Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Kazananı kaybedeninden çok olacak! - Döviz Haberleri
        • 1

          Euro’nun kaybı yılbaşından bu yana yüzde 10’a dayandı. Bu trend devam eder 1 Euro=1 dolar olursa ihracatçının zararı 19 milyar doları aşacak ancak bu savaşın kazananı da olacak.Otomobilde, turizmde tüketici şimdiden kârlı çıktı bile. Şirketlerin Euro borcu 3 haftada 14 milyar lira düşerken, tekstilci de fiyat artışı ve yeni pazar arayışı ile kendine çözüm üretiyor

        • 2

          Turizm

          Avrupa tatili ucuzladı

          Euro’daki düşüş yurtdışı turlarına da yaradı. Buna göre Euro’nun değer kaybıyla birlikte yaz dönemine yönelik yurtdışı tatil paketi hazırlayan tur operatörü şirketlerin 15 Aralık’ta Euro’nun en yüksek düzeyini gördüğü seviyeye göre turların fiyatlarındaki düşüklük tek kişi için 250 lirayı buldu. Ancak bir haftalık bir yurtdışı tatilinde tatilcilerin yapacakları kişisel harcamaların yaklaşık 500 Euro’yu bulacağı da dikkate alındığında tek kişinin cebine kalacak para 500 liraya ulaşacak.

        • 3

          Satışlar arttı

          Jolly Tur Yurtdışı Turlar Müdürü Tolga Tekin, Euro’daki düşüşün satışları artırdığını belirterek, “Talebin böyle sürmesi halinde normalde nisan ayına kadar süren kişi başı 100 Euro’luk erken rezervasyon kampanyasını erken bitirebiliriz” dedi. Düşen Euro tatilciyi sevindirirken otel cephesinde durum pek öyle değil. Otelciler, Euro bazlı kontratları nedeniyle zor duruma düştüklerini belirtiyorlar.

        • 4

          Otomobil

          Lükste kur serbest kalacak bayide indirim artacak

          Euro’nun TL karşısındaki dramatik değer kaybı ve piyasada oluşan, düşüşün devam edeceği beklentisi otomotiv sektöründe de hesapları yeniden gözden geçirmeyi zorunlu hale getirdi.

        • 5

          Euro’nun 2.62 TL’yi gördüğü hafta sonunda internet sitelerinde Borusan’ın BMW için açıkladığı Euro kuru 2.64

        • 6

          TL, Doğuş’un Audi için açıkladığı kur ise 2.74 TL olarak görülüyordu.

        • 7

          Bu markalar fiyatlarını mevcut kur seviyesine indirene kadar tüketicilerin markanın açıkladığı kur yerine Merkez Bankası kuru üzerinden Euro satın alıp aracın ödemesini Euro olarak yapmaları örneğin 100 bin Euro’luk bir araçta 12 bir TL’ye kadar bir fark yaratabilecek.

        • 8

          Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız Euro kurunun yükseliş gösterdiği dönemlerde, araçları yabancı para cinsi üzerinden fiyatla satan markaların aylık olarak açıkladıkları kurun müşteriler için avantajlı olduğunu, ancak düşüş dönemlerinde bu türden geçiş gerektirecek durumların ortaya çıkabildiğini belirterek, “Biz de ‘Acaba yeniden günlük kur uygulamasına geçsek mi?’ diye tartışmaya başladık" dedi

        • 9

          Euro’nun düşüşü fiyatlarını TL olarak belirleyen ancak girdileri büyük ölçüde Euro olan markaları da çözüm arayışına mecbur etti. Liste fiyatlarını değiştirmeyen otomobil markaları, fiyatlarını indirmek yerine bayilerine verdikleri kâr marjlarını artırma yoluna gittiler. Bu durumda müşterilerin bayilerden alabileceği indirim miktarı da kendiliğinden Euro’nun düşüşü oranında artmış oldu.

        • 10

          Havacılık

          THY’ye petrolden sonra Euro piyangosu vurdu

          Petrolün değer kaybetmesiyle birlikte maliyetleri önemli ölçüde düşen Türk Hava Yolları’na (THY) bir de Euro piyangosu vuracak. Aralık ortasındaki zirvesine göre yüzde 10 düşen Euro, 6.3 milyar Euro cinsi borcuna karşılık 1.5 milyar Euro varlığı olan THY’ye ilaç olacak.

        • 11

          THY de Eylül 2014’teki mali tablolarında yüzde 10’luk hareketin yaratacağı kazancı açıklamış durumda. Kurun böyle kalması halinde THY’nin cebinde 481.1 milyon Euro kalacak. Euro’nun daha da düşmesi halinde bu kazanç orta vadede artacak.

        • 12

          Borçları açısından hayli avantajlı konumda olan THY döviz cinsi gelir gider dengesine bakıldığında ise daha az avantajlı bir durumda. Zira THY giderlerinin sadece yüzde 14.1’ini Euro cinsinden öderken gelirlerinin ise yüzde 39.6’sını Euro ile kasasına koyuyor. Ayrıca THY giderlerinin yüzde 56.2’sini son dönemde Euro karşısında değer kazanan dolar cinsinden yapıyor.

        • 13

          2013 yılında THY’nin toplam 9.2 milyar dolarlık harcama kaleminde akaryakıtın payı 3.4 milyar dolar (yüzde 37’si) seviyesinde bulunuyordu. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, petrol fiyatlarının haziran ayından bu yana yüzde 50’nin üzerinde gerilemesi ile maliyetlerinin yüzde 34.5’e kadar gerilediğini ifade etmişti.

        • 14

          Tekstil

          ‘İç tüketim 6 ayı kurtarır gücü olan da zam yapar’

          Euro’nun 2.62 TL’ye gerilemesi, tekstil ihracatçısını önlem almaya yöneltti. Eurodolar paritesinin 1.12’yi görmesiyle başta ABD olmak üzere yeni pazarlara yelken açmayı planlayan tekstilciler, Avrupalı alıcılara da zam yaptı.

        • 15

          Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat, 2 yıldır 1.33 seviyesinde olan paritenin sıkışıklık yaşattığını belirterek, “Dolar bölgesinden hammadde alıp Euro bölgesine satıyoruz. Buradan 8 milyar dolarlık bir kayıp elbette olacak. Ağustostan itibaren Avrupa’dan siparişte yüzde 2 gerileme oldu. 2015’in ilk yarısında yüzde 2’lik bir kayıp daha öngörüyoruz. Ancak genel olarak olumsuz değiliz. İkinci yarıda Avrupa’da paranın bollaşmasıyla harcama başlayacak, işler toparlanacaktır” dedi.

        • 16

          ABD’YE GİDİYORLAR

          Hazırgiyimin ihracatının 2014’ü yüzde 8 artışla 18.7 milyar dolarla kapattığını kaydeden Fayat, “2015 büyüme tahmini yüzde 4. 19.5 milyar dolarlık hedefi tuttururuz. AB’nin yüzde 76’lık ihracat payı yüzde 71’e geriler ama daha fazla bir kayıp beklemiyoruz.

        • 17

          Siparişte çok fazla kısılma olmaz. Çünkü paritenin düşüşü Uzakdoğu ile rekabetimize yaradı. Makas yüzde 30’dan yüzde 15’e indi. Türkiye’nin üretim kabiliyeti ve hızına da bakınca avantaj bizden yana” diye konuştu. Gücü yeten tekstilcinin Avrupa’ya sattığı ürüne yüzde 10 civarı zam yaptığını ve bunun gerekli olduğunu da ifade eden Fayat, şöyle devam etti:

        • 18

          “Neticede siparişi aldığımız günkü kurdan fiyat belirliyoruz. Alıcılar da Euro’nun değer kaybettiğini anlıyor ve ortak bir nokta bulunuyor. Bunun yanı sıra elbette yeni pazarlar bulacağız. ABD’ye seyahatlerimiz olacak. Bugüne kadar ihmal edilen ABD pazarına yönelik girişimleri hızlandıracağız. İç piyasa da bizi rahatlatacak. İhracatçı şirketler büyük yerli oyunculara da üretim yapmaya başladı.”

        • 19

          Futbol klupleri

          Transfer ödemesi düşecek

          Gelirlerinin tamamına yakını Türk Lirası cinsinden olmasına rağmen yerli yabancı bütün futbolcular ile Euro cinsinden sözleşme imzalayan spor kulüpleri, kurdaki sert düşüş ile bir nebze olsun nefes alacak.

        • 20

          Futbolculara Euro maaş ödeyen kulüplerin kasasından daha az para çıkacak. Kurdaki düşüşten en çok faydalanacak kulüp bilançosunda 67.8 milyon Euro net yabancı para yükümlülüğü bulunan

        • 21

          Galatasaray. Galatasaray’ın Euro bazındaki yabancı para yükümlülüğü kurdaki erimeden yılbaşından bu yana 13.4 milyon lira azaldı.

        • 22

          Söz konusu dönemde Trabzonspor’un yükümlülüğü 5.1 milyon lira

        • 23

          Fenerbahçe’nin 4.8 milyon lira, Beşiktaş’ın ise 4 milyon lira azaldı.

        • 24

          Şirketlerin borcu

          Son 3 haftada 14 milyar azaldı 24.01.2014

          Euro’nun çöküşü dışarıdan borçlanan şirketlerin borcunu hatırı sayılır şekilde düşürdü. Özel sektör şirketlerinin yurtdışı borcuna bakıldığında 165.2 milyar dolar uzun vadeli, 48.3 milyar dolar da kısa vadeli (1 yıldan az) borcu bulunuyor.

        • 25

          Uzun vadeli borçların yüzde 31.7’si Euro cinsinden. Bu da 52.4 milyar Euro demek. Yılbaşında bu borcun TL karşılığı 147.7 milyar lirayken, Euro’da yaşanan sert düşüş ile bu rakam 137.2 milyar liraya gerilemiş oldu. Böylece uzun vadeli borçlarda 10.5 milyar liralık bir erime yaşandı

        • 26

          Kıza vadeli borçlara bakıldığında ise özel sektörün 48.3 milyar ABD Doları kısa vadeli borcu bulunuyor. Bu borcun ise yüzde 35.7’si yani 17.2 milyarı Euro cinsinden. Bu tutarın TL karşılığı yılbaşında 48.5 milyar lirayken, şu anda 3.5 milyar lira azalarak 45 milyar liraya gerilemiş oldu.

        • 27

          Böylece toplamda Euro’daki düşüş ile şirketlerin borcu 14 milyar lira azalmış oldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa