Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Türkiye adına PKK ile pazarlık!

        PKK’yı ikna ettik, birkaç gün içinde ateşkes ilan edecek diyen Irak Devlet Başkanı Talabani’nin Kuzey Irak’ta PKK liderleriyle görüştüğü ortaya çıkınca Ankara büyük tepki gösterdi. Üst düzey yetkililer Kimse Türkiye adına teröristlerle pazarlık yapamaz dedi.

        IRAK Devlet Başkanı Celal Talabani’nin PKK’yı ateşkes için ikna ettik açıklamasının ardından, basın sözcüsü Kamuran Karadağı’nın Irak Devlet Başkanı, Kuzey Irak’taki dağlık bölgelerde PKK liderleriyle görüşerek bu açıklamayı yaptı demesi Ankara’nın sert tepkisine neden oldu.

        SINIRI GEÇMİYORLAR

        Newsweek Dergisi’ne konuşan Talabani, Türkiye’nin Irak sınırına çok sayıda asker yığdığının hatırlatılması üzerine, Evet, ama sınırı geçmiyorlar diyerek cevap verdi. Talabani, PKK’yı ikna ettik, birkaç gün içinde resmen ateşkes ilan edecek. Bu, Irak’ın Türkiye ile yeni bir sayfa açmasında yardımcı olacak. Türkiye’deki Kürtleri ılımlı olmaya ve demokratik yolları kullanmaya çağırıyoruz dedi. Kuzey Irak’ta Amerikan askeri üsleri isteyip istemediklerine ilişkin bir soruya cevap verirken de Talabani, Evet, isteriz diye konuştu. Yabancı müdahalesine karşı uzun bir süre ABD kuvvetlerine ihtiyaç duyulacağını ifade eden Talabani, 10 bin asker ve iki hava üssünün yeterli olacağını belirtti.

        Talabani’nin PKK’yı ikna ettik açıklamasının ardından bir de basın sözcüsü Kamuran Karadağı’nın Irak Devlet Başkanı, Kuzey Irak’taki dağlık bölgelerde PKK liderleriyle görüşerek bu açıklamayı yaptı demesi Ankara’da tepki yarattı.

        TALABANİ İŞTE BU

        Hürriyet’e konuşan üst düzey yetkililer, Cumhurbaşkanı Sezer’in, Talabani’nin daha önceleri de ortaya koyduğu bu tutumu nedeniyle Ankara ziyaretine sıcak bakmadığını vurgulayarak şunları söylediler: Teröristler, Irak’ın belli yerlerinde ellerini kollarını sallayarak gezerken, kimse Türkiye adına teröristlerle pazarlık yapamaz. Talabani’nin önemli görevlerinden biri de Kuzey Irak’ı PKK teröristlerinden arındırmaktır.

        Irak yönetimi defalarca Talabani’nin Ankara’yı ziyaret etmek istediği mesajını verdi. Bu mesajları dikkate almayan Sezer’in yakın çevresi, Cumhurbaşkanımız eylemlerin arttığı ve şehit acılarının sürdüğü bir dönemde PKK’ya karşı somut adım atılmadan Talabani’yi davet etmeyi düşünmüyor değerlendirmelerinde bulundu.

        BUSH’UN JESTİ

        ABD başkentindeki bir uzman ise Eğer, PKK ateşkes ilan ederse, Erdoğan’ın Washington ziyareti öncesinde, bu Başkan Bush’un bir jesti olacak. Çünkü, ABD istemese bu olmazdı yorumunda bulundu.

        Kasım CİNDEMİR / HÜRRİYET

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa