçek açtı. Görsel güzelliğiyle mor bir şölen oluşturan Burdur ve Isparta'daki lavanta bahçelerine binlerce yerli ve yabancı turist akın ediyor.

        • 34

          Hasadı başlayan lavanta bahçelerinde çekilen birbirinden güzel fotoğraflar sosyal medyayı süslüyor. Lavanta, iki ilde kırsal turizme olan katkısının yanı sıra, başta yağı olmak üzere suyu, posası, kurusu ve üretilen çeşitli kozmetik ürünlerin satışıyla ekonomiye ciddi katkı sağlıyor.

        • 35

          TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜĞÜ

          Burdur'da ilk dikimi yapan ve bugün 1000 dekara yakın arazide lavanta üretimini sürdüren Türkiye'nin en büyük üreticisi konumundaki Lisinia Doğa Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca, yağ çıkarmaya başladıklarını kaydetti.

        • 36

          Bir taraftan bahçelere turistik gezilerin sürdüğünü söyleyen Öztürk Sarıca, lavantanın bölgedeki göllerin hızla kurumasına karşın az su tüketen bir bitki türü olmasıyla doğaya büyük katkı sağladığını, ilaç, kozmetik ve gıda gibi sektörlerde kullanılması dolayısıyla da önemli bir ekonomi ürünü olduğunu vurguladı.

        • 37

          100 KİLOGRAMDA 2 LİTRE YAĞ

          Hazineden maden ocağı yapılacak kurak dağları kiralayıp lavantayla süslediklerini aktaran Öztürk Sarıca, henüz küçük boyda olanlardan dönümde 100 kilograma kadar ürün elde edilebildiğini söyledi.

        • 38

          100 kilogram lavanta çiçeğinden 2 litre yağ çıkarıldığını vurgulayan Sarıca, "1 litre lavanta yağının bu yılki minimum fiyatı 150 TL. Lavanta yağı gıda, parfümeri- kozmetik, tıbbi- ilaç ve tekstil sanayilerinde kullanılıyor. Lavantanın yağı dışında suyu, posası ve kurusu da tüm bu sektörlerde kullanılıyor. Suyunun litre fiyatı ise yaklaşık 3 TL" dedi.

        • 39

          5 MİLYON TL'YE YAKIN GELİR

          Türkiye genelindeki 10 bin dekarlık arazideki üretimin yaklaşık 7 bin dekarının yağ üretimi için kullanıldığını belirten Öztürk Sarıca, toplamda 14 bin litre yağ elde edildiğini, bunun 2.1 milyon TL gelir sağladığını kaydetti.

        • 40

          Yaklaşık 3 bin dekar alanda üretilen lavantanın ise kuru olarak değerlendirildiğine işaret eden Sarıca, kilogram fiyatının 8- 10 TL arasında değiştiğini, yaklaşık 1.6 milyon TL gelir sağladığını anlattı.

        • 41

          Öztürk Sarıca, yağ ve kuru lavanta gelirinin yanı sıra suyu, posası, henüz kısmi üretimi yapılan krem, sabun gibi ürünler ve turizm geliri eklendiğinde lavantanın Türkiye ekonomisine bugünkü katkısının 5 milyon TL civarında olduğunu açıkladı.

        • 42

          BÜYÜYÜNCE VERİM ARTACAK

          Türkiye'deki lavantanın çoğunluğunun yeni dikim veya 2- 3 yıllık olduğuna da dikkati çeken Öztürk Sarıca, yaşları arttıkça dönümdeki verimin de yükseleceğine işaret etti. Sarıca, şunları kaydetti:

        • 43

          "7 yaşındaki ürünlerden 1 dönüm arazide 500 kiloya kadar ürün elde edilebilir. Biz şu anda güzellik ve sağlık kremleri, oda spreyi, kolonya, sıvı ve kuru sabun, duş jeli, lavanta kesesi, lavanta çayı gibi çeşitli katma değerli ürünlerin üretimine başladık. Bu tür endüstriyel ürünlere dönüştürüldüğünde lavantanın geliri minimum 10 kat artar ve ülke ekonomisine katkısı da bu oranlarda büyür"

        • 44

          LAVANTA YASTIĞI SAKİNLEŞTİRİYOR

          Lavantanın hoş kokusunun sinir sağlığı açısından ciddi fayda sağladığı ve sakinleştirici etkisi olduğuna dikkati çeken Öztürk Sarıca, tekstil sektöründe pamuk veya elyaf karışımı lavanta posası kullanılan yastık üretildiğini, bu yastıkların uykuya geçişi kolaylaştırdığını dile getirdi.

        • 45

          Sarıca, lavantanın antiseptik ve antifungal özellikleriyle de cilt sağlığı bakımından çok yararlı olduğunu belirterek, lavantanın esansiyel yağlarının cilt ve saç sağlığı açısından da önemli olduğuna işaret etti. Öztürk Sarıca, çay olarak da içilebilin kuru lavantanın özellikle kese içinde evlerde çeşitli yerlere asılarak kokusundan faydalanıldığını anlattı.

        • 46

          BURDUR'UN LAVANTA BAHÇELERİ TURİST AKININA UĞRUYOR

          Lisinia Doğa Merkezince hazırlanan "Yaşamak için Burdur Gölü'nü ve Toprağı Lavanta ile Yaşat Projesi" kapsamında oluşturulan lavanta bahçeleri, güzel görüntüler oluşturuyor.

        • 47

          Bahçelere düzenlenen turlarla gelen turistler, lavanta ve ürünleri hakkında bilgi alırken, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor.

        • 48

          Merkez Sorumlusu Öztürk Sarıca yaptığı açıklamada, hazırladıkları projeyle son 7 yılda az su tüketimi olan bitkilerin dikimine başladıklarını söyledi.

        • 49

          Süreç içinde su tüketmeyen lavanta ile tanıştıklarını anlatan Sarıca, bunu yaygınlaştırmak için çalışma başlattıklarını, lavantanın yağını da çıkarıp ülkeye katma değer sağlamayı düşündüklerini bildirdi.

        • 50

          Lavantanın verimli olduğuna işaret eden Sarıca, "Burdur ve çevresinde 2 bin dekarın üzerinde lavanta dikimi var. Bunun bin 500 dekarı Lisinia'daki çalışmalarımızdan oluşuyor. Yeşilova ilçemizde geçen yıl 400 dekar lavanta dikildi. Türkiye genelinde ise 10 bin dekara ulaşıldı" dedi.

        • 51

          Yaptıkları çalışmalarda maliyetleri düşük tutup yurt dışına açılmayı istediklerine dikkati çeken Sarıca, şunları kaydetti:

        • 52

          Zamanla lavantanın balını, sabunlarını, kozmetik ürünlerini çıkararak halkla tanıştırdık ve ciddi rakamlarda üretim yapmaya başladık. Hatta lavantanın ana vatanı sayılan Fransa ve Bulgaristan'a lavanta yağı fiyatı verdik.

        • 53

          Bu yıl itibarıyla partnerimiz olan firmayla yurt dışına lavanta satmaya başlayacağız. Maliyetlerimizi son derece düşürmeye başladık. Tabii ki bu yığınsal üretimlerle alakalı. Her geçen gün lavantanın fiyatının düştüğü söyleniyor.

        • 54

          Üretim arttıkça fiyat düşecektir. Düşük fiyatlarda bile lavantadan kazanç elde edebiliyorsunuz.

        • 55

          Gelecek yıllarda ülkenin lavanta konusunda önemli noktalara ulaşacağını belirten Sarıca, "Türkiye dünyada söz sahibi olabilir. Önümüzdeki süreçte lavanta konusunda Avrupa ile çok ciddi anlamda rekabet edebileceğimizi düşünüyorum. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız başlamış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

        • 56

          Aromatik bitkilerin Türkiye'de vasıflı şekilde üretilebileceğini anlatan Sarıca, özellikle lavantanın su istemeden soğukta eksi 27, sıcakta 47 dereceye kadar yaşayabildiğini bildirdi.

        • 57

          "BURDUR GÖLÜ'NÜN KURTULUŞU, AROMATİK BİTKİLER"

          Lavantanın su tüketmeyen bir bitki olması nedeniyle Burdur Gölü'ne de katkı sağladığını vurgulayan Sarıca, sözlerine şöyle devam etti:

        • 58

          "Yaptığımız projeyle yıllık 2 milyon tonun üzerinde su tasarrufu sağlıyoruz. Bizim gibi 100 üretici aromatik bitki üretimine geçerse, Burdur Gölü için 70 milyon ton olan açık su rezervini kapatabilmiş olacağız. Burdur Gölü'nün kurtuluşu demek, küçükbaş hayvancılık ve aromatik bitki demek. Lavanta bu yönüyle çok önemli" diye konuştu.

        • 59

          Sarıca, lavantanın yaygınlaşmasıyla kırsal turizmde de atağa geçildiğine işaret etti. Son yıllarda lavanta için turlar düzenlendiğini anlatan Sarıca, şu açıklamalarda bulundu:

        • 60

          "İnsanlar farklı bitkileri, meyveleri, yetiştiği yerlere gidip orada görerek almak ve onun görsel şölenini yaşamak istiyor. Buraya geldiklerinde psikolojik olarak sakinleşiyorlar. Çünkü lavantanın sakinleştirici etkisi var. Diğer yandan görselliğine doyup gidiyorlar"

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa